Een echte studie-update van deze student

Wanhopig? Een beetje. Zo graag willen schrijven, maar niet de woorden kunnen vinden. It happens. Totdat ik op Twitter een beetje rondvroeg over wat jullie graag zouden willen lezen. En de altijd behulpzame -nee maar serieus hoor!- en ‘in studie gerelateerde dingen geïnteresseerde’ Leonie vond het een leuk idee voor mij om iets over mijn studie te schrijven. Vind ik het nog leuk? Hoe loopt het eigenlijk allemaal? Welke vakken volg ik eigenlijk? Weet ik al welke master ik wil gaan doen? And so on. Nu loop ik stiekem een klein beetje vast in mijn studie, en is het ook gewoon goed om er eens bij stil te staan. Dus: dit onderwerp komt eigenlijk best heel goed uit voor deze krullenbol. A big thanks to Leonie, en ik hoop dat jullie dit een soort van leuk vinden om te lezen.

Studieupdate

Even een reminder

Ik studeer Taalwetenschap aan de Universiteit van Leiden. Ik heb de richting “Taal en Communicatie” gekozen, en volg daarnaast allerlei keuzevakken die te maken hebben met andere dingen. Bijvoorbeeld journalistiek. Ik heb deze studie gekozen, omdat ik erg geïnteresseerd ben in hoe taal werkt. Niet zozeer in de hersenen, maar meer het pragmatische deel van taal. Hoe komt het dat wij elkaar begrijpen, terwijl we zo vaak andere dingen zeggen dan we eigenlijk bedoelen? En hoe kun je het beste een presentatie schrijven als je iemand wil overtuigen? Wat maakt een geschreven tekst aantrekkelijk? Hoe geef je iemand taaladvies? Wat kan je eigenlijk allemaal voor moois bereiken met taal als je de juiste woorden kiest? Dat soort dingen. Smelt. Ik moet zeggen dat mijn studie hier tot nu toe zo’n beetje 50% op in gaat. De andere 50% van de vakken die ik heb gevolgd en nu volg, is misschien net ietsie buiten mijn ‘passie’. Maar hé, dat maakt het niet minder interessant!

De vakken die heel goed bij mijn interesse passen

Van alle vakken die ik heb gevolgd, vond ik de volgende vakken het leukst/meest interessant: Taal in gebruik, Taalgebruik en diversiteit, Argumentatieve en Retorische analyse, Rapporteren over onderzoek (de naam van dit vak sluit echt totaal niet aan met de inhoud), Tekstgenres, Inleiding in de Journalistiek, Journalistieke en Redactionele Vaardigheden en Stilistiek. Hatsikidee. Dat is een hele mond vol. Het is lastig om bij alles uit te leggen wat het precies inhoudt, daarom kan ik jullie met veel liefde en plezier doorverwijzen naar de studiegids van de Universiteit LeidenShameless promotion voor de uni, hoera. Er zijn helaas ook vakken die ik eigenlijk niet zo denderend vond. Dat waren: Morfologie, Syntaxis, Historische Taalkunde (weten jullie nog?!), Talen en Culturen van Indo-Europeanen.. Het zijn vakken die ontzettend interessant zijn, en die menig taalwetenschapperhart sneller doet kloppen. Maar eh, nee. Niet het mijne. Ik ben blij dat ik het heb geleerd, en het was leuk voor even, maar er iets mee doen later? Nope.

De vakken die ik nu volg

Komen ze: Internetjournalistiek, Norm en Taal, Tekst- en Gespreksanalyse, Language and Identity of the Middle East, Antropologische Taalkunde, Psycholinguïstiek (dit is een blokvak, dus die volg ik nu nog niet echt) en

Dingen die ik nu weet

Ik weet dat ik iets wil doen met tekst. Met schrijven. Of editen. Ik weet dat woorden mij intrigeren, en alle verschillende dingen die ze kunnen betekenen als je ze in een bepaalde context plaatst. Ik houd van schrijven en wil er graag meer en meer en meer over leren. Of ik echt de ‘harde journalistiek’ in ga? Waarschijnlijk niet. De druk van alles als eerste moeten weten kan ik denk ik niet echt aan met mijn stresskippen-getok. Ik weet dus echt totaal nog niet waar ik later terecht zal komen wat centjes verdienen betreft. Maar hé, dat is toch ook niet zo gek? Volgens mij is er ZO veel te doen waarvan ik nog niet eens weet dat dat kan of dat het bestaat?!

Masters?

Eigenlijk heb ik mijn hart verloren aan de eerste de beste master die ik bekeek. Namelijk de master “Schrijven en Vertalen” aan de VU. De master die Lisse toevallig heeft gedaan. Je kunt daar zoveel kanten mee op, want je mag praktisch je gehele master zelf samenstellen. Ik weet niet precies of vertalen echt iets voor mij is, maar daarom zou ik dan ook meer schrijfvakken kiezen. Alhoewel ik ook wel een beetje sceptisch ben. Schrijven kun je leren, maar echt een goed, pakkend stuk schrijven? Volgens mij moet je daar ook wel een flinke dot talent voor hebben. En laat ik me nou net afvragen of ik dat echt kan. Maar hé, je zit er immers om te leren! Ik heb nog niks echt vastgelegd, maar ik heb dan ook nog anderhalf jaar. Of misschien nog wel meer, want ik denk dat ik studievertraging op ga lopen. Niet omdat ik mijn vakken niet haal, maar omdat ik graag stage wil lopen. En een scriptie schrijven en stage lopen tegelijk, wordt mij eigenlijk sterk afgeraden. Door medestudenten dan. Maar ik zie het wel. Eerst maar eens jaar 2 keurig halen!

Liefs, Stel.

Deze post heeft 12 reacties

 1. Ooh wat leuk om te lezen (dankjewel Leonie!). Ik heb zelf communicatie- en informatiewetenschappen gestudeerd en pragmatiek vond ik ook echt zo’n fantastisch vak! Medische interactie (gespreksanalyse) vond ik echt geweldig en heb daar toen ook mijn scriptie over geschreven :)

 2. Leuk om te lezen! Ik vind het altijd heel boeiend om te zien hoe iedereen studeert. En wat en wat iedereens mening is over de studie en nou ja blabla. Dit was gewoon een leuke update.

  Liefs,

 3. Leuk om te zien dat jouw studie eigenlijk zo anders is dan mijn communicatiestudie . Mijn collegetijd bestaat 50% uit robots en maar 10% uit taal. Ik volg dan stiekem wel een andere ‘track’ maar communicatie is communicatie toch?

 4. Oehh wat leuk deze update, ik vind studiedingen altijd super interessant om te lezen hihi! De vakken zeggen me allemaal niet even veel maar sommigen klinken echt heel leuk! Die master klinkt trouwens ook heel tof, want ja, alles met schrijven en woorden is tof ;)

 5. Superleuke update, en heel interessant om te lezen :)
  Namen van vakken zijn altijd zo abstract, maargoed, er valt wat van te maken! Ik smelt nog steeds voor Taalwetenschap (alleen dan wél hoe alles werkt in de hersenen, en SCHRIJVEN, want schrijven is leuk!). Zucht. Vreselijke studiekeuze.

 6. Wat super interessant om te lezen! Ik vind het altijd heel erg leuk om te lezen wat anderen studeren en hoe ze het ervaren :)

 7. Oooh dit is zéker leuk om te lezen! Interessant om wat meer over je studie te leren. Taal is inderdaad heel fijn :)
  Ik heb geschiedenis gestudeerd dus daar valt vast véél minder over te vertellen waarvan mensen denken ‘geen idee wat dat inhoudt vertel eens meer!’ haha. Maar ik hou ervan. Dat dan weer wel.

 8. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je geen talent hebt voor schrijven! Je hebt echt hartstikke veel talent. En dat zou ik niet zeggen als het niet zo was, dus gooi maar in je pet (of stop in je broek? Naja, neem het mee!)
  Liefs Willemijn!

 9. Echt een leuke update! Heel interessant om meer over je studie te leren. En je hebt echt heel veel talent voor schrijven, no worries! Veel liefs,

 10. Leuk en interessant om te lezen Stel! Zo krijgt een studie toch iets meer betekenis of zo. Ik kan me er een beeld bij vormen zeg maar :)

 11. Oeeeh, internetjournalistiek klinkt echt geweldig. Wat een leuke vakken doceren ze toch in Nederland! Dit is echt zo’n studie die ik ook graag zou volgen, al zitten er ook wel vakjes bij waarbij ik op het eerste gezicht denk van ‘meh, dat klinkt toch niet zo fijn’ haha. Maar dat is bij mijn richting evengoed hoor, je kan volgens mij geen richting volgen zonder dat er een meh-vak bij zit. Leuk om nog eens te lezen hoe het is op school, altijd handig om mijn geheugen wat op te frissen haha! Knal maar hoor dit semester :D

 12. Ah heel leuk om te lezen Stella! Klinkt allemaal superinteressant :)

Geef een reactie

Sluit Menu