Hoe Stel een huisje inricht, deel één!

Hoe Stel een huisje inricht, deel één!

Jongens, wat komt er hoop kijken bij verhuizen. Nu valt het voor mij nog meer dan reuze mee, trouwens. Mijn muren zijn netjes geverfd opgeleverd, er ligt een gloednieuwe vloer in mijn appartementje, mijn keuken heb ik niet zelf uitgekozen (maar is prachtig; zie de destijds nog koelkastloze sneak peek verderop in dit artikel) en ook mijn badkamer is he-le-maal af. Kun je nagaan: zelfs dán vind ik het nog een aardig gedoe. Wel een leuk gedoe. I mean, hoe leuk is het om van een ruimte helemaal jouw eigen ding te maken?! Toch ben ik erachter gekomen dat interieur design niet bepaald voor mij is weggelegd. Ik vind allemaal losse, heel verschillende dingen leuk en mis daarbij het inzicht om me in te denken of het ook allemaal wel bij elkaar past als het als geheel samenkomt. Nu voorkom ik zo wel het showroom-gevoel, wat ik echt niet wil, dus dat is dan wel weer een positieve noot aan dit verhaal. Goed; hierbij neem ik jullie graag mee in mijn huisjes-inricht-proces. 

Stap 1: Inspiratie opdoen (score: heel leuk!)

Hier komt mijn lievelingsplatform Pinterest bij kijken, dus dan kan het basically al niet meer misgaan. Eigenlijk komt de meeste inspiratie daar vandaan, maar ook Instagram helpt me altijd aardig op weg wat dit soort dingen betreft. Of wat dacht je van de inspiratiepagina’s van winkels als Søstrene Grene, H&M Home, Sissy Boy and so on? Allemaal een bezoekje waard! 

Stap 2: Alles opmeten en in schaal uittekenen (score: ook best oké!) 

Zodra ik hoorde dat mijn appartementje mijn appartementje zou worden, ben ik er met paps naartoe gereden om samen dingen op te meten. Ik had mijn sleutels nog niet, maar wist dat er nog aan het gebouw gewerkt werd. Gelukkig werden we inderdaad door de mannen binnengelaten. Na het opmeten (waar ik ook niet bepaald een talent voor blijk te hebben; mijn vader gelukkig wel) ben ik thuis aan de slag gegaan met mijn liniaal, potlood, gum en ruitjespapier. Als je alles in schaal uittekent, kun je door te knippen en te schuiven checken wat er wel en niet gaat passen. Mega handy

Stap 3: De online zoektocht naar meubeltjes (score: vet leuk!) 

Zodra je weet hoe breed/hoog/lang/etc. dingen kunnen zijn, kan het (online) shoppen beginnen. In het begin hikte ik hier een beetje tegenaan, omdat ik het erg lastig vind om grote(re) bedragen uit te geven. Ik denk dat ik daar binnenkort ook eventjes wat over wil schrijven, want ik heb in dat opzicht een hoop geleerd! Back to the point: ik speurde alle winkels eerst online af en bekeek of de afmetingen van de meubeltjes die ik leuk vond überhaupt passend waren voor de daarvoor bestemde ruimte in mijn huisje. Omdat ik sommige dingetjes graag bij de kringloop wil gaan scoren, heb ik die nog even achterwege gelaten. Ik heb prioriteit gegeven aan de meubeltjes die ik 1. Echt nodig heb 2. Niet mee kan nemen vanuit Leiden. De rest komt allemaal nog. (Verhuizen en een nieuwe plek inrichten vraag écht veel van je geduld-heb-vermogen zeg, holy macaroni). 

Stap 4: De gekozen meubeltjes in het echt bekijken (score: nope)

Ik wilde niks ‘zomaar’ kopen. Daar bedoel ik mee dat iets er online heel anders uit kan zien dan in het echt. Daarnaast wilde ik bijvoorbeeld eerst graag op mijn bank gezeten hebben. Leuk als hij er tof uitziet, maar uiteindelijk moet hij voornamelijk lekker zitten natuurlijk – alles voor blije bips. Mijn bank stond alleen op show in Haarlem. Jep. Dus ik naar Haarlem – speciaal om even vijf minuutjes op die bank neer te kunnen ploffen. Gelukkig was hij in het echt net zo leuk als online, dus dat is een succesvol liefdesverhaal gebleken. Ook ging ik een stoeltje bekijken bij een andere winkel, maar die bleek in real life een stuk minder mooi dan online. Tip van flip dus: probeer altijd eerst even in de fysieke winkel te gaan kijken of het meubel wel echt zo is zoals je hoopt dat hij is! 

Stap 5: Zijn ze leuk? Dan ga je ze kopen (score: neutraal) 

Tsja, en dan ga je de boel aanschaffen. Je portemonnee plunderen. Je kaartje kapot swipen. Nee grapje, dat laatste is natuurlijk ont-zet-tend overdreven. Maar goed, er moet wel betaald worden. En na het betalen, moet er gesjouwd worden. Als je het niet thuis laat bezorgen, that is. Mijn bankje is bijvoorbeeld keurig door PostNL afgeleverd, maar de IKEA spullen hebben paps en ik samen (met een gehuurde aanhanger) naar Gouda getransporteerd. Heel gedoe, maar gelukkig heb ik de liefste paps die alle tijd heeft gemaakt om mij te helpen. Hierbij het bewijs.

Stap 6: Het grote in-elkaar-zet-proces (score: positief) 

En ook bij dit onderdeel heb ik gelukkig hulp gekregen. Ik ben geen IKEA-talent, moge dat duidelijk zijn. Toch heb ik het voorbeeld genomen aan de handige mannen in mijn leven. Inmiddels heb ik een hoop geleerd over soorten schroeven(draaiers) en hoe je daar het beste mee te werk kunt gaan. Ach, je bent nooit te oud om te leren, toch? Het in elkaar zetten was een flinke klus, maar door de hulp die ik kreeg was het nog gezellig ook! 

Inmiddels (ik schrijf dit op maandag 9 maart) zijn alle IKEA meubeltjes in elkaar gezet en staat mijn bankje op de plek waar hij moet staan. Mijn gloednieuwe pannen, theedoeken en andere fratsen liggen netjes opgeborgen in de keuken en ik heb al een aantal keer gestofzuigd en gedweild. Komende zondag gaat het écht gebeuren; dan verhuizen al mijn spullen vanuit Leiden die kant op. Zijn jullie ook zo zenuwachtig? (Ha, vast niet). 

Liefs, Stel. 

En dan nog even dit, want ik kan hier nu niet niét over schrijven. Pas op jezelf; pas op elkaar. Geen paniek, wel verantwoordelijkheid. We kunnen dit aan als we allemaal onze hersenen gebruiken; die hebben we potverdorie niet voor niks gekregen. 

Deze post heeft 10 reacties

 1. Leuk om te lezen hoe je het hele meubelshoppen ervaren hebt! Ik vond dat echt heel leuk, alles wat er omheen zit iets minder (opmeten, in elkaar flansen, …). Maar daar heb ik dan een heel handige vriend voor :D Ga je ons een kijkje geven als alles staat? Ben super benieuwd!
  Pas goed op jezelf!

  1. Hahaha ja he? Dat heb ik dus ook. En nu komen alle dingen als planken, planten, verlichting, schilderijtjes etc. nog. Dat vind ik misschien wel nóg lastiger. Maar gelukkig heb ik ook geen haast (: En natuuuuurlijk ga ik een kijkje geven – komt helemaal goed! Jij ook <3

 2. Ik ben zo benieuwd naar je nieuwe stek! Inderdaad ik ben ook voor foto’s en binnenkijkers als het eenmaal af is. Success met de verhuizing! Heb je wel meteen een leuke nieuwe plek om binnen te blijven mocht het nodig zijn ;)
  liefs

  1. Jaaaa nou ik dus zelf eigenlijk ook! Als in: hoe het uiteindelijk wordt, haha. Ik zorg zeker voor foto’s zodra het ‘af’ is. Als zoiets ooit echt af kan zijn? Dankjewel – ik heb inmiddels al een hoop naar beneden gesjouwd (ik woon op zolder nu) en ik vraag me oprecht af hoe ik in die 5 jaar ZO veel rommel heb kunnen verzamelen, hahaha. Liefs!

 3. Leuke fase dit :) Heb zelf vorig jaar een huis gekocht en kregen vandaag nog een bank binnen, kan even duren voordat je alles hebt zoals je het wilt, maar dat hoort erbij hè. Hoeveel m2 heb je eigenlijk? :)

  1. Zeker! (: Ja dat is ook zo; huizen zijn ook eigenlijk geen ‘vaste’ dingen – daar kan gaandeweg een hoop aan veranderen en ik denk dat dat ook goed is af en toe! Ik ga in 38m2 wonen; prima voor mij alleen!

 4. ahw heerlijke fase zeg, voor ons alweer een halfjaar geleden! Ben blij dat ik alles gefotografeerd heb, Veel succes met alles en een goed weekend!

  1. Jaaaa, ik vind het ook echt leuk! Wel spannend, dat wel. Ja dat snap ik – ik ga nog eens extra een kijkje nemen ter inspiratie. Leuk! Jij ook een heel fijn weekend (: Liefs!

 5. Spannend allemaal! Wij vinden dat je t goed aanpakt tot nu toe. Steeds n stukje en de lampen t laatst. Komt goed. Als laatste gaan we naar het tuincentrum voor n paar leuke planten. (met de pinpas van mam)

 6. Ik ben net verhuisd en was er op het einde zo klaar mee haha. Ik was ook vol goede moed begonnen aan inrichten, Pinteresten en winkeltjes afschuimen. Maar op den duur wil je gewoon dat het af is. En dat is het nu gelukkig! :)

Geef een reactie

Sluit Menu