Structuur in het schrijven. Gaan we regelen.

Structuur in het schrijven. Gaan we regelen.

(Korte mededeling: voor een hartupdate – scroll naar beneden!). Ik ga een avontuur aan. Dat heb ik bij deze besloten. Voor mezelf hoor – geen grootse verhuizingen naar het buitenland of fratsen van dat kaliber. Neuh, ik wil gewoon graag weer meer gaan schrijven. “Zeg, Stel, is dit niet al de triljoenste keer dat je dat zegt?”. Ja. Ik ben me ervan bewust dat ik dat de afgelopen jaren graag herhaal. En dat er vervolgens of heel kortstondig, of überhaupt niks van terecht komt. Maar, jongens, ik MIS het gewoon. Het onbezorgd ratelen, het enthousiast typen, het oneindig digitaal kletsen. Wat ik vroeger op vrijwel elk vrij moment deed. Nu hoef ik daar niet meer naar terug hoor, dat is ietsie (lees: veel) te hoog gegrepen. Dan gaat het me misschien direct wel weer tegenstaan. Nee, ik wil gewoon weer wat meer schrijven. En wat ik daarvoor nodig heb, is inspiratie en structuur.

De momenten

Ze zijn er echt wel, die momenten. Die momenten waarop ik mijn WordPress dashboard open en er het liefst direct een blogje (of meer dan één) uitgooi. Bijvoorbeeld in de weekenden waarin ZZP-ende vriendlief soms wat uurtjes aan het werk is en ik even ‘wat voor mezelf ga doen’. Of de momenten dat ik met mijn laptop op schoot in de trein zit. Of de momenten waarop ik ‘s avonds nog bomvol energie zit en nog helemaal geen zin heb om te gaan slapen. Jep, de momenten zijn er. Maar, het schrijven blijft toch uit. Hoe komt dat dan? 

De motivatie

Misschien heb ik te weinig motivatie; een gebrek aan een stok achter de deur of een schop onder mijn bips. Ja. Dat zou zo maar eens één van de belangrijkste redenen kunnen zijn voor het gebrek aan daadwerkelijke woorden op het scherm. Oprecht hoor, soms vraag ik me het af: “Waar schrijf ik eigenlijk voor? En voor wie?”. Tot ik me zo nu en dan weer realiseer dat ik het voor niets of niemand hoef te doen but me. Ik vind het ‘gewoon leuk’? Is dat niet goed genoeg? Waarom moeten er gelijk allerlei labels aan hangen, allerlei doelen aan vastkleven of allerlei voldoening gevende redenen van toepassing zijn? Ik heb mezelf overduidelijk laten beïnvloeden door de wereld der millenials. (Ik ben er ook één, wel, dat helpt misschien ook niet mee). Vanaf nu ga ik proberen (want het lukt vast niet meteen) om mijn motivatie te laten bestaan uit: “Omdat ik het leuk vind”. Punt. 

De inspiratie

Ook zo’n heikel punt. Flink heikel ook. Want, ik weet vaak gewoon ECHT niet waar mijn schrijfsels over moeten gaan. Natuurlijk zijn er onderwerpen in dit leven waar ik interesse in of een tikkie verstand van heb, maar dan komen de twijfels.. Weet ik er genoeg over om er zelf wat over te schrijven? Ben ik niet con-stant in herhaling aan het vallen als je kijkt naar wat anderen hier al over hebben gezegd of geschreven? Valt er nog iets toe te voegen? Heb ik trouwens wel zin om echt inhoudelijk aan het schrijven te slaan? Moet ik daar niet allemaal bronnen voor opzoeken? En voor ik het weet, hebben deze gedachten de zin om te schrijven volledig platgetrapt. Ik druip langzaam af en klap mijn laptop maar weer dicht. “Ach, laat maar – ik heb geen inspiratie”. 

Dus, wat gaan we nu doen? 

Nou, ik ga een paar hoofdonderwerpen bedenken. En daar gewoon dingen onder laten vallen die me een beetje opweg kunnen helpen. En ik ben dus ook benieuwd of er dingen zijn die jij (ja, jij) graag zou willen lezen van mij. Nu vraag ik me af of er echt mensen zijn die iets (meer) van mij zouden willen weten of horen dan wat ik hier al neerpen, maar ach: ik kan het maar vragen, toch?! Wie weet komen jullie met de meest leuke ideeën en dan ben ik jullie eeeeeuwig dankbaar. Maar echt. Goed, hier komt mijn lijstje met ideetjes. Ik ga schrijven over.. 

♡ Mijn ervaring(en) met angst, constante spanning en fases van hypochondrie. 

♡ Mijn weg naar een meer ontspannen, rustiger en langzamer leven. 

♡ Hoe ik de liefde, relaties en vriendschappen zie en ervaar. 

♡ Lijstjes met lievelingsen. Kan en mag vanalles zijn. 

♡ Mijn leven. Gewoon, zoals ik altijd al doe. Dagboekjes, dat soort dingen. 

♡ Mijn ‘stoppen-met-de-pil-na-12-jaar’-proces. Daarover binnenkort meer.

Mijn ‘hartzorgen’ en alles wat daarbij komt kijken. 

Nou, dit zijn toch best al een hoop dingen, am I right? Stiekem word ik hier dus HEEL enthousiast van. En nu hopen dat ik dit enthousiasme vast kan houden en mijn droom van meer schrijfsels produceren (met plezier) ook echt uitkomt de komende tijd. 

Liefs, Stel. 

Aan alle lieve mensen die op mijn vorige blogje hebben gereageerd: heel erg bedankt. Ik vind het echt heel lief en fijn dat jullie zo meeleven. Inmiddels heb ik mailcontact gehad met de cardioloog, die mij voor nu gerust heeft kunnen stellen. Op dit moment is mijn hart echt nog helemaal gezond en daar mag ik op vertrouwen. Eind september hebben we een telefonische afspraak staan en dan gaat ze me vertellen wat we vanaf hier gaan doen. 

Deze post heeft 13 reacties

 1. Precies: het hoeft niet van iemand, maar je doet het gewoon omdat je het leuk vindt. Dat is hoe ik mijn eigen plezier in het bloggen/schrijven terug heb gevonden. Niet schrijven over wat goed gelezen wordt, maar gewoon wat ik zelf leuk vind. Ik kijk uit naar je nieuwe stukjes! :)

  1. Ja, precies dat idee! Stiekem probeer ik dat idee vaker te ‘hebben’, maar ik heb nu zo’n gevoel dat ‘ie gaat blijven hangen! (: Dankjewel, lief – leuk om te horen!

 2. Jaa, bij mij kwam de inspiratie pas weer terug toen ik opnieuw uitvond waarover ik precies wilde schrijven. Hoop dat je meer kunt gaan schrijven. En wat fijn dat je cardioloog je toch heeft kunnen geruststellen. Pfiew!

  1. Ja, ik zag ineens laatst (want ik volg niet iedereen nog op Feedly) dat jij weer veel meer schrijft. Ik ga gauw alles eens bijlezen, leuk! (: Liefs!

 3. Leuk, Stella! Ik herken echt wat je schrijft en ben zelf ook nog wel eens zoekende in waar ik nou precies over wil schrijven of waarom. En met het antwoord op die laatste vraag ben ik het ook helemaal met jou eens: het gaat er vooral om dat je zelf gelukkig wordt van het schrijven. En, in mijn geval, merk ik dat schrijven me ook vaak helpt om dingen anders te zien, om iets te verwerken of om dingen op een rijtje te zetten. Dat is ook fijn!

  1. Jep, dat laatste wat je noemt geldt ook heeeeelemaal voor mij. Ik vind het gewoon nog altijd ZO fijn om te doen – ookal lukt het soms totaal niet. En ik hoop dat ik me daar nu dus niet meer zo gauw door in de luren laat leggen. Liefs!

 4. Dat helpt hé, voor jezelf uitmaken waarover je wil schrijven en er af en toe een soort van format doorknallen. Als ik even niet weet over wat ik wil bloggen, kan ik dan altijd daarnaar teruggrijpen. Leuk dat er hier meer van je gaat verschijnen! :D

  1. Jep, dat helpt echt! Ik heb nog niet echt formats bij de thema’s bedacht, maar dat is wel echt een goede tip! (: Dankjewel! Liefs!

 5. Jaaaaa goeie thema’s!! Ik ben in blijde verwachting hoor! Maar eigenlijk maakt het niet uit waar je over schrijft. De energie die ge in uw teksten krijgt doen me sowieso altijd terugkeren!

  1. Thanks, vind ik echt vet leuk om te horen! (: Ik lees jouw schrijfsels ook graag, maar wil er wel altijd even goed de tijd voor hebben omdat ze soms best lang zijn. Maar, dat vind ik juist alleen maar heel knap en ook fijn, om ergens echt helemaal ‘in te duiken’. Liefs!

 6. Ik verheug me al op je blogs! Vind alles wat je schrijft leuk om te lezen en kijken. En hoop dat het voor jou die stok achter de deur gaat zijn die je zoekt. Je hebt in ieder geval genoeg mensen die komen lezen zo te zien :) Houd ons in je achterhoofd, dan lukt het misschien ook makkelijker?

  1. Wat leuk om te horen, thanks! Word ik heel blij van. Jep, ik ga jullie inderdaad gewoon allemaal gezellig voor me zien. Maakt het gelijk een stuk concreter een soort, haha. Leuk! (: Liefs!

 7. Wat een goed idee om een lijstje te maken met onderwerpen waarover je wil schrijven. Sowieso helpt het denk ik voor de motivatie, maar ook om te weten waar echt je hart ligt! (Pun unintended sorry)
  Ik ben heel benieuwd om meer te lezen over je hart-traject – als je daar meer over wil delen – ik denk dat dat ook voor anderen heel leerzaam kan zijn en wellicht voor jou een goede uitlaatklep. Maar eigenlijk geniet ik van alles wat je opschrijft, je stijl is zó leuk!

Geef een reactie

Sluit Menu