Kun je creatief ‘op’ zijn, eigenlijk?

Het klingelt de laatste tijd veel. Heel veel. En wat er dan klingelt? Dat heeft alles te maken met een ijzeren stukje aan een houten stokje, waar dan ook weer donkerbruine haartjes aan vast kleven. Die haartjes zijn besmeurd met een gekleurd goedje, wat er even afgepoetst moet worden. Dat doe je door het stokje in een glas water te steken, en goed heen en weer te frutsen. En als dat stukje ijzer dan tegen het glas aan komt? Klingel klingel. Ik vind dat verven heerlijk, ik doe het echt zo graag. Oké, vandaag had ik toevallig meer zin in schrijven, maar de afgelopen tijd stop ik al mijn creatieve spinsels in mijn teken- en verfwerkjes. En dat zette me stiekem toch een beetje aan het denken.

Ik ben een creatieve krullenbol. Zo een die graag dingen doet en dingen maakt. Ik zing graag, ik schrijf graag (liedjes, blogjes, gedichtjes, dagboekdingen, je kent de riedel wel) maar ik teken en verf blijkbaar OOK graag. Dat zijn best veel creatieve dingen, actually. Ik merk dat als ik met één creatief ding veel bezig ben, ik geen ‘fut’ heb voor de andere dingen. Dan lukt het gewoon niet; heb ik al mijn inspiratie en motivatie al in iets anders gestopt. Ik heb de afgelopen tijd best veel gitaar gespeeld en gezongen, bijvoorbeeld. Maar dat hoeft nu echt even allemaal niet. Zo is het ook met bloggen. Of nee, dat ligt iets anders.

Ik heb al een vrij lange tijd last van een soort blog-identiteits-crisis. Die begon al lang geleden, en toen nam ik een blogpauze incl. blogchange die daarop volgde. Maar, ik weet het nu eigenlijk nog steeds allemaal niet. Er zijn zo veel blogs, dat ik echt een beetje denk: Alles is al gedaan, en ik heb geen idee hoe ik nog een origineel en leuk onderwerp kan bedenken. En dat lukt dan dus ook stiekem niet zo goed. Al mijn artikelen gaan over, eh, mij. En mijn avonturen. Woei. Maar, gelukkig vind ik dat wel leuk en heb ik daar zelf veel aan, en zijn er zelfs een paar van jullie die dat ook leuk vinden. Dus: gewoon lekker door gaan, het leuk vinden, en zien waar het schip strand. -Wat een cliché het doet bijna pijn aan mijn taalhart-.

Hebben jullie hier ervaring mee? En hoe gaan jullie daar mee om? Ik heb namelijk echt even geen idee meer hoe ik over deze blogdip heen moet komen, en ik wil zeker ook niet stoppen met verven om dan te kijken of ik ineens wel weer ‘creatief’ genoeg kan zijn voor mijn blogje. Wat een gedoe allemaal, jongens, wat een gedoe. (Giechel).

Veel liefs, enzo. Stel.

Deze post heeft 11 reacties

 1. Ik snap wel wat je bedoelt, met je blog-identiteits-crisis,
  maar wat ik dan wel meteen toe moet geven is dat ik het lastig vindt om te zien hoe jij dat ziet. Naar mijn idee is jouw blog juist heel erg uniek, omdat ik vind dat je echt je eigen manier van schrijven hebt. Dit stukje internet hier is een van mijn belangrijkste voorbeelden geweest voor het starten van mijn eigen blog, en nog steeds kijk ik heel erg op naar je mooie artikelen en taalgebruik.
  Wat creativiteit betreft: ik denk dat je op verschillende manieren creatief kunt zijn. De een is praktisch creatief, dus bij het werken met handen, schilderen, tekenen, beeldhouwen, en de ander is creatief in het bedenken van opslossingen, ideeën en mogelijkheden, maar de ene creativiteit hoeft de andere niet uit te sluiten.

  Geef mij verf, een doek en een kwast en er komt waarschijnlijk iets lelijks op het doek te staan. Geef mij een saxofoon en je krijgt een wonderschone solo. Geef mij pen en papier, of een computer, en misschien komt er dan een artikel te staan. Dat hangt helemaal af van mijn creativiteit op dat moment.
  Creativiteit is in ieder geval niet iets wat je op kunt dringen, maar wel iets wat je kunt stimuleren. Persoonlijk vind ik dat lezen daarbij veel helpt (bijvoorbeeld van de Correspondent, die hebben soms zulke interessante artikelen! of gewoon andere blogs).
  En als je gewoon doet wat je leuk vindt om te doen, dan past het toch bij je? Dan ben je toch uniek omdat je doet wat jij leuk vindt, en omdat je blog een weerspiegeling is van je interesse?

  Nou. Wat veel geklets… Dat was wel genoeg voor vandaag volgens mij ;)

  Succes!

  1. Wauw, dankjewel voor je mega lange, nuttige reactie. Ik heb hier echt veel aan. En sowieso heel lief, al die complimentjes. Ik sta er soms helemaal niet bij stil dat er echt mensen zijn die mijn blogje juist wel uniek vinden. En dan dus niet om de onderwerpen (waar ik de laatste tijd vooral mee worstel), maar echt om mijn schrijfstijl. En dat is waarom ik blog: vanwege mijn liefde voor schrijven en taal. Dus, een groter compliment kun je me eigenlijk niet geven <3! En wat cool dat je sax speelt, ik vind dat zo'n prachtig instrument! De Correspondent heb ik overigens nog nooit gelezen geloof ik, maar ik ga me er eens iets meer in verdiepen. Dankjewel voor de tip. Ik kijk af en toe op je blogje, en ik vind je nieuwe lay-out trouwens ook heel leuk. Het lijkt erop dat die echt bij je past. Ach, als het allemaal maar leuk blijft, toch? Dat is het allerbelangrijkste. Veel liefs!

 2. Jeetje ja. Het belangrijkste is toch dat je doet waar jij blij van wordt. En met een blog is het toch zo dat de blogidentiteit gelijk is aan de persoonlijkheid van de blogger. Maar je zou bijvoorbeeld af en toe een foto kunnen maken van een schilderwerk of andere creatieve uitspatting en daar iets over vertellen op je blog. Een keer per week bijvoorbeeld. Als extra rubriek. :)

  1. Dat is waar! Ik vraag me af hoe sterk mijn blog mijn persoonlijkheid laat zien, hihi. Ik denk dat het best wel heel accurate is, eigenlijk. Op mijn blog ben ik echt zoals ik ben. Misschien iets minder ad rem of ‘grappig’. Iets minder sarcastisch, denk ik. Ofzoiets. Of cynisch? Ik weet het niet (: Maar je hebt gelijk. En jaaa dat is dus echt een mega goed idee, maar twee probleempjes: 1. Doodeng, en 2. Het lukt mij nooit om mijn verfsels mooi op de foto te zetten. En ik heb een hekel aan lelijke foto’s (vandaar dat ik nooit foto’s op mijn blogje heb, hahaha). Maar het is klaar met de excuses, ik ga er werk van maken. Dankjewel voor de tip! Liefs!

 3. Ik herken wat je omschrijft. Ik heb ook vaak moeite met mijn blog serieus bijhouden en als ik naar andere blogs kijk vind ik het soms zelfs lastiger worden. Alle onderwerpen zijn al behandelt en je lijkt steeds moeilijker tussen alle andere bloggers te kunnen komen. Maar ik denk dat het helpt als je minder bezig bent met de vraag wat er al behandelt is en wat jouw plek is tussen alle andere bloggers. Het gaat om jezelf en wat jij kwijt wil, niet zozeer om wat al vertelt is.
  Je hoeft niet dagelijks te bloggen of altijd super creatief te zijn. Deel met de wereld wat je wilt delen en de rest komt vanzelf wel goed :)

 4. Gewoon lekker blijven kletsen, doen wat bij jou past, waar je zin in hebt, energie van krijgt en blij van wordt! Dan is alles goed, het gaat erom wat goed voor jou is, dan is het (bijna) automatisch goed voor je lezers. Dingen doen die dicht bij jezelf liggen zijn namelijk altijd interessant! Denk ik dan hè… ;-)

 5. Ja ik snap dit inderdaad wel. Maar ik vind het heel belangrijk dat je doet wat jij leuk vindt en waar jij blij van wordt! Ik vraag me soms ook wel af of ik niet over andere dingen moet gaan bloggen, maar alles bestaat al inderdaad (heb ik het idee). Maar de een schrijft wel beter dan de ander en ik vind dat je je daarin kan onderscheiden. Iedereen heeft een eigen schrijfstijl en dat maakt jouw blog uniek. xx

 6. Dit is wel herkenbaar hoor, maar langs de andere kant is het dan weer echt niet nodig! Ik kan geen enkele blog opnoemen die lijkt op die van jou, want jouw schrijfstijl heb ik nog nergens anders gezien (en dat is positief hoor hihi). Normaal ben ik een heel visueel persoon enzo, maar bij jou heb ik er bijvoorbeeld helemaal geen last van dat je nooit foto’s gebruikt in je teksten en dergelijke, gewoon omdat je teksten al voor zich spreken. Dus voor mijn part mag je gewoon van die kletsartikels en dergelijke publiceren hoor, dat ga ik echt niet vervelend vinden ofzo! En met mij nog een heleboel anderen die er ook zo over denken, dat ben ik 100% zeker. Gewoon gaan met die banaan! Hihi :D Liefs :)

 7. Ja, dat heb ik ook :-). Pas geleden nog gehad eigenlijk, en sinds deze vakantie heb ik het weer goed weten op te pakken. Dat komt dan bijvoorbeeld doordat ik met Kerst een nieuw fotografie boek heb gekregen en daardoor weer helemaal enthousiast ben over fotografie. En dat uit ik dan weer in mijn blog!

  Meestal haal ik nieuwe inspiratie uit blogs, en het vinden van nieuwe blogs. Dit helpt bij mij heel erg. Succes!

 8. ik zit ook wat te strugglen daarmee, ik voel me overbodig in deze hele blogwereld? Maar er zijn nog een paar veel te lieve zielen die het lezen (vrijwillig?!!) dus dan doe ik lekker verder. (Gewoon puur voor mezelf, zonder kan ik niet, echt niet.) Ik heb precies hetzelfde! Als ik een hele dag heb lopen kliederen en ik wil dat dan vastleggen op foto, dan gaat dat gewoon écht écht écht niet. Dan moet dat vaak de volgende dag, oeps.

 9. Hey Stella
  Je hebt één van mijn favoriete onderwerpen uitgekozen: creativiteit. (Ik heb in 2012 een jaar gewerkt aan een literatuurstudie hierover en sindsdien ben ik niet gestopt met lezen. :-))
  Ik heb goed nieuws voor jou: Creativiteit kan niet “op” geraken. Zoals Anne al zei, kan je het zelfs stimuleren. Daar bestaan allerlei technieken voor.

  Ik hoor je zeggen dat je nood hebt aan creativiteit voor je blog, maar volgens mij is het niet de creativiteit die ontbreekt. De creativiteit zit nog in jou. Wat je nodig hebt, is nieuwe energie. Ik bedoel dit niet zweverig. Bekijk de dingen eens van dichtbij. Is er laatst iets veranderd? Kan dit verklaren waarom je minder fut hebt om aan je blog te werken? Misschien is er gewoon geen verklaring. Niet alles is te verklaren. Iedereen heeft wel eens een (blog)dipje. Het kan zijn dat andere dingen wel goed gaan en dat je gewoon geen kracht meer over hebt voor je blog. Een mens kan niet overal even goed in zijn; dus zeker niet in alles tegelijk.

  Ik besef nu dat ik een beetje laat kom. Ondertussen zijn er al twee maanden voorbij sinds je deze blogpost schreef. Hopelijk kan je toch nog iets doen met mijn reactie.

  Groetjes
  Lynn

Geef een reactie

Sluit Menu