Terugkijken

Lieve 2015, wat een jaar was je. Een jaar dat zo anders ging dan ik van tevoren had gedacht. Een jaar dat begon met een belofte, die niet werd nagekomen. Niet door mij, maar door een ander. Een ander, die zo’n grote rol speelde. Die rol die op de achtergrond verdween. Al vrij snel sloeg je om en werd je het jaar van mijn eerste break-up, liefdesverdriet, het herondekken van het belang van vriendschap en familie, het jaar waarin ik angsten overwon, meer over mezelf leerde, weer andere tegenslagen te verduren kreeg.

2015

Gods, je hebt het me niet makkelijk gemaakt, 2015. Er was veel verdriet, maar er waren ook veel fijne ontwikkelingen. Zoals het voelen dat ik ook door anderen leuk gevonden kon en kan worden, dat ik niet ‘zomaar iemand’ ben, maar echt mijn eigen zelf. In 2015 ontdekte ik mijn OV pas echt, en reisde ik veel met de trein naar mooie steden. Ik had veel blogdates, en ook ander soort dates. Ik leerde veel nieuwe mensen kennen, waaronder de mensen waar ik nu mijn weekenden mee doorbreng. Ik verliet gedwongen mijn comfort zone een beetje, maar dat was nou juist zo leuk aan 2015.

Ik deed veel dingen voor het eerst. Ik dronk voor het eerst net iets te veel alcohol. Ik ging voor het eerst naar een uitgaansgelegenheid, waar ik eigenlijk niemand kende. Met iemand die ik ook pas net kende, maar wat meteen goed voelde. Diegene bleek uiteindelijk 2015 een flinke draai te geven. Wij bezochten samen Kopenhagen, en ik werd niet alleen verliefd op Scandinavië.

2015 was voor afscheid nemen voor dingen. Het zingen voor mensen, wat ik dit jaar niet heb gedaan. Maar, het was ook het jaar van nieuwe hobby’s ontdekken: waterverven en andere vormen van creativiteit. Ik schreef o.a. veel nummers, gedichtjes. En over schrijven gesproken: 2015 was het jaar waarin ik weer begon met het bijhouden van een dagboek. Die is inmiddels vol, en een nieuwe voor het komende jaar ligt alweer te wachten.

Mijn pap en mam namen mij mee naar Groningen, waar we met zijn drietjes een heel gezellig weekend hadden. Ik hoop dat we dit in 2016 ook weer kunnen doen. Ik leerde de waarde van een vaste, veilige haven. Ik heb altijd geweten hoe belangrijk dit is, maar ik weet het nu des te beter.

Afgelopen jaar bezocht ik, samen met mijn ouders, Toscane. Iets wat ik al vrij lang graag wilde. En er kwamen nog meer ‘dromen’ uit in 2015: ik ging voor het eerst naar de sauna, wat ik voorheen altijd erg eng vond. En ik stapte weer in een vliegtuig, wat echt geen pretje was. Maar, met de hulp van mijn lieve vriend, deed ik het toch. Ik zette ook eindelijk de veel te kritische blik op mijn eigen lichaam en eetpatroon opzij, en kon werkelijk genieten van elk vet en/of zoet ding dat ik naar binnen werkte. Toch moet er op de gezondheid en het gewicht gelet worden, en daarom heb ik in 2015 vaak de benenwagen genomen. Ik loop van hot naar her, en vind het een heerlijke uitvinden. Ik heb in 2015 dan ook amper op mijn fiets gezeten. Nog een beweging-gerelateerd item is yoga, wat ik in de laatste maanden ontdekte. Iets wat ik erg leuk vind, en waar ik meer over wil leren.

In 2015 raakte ik iemand kwijt die veel voor me betekende. Hij is er nog, maar niet op die bekende manier van de afgelopen jaren. Dat heeft, zoals ik al vaker heb beschreven in dit verhaal, veel verdriet opgeleverd. Maar ook zo veel moois. Zo veel levenslessen, en lessen over mijzelf. Over dat ik eigenlijk wel echt een doorzetter kan zijn. Dat ook ik zelfs een beetje streng voor mezelf kan zijn. Over mijn vrienden en vriendinnen: wie er wel zijn en blijven, en wie niet. En over hoe het is om liefde te ontvangen als je eigenlijk ontzettend gekwetst bent. Over dingen met geduld en tijd benaderen, en dat volhouden als het wat moeite kost.

Ik vond 2015 een bijzonder jaar. En dit jaar ga ik dan ook zeker nooit vergeten. Ik hoop dat 2016 net zo bijzonder wordt. En zo niet: dan ook goed. Als we maar gezond blijven, en kunnen blijven doen wat ons en de mensen om ons heen gelukkig maakt. En laat het ook alsjeblieft wat beter gaan met de wereld en de mensen die haar kapot maken. Come on, ik wil nog zo graag meer van dit soort brieven schrijven.

Gelukkig nieuw jaar alvast, lieve allemaal. Have a good one!

Deze post heeft 14 reacties

 1. Wauw wat geweldig geschreven, en van de break-up is zeker een minder moment. Maar je leert er weer van en hebt nu een geweldige andere vriend. En dat is echt genieten samen met je ouders een weekendje naar Groningen, lijkt mij heel fijn. Echt een heel mooi artikel meis! Fijne jaarwisseling!

  Liefs! Evelien

  1. Dankjewel, heel lief van je. En klopt, het is in 2015 allemaal helemaal omgegooid hihi. Dankjewel voor al je lieve reacties afgelopen jaar, en in 2016 moeten we echt eens afspreken! Liefs, en jij ook fijne jaarwisseling <3

 2. Wat prachtig omschreven, zo in balans, zo vanuit je kwetsbaarheid! 2015 was een jaar waar je trots op mag zijn! Fijn om te lezen, ik word er blij van!

 3. Je bent een topper! Hopelijk wordt 2016 voor jou een jaar vol blijheid, vriendschap, liefde en geluk met ontelbaar veel ups en bijna geen downs! Dikke knufffff

  1. Dankjewel lieve Madie, ik wens jou 100% hetzelfde <3 En ook een hele fijne jaarwisseling! Dikke knuf terug, en hopelijk zien we elkaar snel!

 4. Wat heb je de mooie en minder mooie momenten goed beschreven! Goed dat je jezelf meerdere malen overtroffen hebt en uit je comfort zone bent gestapt. Fijne jaarwisseling en op naar een prachtig en gezond 2016! X Emma

 5. Wat ben jij toch een leukerd, Stella.
  Echt een supermooi stukje. Mag je trots op zijn. En ook op je zelfinzicht.
  Ik wens je alle goeds voor het nieuwe jaar!

 6. Heel mooi geschreven! Voor jou ookal zo’n jaar met veel veranderingen. Ik wens je het allerbeste in 2016! Dat je doelen en dromen uit mogen komen <3

 7. Ik denk dat een break-up echt wel behoort tot een van de situaties in je leven waar je ontzettend veel van kan leren, gewoon omdat je jezelf zo tegenkomt en tegelijkertijd ook nog eens ‘achterblijft’ met jezelf. In elk geval fijn dat je er ook echt dingen van hebt geleerd (ik bedoel, het zou ook kunnen dat je geen aandacht aan levenslessen of zelfkennis wil besteden oid en dan is het wel een gemiste kans denk ik) en dat je het jaar ook nog fijn af kunt sluiten met een nieuwe vriend en zoveel andere mooie ontwikkelingen! Ik hoop dat je je in 2016 volledig op je plek mag voelen en dan nu zonder zoveel verdriet. Fijne avond! <3

 8. Echt heel mooi geschreven :) Alvast een hele fijne jaarwisseling en cheers op een mooi 2016!!

 9. Supermooi geschreven Stella! Je hebt een bijzonder (bijzonder klote, ook) jaar achter de rug. Een mooi 2016 is je meer dan gewenst!

 10. En en en in 2015 zagen wij elkaar weer! Mooi omschreven Stel. 2015 was kut en 2015 was mooi! X

 11. Wat een prachtig geschreven verhaal Stella. Zo zie je maar dat je veel meer kan dan je denkt, ik denk dat mensen dat regelmatig eens vergeten. Natuurlijk is een break up nooit leuk, super goed van je dat je toch wel jezelf beter hebt leren kennen hierdoor en verder bent gegaan. Gelukkig nieuwjaar meid!

 12. Echt heel mooi verwoord Stella. Dat 2016 een heel mooi jaar mag worden voor jou!

Geef een reactie

Sluit Menu