Het leven zonder pil: een jaar verder

Het leven zonder pil: een jaar verder

Vandaag precies een jaar geleden was het de eerste ochtend waarop ik na mijn menstruatie niet aan een nieuwe pilstrip begon. Eind september was het zover: ik was he-le-maal klaar met het kleine witte ding. Ondanks dat hij zijn werk zo’n elf jaar lang keurig had gedaan (zonder al te veel nare bijwerkingen), heb ik vorig jaar zomer besloten van de anticonceptiepil af te gaan. Waarom ik dat deed, heb ik uitvoerig beschreven in dit schrijfsel. Inmiddels zijn we dus een jaar verder. Een jaar zonder de pil. Met een big smile ben ik eindelijk nu zelf eens degene die deze update kan schrijven, in plaats van hem enigzins jaloersig te lezen!

Wat zijn de nadelen (geweest) voor mij?

Pukkels | Door het stoppen met de pil, zat ik ineens vol-le-dig onder de pukkels. Ja, echt. Ik was er al een beetje bang voor toen ik stopte, want de reden dat ik er ooit aan begon was (je raadt het al) acne. Mijn huid is al die jaren echt prach-tig geweest. Zucht. De eerste paar pilloze weken ging het prima. Niks aan het handje. Maar, een maand of 1,5 later kwamen ze opzetten. De enorme onderhuidse vulkanen maakten hun entree op mijn kin, op mijn bovenrug en in mijn haarlijn. MEN, wat kan dat zeer doen. Buiten dat het natuurlijk geen charmant gezicht is. Al moet ik zeggen dat dat me eigenlijk meeviel. Als in: ik had verwacht het HEEL erg te vinden en half de deur niet meer uit te durven, maar 99% of the time ging ik er heel nuchter en realistisch mee om. Ja, ik had pukkels en nee, ik vond het niet fijn. Maar, ik ging wel gewoon de deur uit en schaamde me er lang niet zo erg voor als ik in mijn puberteit had gedaan. Gelukkig maar! Inmiddels zijn de pukkels op mijn rug helemaal weg, maar op mijn gezicht heb ik ze zo nu en dan nog rond mijn mond. Niet charmant, maar ja: part of the deal

Condooms | Nadeel nummer twee? Condooms. Ja, ik zet het gewoon maar op het internet mensen, want er is niks geks aan. Anyways: ik vind het niks, die dingen. Mijn cyclus is nog niet regelmatig (en heel lang), dus ik weet niet wanneer ik vruchtbaar ben. Niet dat ik ze alleen dan gebruik, maar ik ben dus constant me-ga op mijn hoede. En geloof me: het is niet sexy om tijdens the deed steeds te willen checken of alles nog wel goed zit. Nee. Gelukkig is het nog nooit fout gegaan (fieuw) en kun je ook een hele hoop andere dingen uitspoken tussen de lakens. Maar, ik kan ze missen als kiespijn. Dat wel. 

Overige fratsen | Verder zijn er nog wat kleinere dingen die ik wil neerpennen. Zo is mijn cyclus dus nog steds niet regelmatig (en heel lang – zo’n 55 dagen gemiddeld?) en weet ik nooit precies wanneer ik ongesteld ga worden. Ik krijg een menstruactiecup helaas nooit zonder pijn erin of eruit, dus sleur ik mijn menstruatieartikelen (om het zo maar even te noemen) overal mee naartoe als het eraan zit te komen. Daarbij begin ik nu ook steeds meer last te krijgen van die typische hormonale mood swings. Vervelend aan de ene kant, maar aan de andere kant is dit wel hoe het ‘hoort’ en dat voelt dan wel weer goed! Als laatste heb ik het idee dat mijn lichaamsbeharing wat stugger en donkerder is en dat ik wat meer zweet. Maar, nothing a razor and a deodorant can’t fix! Verder valt mijn haar al een paar maanden flink uit. Geen idee of dit met hormonen te maken kan hebben, maar ik heb het wel wat vaker gelezen. Dus ik zet het hier maar gewoon neer ook, for the full picture

En dan nu de voordelen, woehoe! 

Mijn hart | Zo, heb je even? Gelukkig is mijn voordelenlijstje langer dan mijn nadelenlijstje. Laten we beginnen met mijn hart. Zoals jullie misschien wel weten, heeft mijn hart van begin 2020 tot eind 2021 (ja, dat is bijna twee jaar) elke dag zo’n triljoen keer overslagen vertoond. Ventriculaire extrasystolen. Ik heb daar hele verhalen over geschreven, dus ik verwijs je met alle liefde daar naartoe als je hier meer over wilt weten. Oorzaak? Onbekend. Maar, ik dacht: misschien is het eens goed om zelf te kijken naar wat het doet als ik stop met de pil. En ja: ze zijn weg. Althans, dat denk ik, want ik voel ze niet meer. Heel af en toe een enkele, maar dat is het. Of dat echt door het stoppen met de pil komt, weet ik niet. Toch ben ik echt blij dat ik het heb gedaan. 

Hoofdpijn | Voordeel nummer twee? Mijn migraine. Ik heb het nog wel hoor, hoofdpijn. Ik ben er nu eenmaal gevoelig voor. Maar, het is een stuk minder geworden – de hevigheid. Ook hiervan weet ik niet zeker of het komt door het stoppen met de pil, maar als ik het interwebs moet geloven? Dan is die kans best heel groot. Dus lees jij dit en heb je (hormonale) migraine? Geef jezelf (als je daartoe de mogelijkheid hebt) de kans om het uit te proberen. Wie weet helpt het! 

Libido | Nog een voordeel, is mijn libido. Jep. De eerste paar maanden dacht ik geen verschil te merken. Maar, inmiddels heb ik het uitgevogeld: rond mijn eisprong ben ik helemaal hotel de botel op mijn vriend. Nog meer dan normaal. Op een soort roze, verliefde wolk drijf ik de hele dag achter hem aan. Kusjes, knuffels, ik kan er geen genoeg van krijgen. En het grappige? Dat is ook echt weer weg als mijn lente/zomer fase voorbij is. Dus, ik weet zeker dat het daarmee te maken heeft! 

Gewicht | Een ander voordeel voor mij, is dat het stoppen met de pil geen invloed heeft gehad op mijn gewicht en/of borsten. Ja, ik ben wat zwaarder geworden, maar ik denk meer dat dat met mijn snoepgedrag te maken heeft dan met het stoppen. Sommige vrouwen vallen trouwens juist veel af als ze stoppen met de pil, maar daar is bij mij dus ook geen sprake van, hahaha. Ik was stiekem ook een beetje bang dat mijn borsten kleiner zouden worden (en die zijn al niet zo groot), maar ook dat is me bespaard gebleven. Yay! 

Conclusie en de toekomst

Hier kan ik kort en bondig over zijn: geen pil meer voor mij. Maar, ik denk wel een andere vorm van anticonceptie. Een spiraal misschien? (Als ik dat durf). Eerst ga ik binnenkort even naar de huisarts, omdat ik in een heel jaar maar zes keer ongesteld ben geworden. Dat is natuurlijk niet hoe het ‘hoort’, dus ik vind het fijn om het een en ander te laten checken. 

Hoop dat iemand hier wat aan heeft gehad. Liefs, Stel. 

Deze post heeft 3 reacties

  1. Interessant om je ervaringen te lezen! En natuurlijk top dat je zo positief over het stoppen bent. Overal zitten voor- en nadelen aan en zo te lezen, heeft stoppen voor jou meer voordelen :)

  2. Leuk om te lezen vind ik! Toch vooral een positief verhaal hé. Bijzonder dat je hart weer soort van normaal doet. Het zal er toch wel mee te maken hebben dan, niet? Ik weet niet of er hartgerelateerde dingen in de bijwerkingen staan maar zou wel heel toevallig zijn he toch?
    Na mijn bevalling begon ik tijdelijk terug met de minipil (ben er ook weer een aantal maanden van af ondertussen) en daar kreeg ik oogontsteking van aan mijn beide ogen. Echt bizar maar was ook een bijwerking blijkbaar.
    Mijn grootste voordeel van stoppen met de pil is toch ook dat mijn migraine bijna volledig weg is. Heel af en toe heb ik nog eens een aanval maar met de pil had ik er elke maand last van. Condooms wennen wel vind ik. Of ik ben er gewoon chill in maar ik vind het niet zo erg meer en ik heb het er graag voor over.

  3. Goed om te lezen! Ik had voor de pil ook altijd een heel lange cyclus en dat vond ik ook niet zo leuk. In dat opzicht vind ik de pil dus wel een voordeel (ook al is dat natuurlijk geen ‘echte’ menstruatie), maar ben wel benieuwd hoe dat gaat zitten als ik ooit stop.

Geef een reactie

Sluit Menu