Dingen die ik beter zou willen kunnen

Dingen die ik beter zou willen kunnen

Of ik een perfectionist ben? Ja. Maar, niet per se in alles. In de keuken heb ik er bijvoorbeeld to-taal geen last van. Als het semi te eten is, ben ik tevreden. Maar, vraag je mij naar mijn werkprestaties? Dan ben ik een onwijze criticus. Om nog maar te zwijgen over mijn creatieve uitspattingen of uiterlijk vertoon. Ben ik dan een perfectionist in general? Ik weet het niet precies. Toch zou ik die perfectionistische trekjes wel af willen leren. Dus eigenlijk valt ‘perfectionisme afleren op bepaalde vlakken’ ook onder ‘dingen die ik beter zou willen kunnen’. Maar, daar schreef ik het niet voor op. Hierna ga ik echt proberen om minder perfectionistisch (en streberig) te zijn hoor. Echt. Beloofd.

Ik zou beter willen kunnen relativeren in situaties die ik stressvol vind.

Als ik eenmaal gestresst ben (vaak omdat ik het gevoel heb ergens geen controle over te hebben of niet te kunnen presteren zoals ik zou willen), dan kom ik daar heel moeilijk vanaf. Ik maak lijstjes tot ik erbij neerval, praat of schrijf het van me af en probeer de ene na de andere ademhalingsoefening. Toch blijft de stress altijd voelbaar in mijn lichaam en lukt het me bar slecht om mijn gedachten ergens anders op te richten. HEEL vervelend, want vaak kan ik heus ook wel bedenken dat de wereld niet vergaat. Bleh. 

Ik zou beter willen kunnen sporten. Of nou ja, sporten willen kunnen volhouden. 

Wandelen vind ik heer-lijk. Ik doe het elke dag bijna een uur; minimaal. Het liefst dan – het lukt natuurlijk niet altijd. Ook heb ik het volgen van online yogalesjes de afgelopen tijd uitgevonden. Ook dat gaat goed – ik houd het vol om het minimaal twee á drie keer in de week te doen. Maar, echt sporten?! Als in: ik trek mijn sportlegging en sporthb aan en ga als een gek aan de slag om spiermasse te kweken en vet te verbanden met overal zweet en pijn? No way. Al weet ik hoe goed het voor me is, hoe fijn ik me erna voel (oké, en trots) en zou ik echt graag wat sterker willen zijn. Kan iemand me even aansteken met het sportvirus? (Ha, stom). 

Ik zou beter willen kunnen genieten van het moment. 

Hebben jullie dat ook? Dat je achteraf zo terug kunt verlangen naar iets? Of dat dingen ineens zoveel intenser lijken achteraf? Misschien komt het door Miss Rona hoor, maar laatst bekeek in mijn Instagram Story archief. En ik verlangde ineens ZO terug naar allemaal dagen; momenten. Het voelde heel intens en ik vroeg me ineens af waarom ik er in het moment zelf niet ZO intens van heb genoten? Is dat een bekend fenomeen of ben ik gewoon een ei? 

Ik zou beter gitaar willen kunnen spelen.

Dit is hartstikke haalbaar. Jep. Ben er ook echt wel mee bezig hoor, maar per se snel gaat het niet. Ik droom er stiekem gewoon van om de sterren van de hemel te kunnen spelen; om mezelf echt goed te kunnen begeleiden als ik zing. Gelukkig is dat, zoals ik al schreef, eigenlijk helemaal geen onhaalbaar doel. Ik ga hier eens over schrijven. Ja. Leuk. Misschien is dat ook weer een extra goede stok achter de deur! 

Ik zou graag wat brutaler willen durven zijn. Een tikkie. 

Nu denk je misschien: “Huh, maar brutaal zijn is toch helemaal niet charmant?”. Nee. Is ook. Ik bedoel misschien ook meer assertief, maar dan op een speelse, charismatische manier. Is daar een woord voor? Ik kruip snel in mijn schulp of stel me te bescheiden op. Soms ben ik daarom bang niet serieus genomen te worden of belangrijke dingen in mijn werk niet ‘gedaan’ te krijgen. Soms lijkt het me gewoon leuk om iets zelfverzekerder te zijn. Ik denk dat ik me in veel situaties dan een stuk beter zou voelen! Wie weet helpt de tijd en ervaring mij deze skill te ontwikkelen. 

Goed. En ook even oefenen met ‘content zijn met hoe dingen nu al gaan en er niet altijd wat aan te hoeven veranderen’. But, a girl can dream. 

Liefs, Stel. 

(Bron beeld)

Deze post heeft 7 reacties

  1. Ik denk wel dat je iets te perfectionistisch bent in hoe je assertief wil zijn, hoor ;) Het klinkt alsof je nog steeds anderen wil pleasen daarbij. Verder: heel mooi lijstje!

    1. Hahaha ja? Ja, misschien heb je ook gelijk. Ik ben vaak wel gefocust op wat de ander vindt of denkt – niet zozeer wat ik zelf denk. Hmmmm.. Goed punt om over na te denken (: Dankjewel. Liefs!

  2. Haha, ik herken wel wat je schrijft. Ik heb zelf ook last van selectief perfectionisme en vind het soms echt maar vreemd hoe dat werkt ;) Dan denk ik: waarom kan ik het op sommige vlakken zo gemakkelijk loslaten en kost het soms zoveel moeite om tevreden te zijn? Meh. Ik heb me er inmiddels maar bij neergelegd dat het gewoon een eeuwige worsteling blijft, maar ik leer er langzaam (en ook dankzij therapie) wel steeds beter mee omgaan. Komt goed!

  3. Dat sporten is heel herkenbaar. Wandelen doe ik ook graag, maar echt sporten bah. Ik sleep me twee keer per week op mijn hometrainer omdat ik de indruk heb dat ik minder last heb van hartkloppingen sinds ik wat sport (of probeer te sporten haha). Maar voor de rest haat ik het echt. Gelukkig heb ik wel veel discipline en hou ik het dus wel vol. Verder zou ik graag beter willen kunnen dansen haha, dat kan ik echt heel slecht.

  4. Dat laatste is fan-tas-tisch. Er is volgens mij een bepaalde mate van opgaan in je omgeving voor nodig, waardoor je het klein stukje bewustzijn wat altijd wel ergens ronddartelt “hoe zien anderen mij eigenlijk?” terstond vergeet.

  5. Ik zou zelf ook wel eens wat beter willen leren sporten, maar heel eerlijk, ik vind niet dat ik mezelf moet dwingen om dingen te doen die ik niet zo leuk vind. Dus ik hou het bij wandelen en dansjes tussen door, daar wordt ik tenminste vrolijk van.

  6. Haaha, dit had zo mijn lijstje kunnen zijn! Op het gitaarspelen na dan misschien, ik ben niet zo muzikaal. Maar voor de rest zou ik dat ook allemaal wel (beter) willen kunnen!

Geef een reactie

Sluit Menu