Mijn “eigen” tekenstijl 

Een haat-liefde verhouding. Dat had ik met tekenen, en andere creatieve uitingen die te maken hadden met ‘iets creëren’. Toen ik heel klein was, hoopte ik altijd dat mijn tekeningetje voor de basisschool-schoolkrant door de juffen werd uitgekozen. En dat hij er dan in kwam te staan. Dat gebeurde, je raad het al, niet echt heel vaak. Mijn verhaaltjes wel, die stonden er heel soms nog wel eens in. Ook al waren het maar vijf regels, ik vond het heel wat. Ik vond de creamiddagen altijd heel leuk, maar als ik dan eenmaal mijn geduld verloor en mijn werkje was naar mijn mening niet mooi genoeg? Dan was het klaslokaal te klein. (Niet dat ik dan ging gooien en roepen en huilen, maar ik kon het wel HEUL stom vinden). Op de middelbare school was ik ook niet echt bepaald een creamiep. Beeldende Vorming was soms heel leuk, maar meestal bakte ik er toch niet echt veel van.

Tekenstijl

Maar, ik kan me een paar perioden herinneren (ik geloof dat ik iets van 7 of 8 geweest moet zijn, en een aantal jaar erna rond 11 jaar) dat ik WEL heel erg met tekenen bezig was. Het begon met strips tekenen. Dat deden mijn beste vriendin van toen en ik heel graag. Ik kan me ook nog heel goed een vakantie herinneren dat ik constant met mijn schetsboek en stiften in de weer was om tekeningen te maken voor de obers van de restaurantjes waar we gingen eten. #flirt. #grapje. Maar of ik nu kan roepen dat “ik altijd al van tekenen en schilderen heb gehouden en het echt mijn passie is”? Nee.

Een hele tijd geleden kocht ik, zoals jullie weten, een goedkoop plasticen doosje met waterverf. En dat werd een duurder doosje. En toen later kreeg ik voor kerst de ‘echte’ waterverf, van een duur merk. Ik vind het nog steeds zo leuk als ik het toen vond. Ik ben ook meer gaan tekenen, en in maart ga ik een workshop illustreren volgen bij Marloes. Ik heb de afgelopen tijd veel geoefend met poppetjes. Ik merkte dat ik vond dat iedereen een heel eigen manier had van poppetjes tekenen, en dan vooral de gezichtjes. Ik had niet echt een signature manier, en was bang dat als ik dat niet had, ik mensen na zou gaan apen. Bijvoorbeeld de gezichtjes van Romy, die vond ik zo leuk! Maar, ik wilde haar niet nadoen!

Ik ben een hele lange tijd aan het frutsen geweest, tot ik het laatst ineens ‘deed’. En toen heb ik daar omheen ook allerlei tekeningetjes gemaakt in ‘mijn eigen stijl’, zonder naar anderen te kijken. Om het zo maar even te zeggen. Ik raapte al mijn moed bij elkaar en zette een foto op Instagram. Ik vond het echt heel leuk dat heel veel mensen daar zo leuk op reageerden. Inmiddels heb ik al wat meer tekeningen gemaakt in die ‘trant’, en ik ben stiekem best excited dat ik een beetje mijn ding gevonden heb. Blijkbaar is mijn ding: ludieke, kleine tekeningetjes, ingekleurd met lichte waterverf. Ik ben meer iemand die illustreert dan iemand die mooie schilderijtjes maakt. Zeg maar. En ik vind het juist ook leuk om kleine dingetjes te tekenen die echt ergens bij kunnen horen. Bij bijvoorbeeld een gebeurtenis of een tekst.

Hebben jullie je eigen creatieve ding? Knuf, Stel.

Deze post heeft 8 reacties

 1. Oh wat ben ik blij voor je dat je jouw ‘ding’ gevonden hebt. Zelf ben ik echt nog heel erg op zoek en dat is soms best frustrerend. Ik wil origineel zijn, geen na-aper.

 2. Ik denk eigenlijk ook dat je in het begin juist heel veel moet oefenen en nadoen. Want juist dat zorgt voor je eigen stijl. Als je allemaal verschillende mensen ‘nadoet’ krijg je op een gegeven moment vanzelf door wat je wel of niet ligt toch? En vanuit daar maak je je eigen ‘stijl’ van. Althans, dat denk ik :)
  XXXX

 3. Ik ben nu ook heel druk bezig om mijn creativiteit te ontwikkelen. Ik heb het heel lang een beetje verwaarloosd, terwijl ik het juist zo leuk vind! Mooie tekeningetjes maak je, vind jouw hele instagram er gaaf uit zien!

 4. Heel erg tof! Zo fijn als je je ‘eigen ding’ gevonden hebt – op welk gebied dan ook, maar dit geval op creatief gebied. Ik denk dat iedereen creatief is op zijn/haar eigen manier :) Ik ben niet zo’n tekenfiguur (vind ik, ik teken sowieso weinig) en ben meer van het kleuren – ik denk dat ik wel goed ben in het uitkiezen van kleuren die mooi bij elkaar passen – ik hou bijvoorbeeld van mandala’s kleuren en het kleuren uitkiezen vind ik dan heel leuk en belangrijk.

  (oké, sloeg dit ergens op? Ik ben in ieder geval echt blij dat je je eigen ding gevonden hebt, je instagram-foto is TOF! Het ziet er echt mooi uit, zeker mee doorgaan! En wat leuk dat je een workshop bij Marloes gaat doen!)

  1. Ik heb ook zo’n mooi tekenboek ding voor volwassenen, maar dan ben ik dan weer niet zo goed in, hihi. Het is bij mij juist altijd één grote kleurontploffing hahaha. Mandala’s vind ik wel altijd heel mooi gemaakt ook. Het lijkt simpel, maar zelf een mooie mandala maken? Oef! Dankjewel!!! Ik heb er erg veel plezier in ook (: Ben heel benieuwd naar de workshop! Trouwens; wat leuk dat jouw man is gaan bloggen. En dat je hem naar mijn blogje ‘doorverwezen’ hebt. Dat vind ik een hele eer! Ik hoop dat jullie allebei veel plezier uit het bloggen (blijven) halen. Ik moet weer eens wat meer gaan reageren op andere blogjes ook (: Waaronder die van jullie dan nu! Liefs en fijn weekend!

 5. Wat leuk! Ik denk nog steeds, dat het vooral gewoon heel belangrijk is dat jij het zo leuk vind om te doen. Of je nou iemand na-aapt of niet. Tuurlijk voelt origineel zijn voor jezelf wat ‘echter’ of ‘leuker’ maar iemand nadoen is wel een hele grote leerschool om uiteindelijk je eigen ding te ontdekken.

  Ik heb nooit echt iets met tekenen gehad. Ik hou wel van wat frutselen met papier, maar dan knip en plak ik liever dan dat ik teken of verf. Al met al is schrijven nog steeds hetgeen wat ik het liefste doe, en leuke dingetjes met muziek. Kleinkunstnummers zingen en opvoeren enzo. Zelf de teksten schrijven. Dat is ook creatief, toch? :)

 6. Oh wat leuk zeg, ik heb die foto op IG helemaal gemist zie ik, onwijs leuk ziet dat er uit! Ik vind het echt iets voor jou, van die grappig illustraties, you go girl :D

 7. Heel erg tof dat je je eigen ding hebt gevonden :D & je illustraties zijn zo leuk en schattig! ik ben de laatste tijd ook weer wat meer bezig met illustreren en hoop ook nog een beetje mijn ‘eigen ding’ te vinden.

Geef een reactie

Sluit Menu