Vastgelegd: Jut en Jul bezoeken het Stedelijk Museum

Gingen we hoor. We sleepten onze gezellige billen door de regen richting station, sprongen in de trein en werden door dat ding heel fijn en leuk binnen een uur naar Amsterdam gebracht. Daar hobbelden we snel naar de tram, want het regende nog steeds. Mooi niet dat Jut en Jul een half uur door de regen zouden slenteren, want natuurlijk hadden we ons echt niet warm genoeg aangekleed voor de koude, snijdende wind. Eenmaal aangekomen bij het Rijks (daar was de halte) was het nog even zoeken naar het juiste museum. Maar, het gebouw waarin het Stedelijk gevestigd is, is niet bepaald over het hoofd te zien. We keken onze ogen uit. Ik was er al eens geweest, maar dat was alweer een hele tijd geleden. Enthousiast hopten we naar binnen, klaar om alle kunstige frutsels in ons op te nemen.

Maastricht

Eenmaal binnen besloten we eerst de eerste etage te bekoekeloeren. Ik heb op de middelbare school examen gedaan in kunst, dus ik herkende sommige namen en stromingen wel. Maar, het was al zo erg weggezakt dat ik niet bepaald verstand had van alle dingen die ik zag. Gelukkig hingen er in elke zaal van die informatieve stukjes over de stroming en omstandigheden in die tijd. Ik vond het echt interessant! En Lars ook. Snel bleek dat we dezelfde ‘soort’ dingen mooi vonden, en een paar daarvan zetten we even op de foto. Althans, ik. Het komt alleen echt niet tot zijn recht op deze foto’s hoor; in real life was het nog veel mooier! Wat ik heel belangrijk vind bij kunst is de kleurencombinatie. Sommige schilderijen spreken mij heel erg aan vanwege de kleuren, de manier waarop die kleuren gecombineerd zijn, en de vormen. Ik vind veel schilderijen van Van Gogh bijvoorbeeld prachtig -ook al staan die nou weer net niet op deze foto’s-. Niet alleen vanwege de kleuren, maar ook zijn manier van schilderen. Ik weet niet hoe de stijl heet, maar hij maakt in veel van zijn schilderijen gebruik van ‘streepjes’. Dat vind ik echt heel mooi. Waarom weet ik niet; het spreekt me gewoon aan. Ook vonden Lars en ik de kunst van Mondriaan erg mooi. De simpele, sterke kleuren en de strakke vlakken. We begrepen alleen het hele idee erachter niet altijd. Iets met horizontale lijnen en verticale lijnen die dan vrouwelijk en mannelijk moeten voorstellen? Hmmm..

Stedelijk 1

Ook de afdeling ‘vormgeving’ vonden we on-wijs interessant. Lars en ik houden heel erg van design, en ik houd verder ook heel erg van keramiek (ik weet ook niet waarom, ik ben gek op servies en dat soort dingen), dus wij vermaakten ons wel. We bekeken alles uitvoerig, maar na een tijdje word je dan toch een soort ‘moe’. Van al dat slenteren, maar ook van het ‘interpreteren’ van de dingen die je ziet. Ofzoiets. Er waren ook tijdelijke collecties, maar eentje daarvan vonden we echt iets te vreemd en abstract. We aten in het cafeetje daar nog even een lekker stuk carrot cake en vervolgens gingen we de stad in. We hobbelden even over de P.C. Hooftstraat, waar Lars door één of andere vreemde jongen en neppe Louis Vuitton tas aangesmeerd kreeg. Heel vreemd, het was echt een opdringerige, nare jongen. Eniewees, we keken nog in wat winkeltjes die wat minder hoog gegrepen waren voor ons (hihi) en hobbelden toen naar het eettentje dat ik uit had gezocht.

Stedelijk 2

Namelijk: Ellis Gourmet Burger. Lars houdt onwijs van burgers, en ze dan vooral ze zelf maken. Dat deden we op één van onze eerste dates, en we hebben het nog veel vaker gedaan incl. zijn vrienden of familie. Het leek mij daarom wel leuk om bij een tentje te eten dat gespecialiseerd is in allerlei bijzondere burgers. Dat had ik in augustus al bedacht, want dan is Lars jarig. Eniewees, ik nam ‘gewoon’ een cheese burger (ik had geen vega-dag, hoe zwak dat ook eigenlijk is) en Lars een soort kipburger met mangochutney en yoghurtmuntsaus. We hebben lekker gesmikkeld en het was heel gezellig. Daarna hebben we nog door het centrum gestruind, heb ik bijna veel te veel geld uit te geven bij de Urban Outfitters (zo leuk, maar echt te duur) en haalden we onze trein nèt omdat we nog een Swirl haalden. Eenmaal terug bij Lars thuis hebben we lekker op de bank All you need is love gekeken (hij vrijwillig hè, lief toch?) en al met al was het een hele fijne dag samen.

Liefs, Stel.

Deze post heeft 3 reacties

  1. Leuk Stel! Dat klinkt als een fijne dag.
    Van Gogh valt onder het post-impressionisme. Zo leuk dat je zijn kleuren zo tof vindt, want dat is precies wat hij wilde bereiken! :)
    Ik ben nog nooit bij Ellis Gourmetburger geweest, maar het klinkt goed (en lekker). Fijne avond Stel. X

  2. Woehoeee leuk, klinkt als een fijne dag!! En nu wil ik ook naar het museum en naar de Urban Outfitters haha, ik was al van plan om deze week (omdat ik vakantie heb) eens iets in m’n eentje te ondernemen dus een middagje Amsterdam lijkt me eigenlijk wel een heel leuk idee. En van Van Gogh hou ik ook heel erg, vind zijn schilderijen echt prachtig. Liefs

  3. Ohh Stel wat schrijf je toch gezellig. Echt, over Jut en Juul en hobbelen enzo, heerlijk haha! Ik kan me voorstellen dat dit een superleuke dag was, ik wil het Stedelijk ook nog eens bezoeken eigenlijk! Liefs!

Geef een reactie

Sluit Menu