De zoektocht naar mooie foto’s maken

De zoektocht naar mooie foto’s maken

Jep. De foto hierboven die heb ik dus echt zelf gemaakt. Met mijn prachtige camera, waar ik veel te weinig mee doe. De afgelopen maanden heb ik vrolijk gebruik gemaakt van Pinterest plaatjes, waar ik een leuk tekstje op zette en dat was dan het plaatje bij mijn artikel. Er kwam niet echt uit mijn enquete -onzekere blogger alarm, uhu- naar boven dat jullie dat mega vervelend vonden, maar veel van jullie zouden het wel oprecht leuker vinden met ‘eigen’ foto’s. En duh: gelijk hebben jullie. Het stomme is alleen, dat ik mezelf nooit zo leuk op de foto krijg, ik nooit tevreden ben over het licht -ik heb niet echt veel natuurlijk licht in mijn kamer- en nou ja, het is nooit mooi genoeg. En een lelijke foto vind ik zonde van mijn bloglooks. Zucht. Maar, ik ga er echt verandering in proberen te brengen. En dat is echt een projectje. Een zoektocht. En dit was het begin.

Wat ik heb uitgevogeld

Hier even een samenvatting voor dummies zoals ik. De sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Hoe hoger het getal, hoe sneller de sluiter weer dichtgaat en hoe minder licht er op de sensor valt. Daarbij is het diafragma ook belangrijk. Het diafragma is een soort pupil: als je in een donkere ruimte staat, wordt je pupil groter, omdat je oog zo veel mogelijk licht probeert te ‘vangen’. Dus, als ik een mooie foto wil maken met weinig natuurlijk licht, dan moet ik een lage sluitertijd instellen, en een groot diafragma. (Denk ik). Hoe kleiner het getalletje van het diafragma (wat wordt aangegeven met een ‘f’) hoe minder licht er op de sensor valt. Dus, om je camera het beste in te stellen, moet je bij elke ‘vermindering’ van je diafragma (bijvoorbeeld van f/4 naar f/2.8) moet je de sluitertijd één stapje verlengen. (Oh en jongens, mijn lieve Nikon heeft ook een automatische instelling die heet “lichte foto’s maken”, sssst).

Fijne bewerkprogramma’s opsporen en uitvogelen

Op de halleluja-waarom-kende-ik-dit-nog-niet-blog Fotografille kom ik ineens allerlei mega fijne tips tegen. ZO fijn. Dit gaat echt mijn redding zijn jongens, ik voel het. Ik zoek wat dingetjes op en stuit op een programma dat GIMP heet. Dat is dus gratis, en een volgens Evelien fijn alternatief voor Photoshop -wat ik echt niet ga kopen want joehoe heb je een geldboom voor me?-. Op de website van GIMP zelf staan ook hele fijne tutorials. Na een tijdje rommelen, blijk ik er alsnog niks van te snappen en wil ik ‘gewoon’ de belichting in mijn foto een beetje aanpassen. C’est tout. Daarom ga ik via Google en Bloglovin’ op zoek naar fijne artikelen van andere bloggers, over hoe zij foto’s bewerken. Ik kom vooral artikelen tegen die gaan over foto’s bewerken voor Instagram (dit artikel bijvoorbeeld). Maar, dat gaat vooral over fotobewerk apps. Ook mega handig, maar ik ben nu vooral nog op zoek naar programma’s voor de laptop, pannenkoeken. Ik besluit gewoon wat blogs af te gaan en in hun search dingetje te zoeken naar foto-bewerk-tips. Gluren bij de buren, zeg maar. (Giechel). Dit blijkt geen succes, want ik krijg de hele tijd niet wat ik zoek. Maar, ik beloof er nog wat meer werk van te maken.

Leuke attributen en een mooie achtergrond

Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om wat er op de foto staat, en niet alleen om de kwaliteit van de foto. Eh, ja. Femke en Melle maken best vaak foto’s van zichzelf voor bij een artikel. En die zijn eigenlijk altijd leuk. Maar: Hoe?! Want ik kan mijn spiegelreflex toch niet zelf op mijn gezicht scherp laten stellen als ik een zelfontspanner -zo heet dat toch?- gebruik? En HOE sta ik ooit leuk op zo’n foto? (Dramaqueen? Check). En dan al die leuke bloemetjes, mooie boekjes, tijdschriften, kopjes koffie etc. die altijd op foto’s van menig blogger te zien zijn. Hoe ga ik dat doen? Ik heb in principe wel leuke frutsels die op de foto mogen, trouwens, maar dan nog een mooie, witte achtergrond. Ohhhh men.. LASTIG DIT. Maar, ik ga ermee aan de slag. Dit is pas het begin! (Insert griezelige Disneyslechterikstem).

Hebben jullie nog tips voor deze miep?

Deze post heeft 18 reacties

 1. Oh goed bezig, Stella! Oef, ik heb wel allemaal kleine tipjes, maar geen grote die in een keer al je struggles oplossen! En ik ben niet zo’n held in alle instellingen op de camera, maar wat het bewerken betreft wil ik best een keertje met je meekijken (bij onze volgende date ofzo :-)). Er is trouwens iemand bij het Noord-Nederlandse bloggersclubje die misschien een keer een workshop/cursus blogfotografie gaat geven (ze is opgeleid als fotografe dus weet alles!), ik zal het wel even laten weten als het zo ver is :-) XX

  1. Oeh, ja, graag! Lijkt me gezellig sowieso, om weer eens te daten! Dan kunnen we misschien naar Groningen; daar kan ik vast mooie foto’s maken (: En dat lijkt me echt mega handig trouwens ja! Moet ik even kijken of dat dan in het weekend is, want dan zou ik van tevoren even zo’n goedkoop treinreizen kaartje ding ergens moeten kopen! Lief, dankjewel! Hele fijne pasen! X

 2. Wat goed zeg dat je het gewoon gaat proberen en in het diepe bent gedoken. Ik heb echt geleerd dat fotograferen echt een kwestie van Veel doen is om beter te worden haha. Ik zou beginnen door je stijl een beetje te zoeken: kijk naar veel plaatjes die je aanspreken. Wat spreekt je aan? En waarom? En probeer dat dan na te maken. Op die manier kun je een beetje werken aan je stijl en kun je zien wat voor jou werkt en niet en een eigen stijl ontwikkelen :-) En mij helpt altijd mijn foto’s heel licht te schieten (hoge iso, lage diafragma) zodat je minder hoeft te bewerken later (en wil je toch bewerken dan altijd raw schieten want kun je meer aanpassen). En oefenen met je manual functie: je foto’s worden pas echt veel mooier als je dat onder de knie leert te krijgen, daar kan geen automatische functie tegenop ;-)

  1. Wat een fijne tips, mega dankjewel! (: Dat is echt een goeie, want ik weet inderdaad eigenlijk helemaal niet wat voor soort foto’s ik eigenlijk zou willen plaatsen. En die hoge iso, lage diafragma tip is ook echt fijn. Deze foto heb ik gisteren gemaakt met de automatische ‘lichte foto’ stand van mijn camera, omdat ik stiekem niet zo goed weet hoe ik al die dingen aan moet passen. Gelukkig heb ik nog ergens de handleiding liggen, hihi. En anders: Google! Raw schieten, okido. Dat kan ik geloof ik ook instellen he? En de manual functie is inderdaad echt mooier. Die gebruik ik eigenlijk bijna altijd! Dankjewel <3 Fijne pasen!

 3. Oooooh Stella wat houd ik toch van jouw schrijfstijl héér-líjk! Dat even gezegd te hebben kan ik je inderdaad een high Five geven wat betreft het maken ban perfecte foto zonder je eigen kop erop (want inderdaad deze vermijd ik ook het liefst) maar wel met leuke attributen. Het si een werk en zeker niet makkelijk kaar een simpel blaadje over het boek of product houden en dan deze onscherp maken kan al heel veel doen! En wat betreft photoshop; ik kan niet meer zonder en heb een pakket via marktplaats voor heeeeeeel veel minder gekocht, voor het geval je je nog bedenkt een reuze aanrader! En ik kan bij jou ook nooit gewoon een korte comment achterlaten, het valt me op dat het altijd halve blogartikelen zijn. Maar goed dat krijg je er van als je zo lekker schrijft en overal op wilt reageren :-). Oh en fijne paas hé!

  1. Wat lieeeef, dankjewel. En die laat die halve-blog-artikel-reacties maar komen hoor, vind ik juist alleen maar leuk. Ja pff die foto’s, het weet wat. Ik ga er gewoon maar eens mee aan de slag. En ook oefenen met een wit vel papier inderdaad! Hm en Photoshop, oh help. Ik zie er zo tegenop om te leren hoe dat werkt. Het lijkt me zo ingewikkeld allemaal. Gelukkig zijn daar dan ook weer duizenden tutorials van te vinden, dat wel. Maar dankjewel voor de tips, daar heb ik veel aan! Jij ook fijne pasen! Liefs.

 4. Haha ja, ik vind het soms ook echt moeilijk om foto’s bij een artikel te vinden en te maken. En ik ben ook niet zo fotogeniek dat ik bij elk artikel mezelf wil zien, haha. Maar deze foto is leuk hoor! Blijven gaan :D Liefs & fijne Pasen!

 5. Ik heb hetzelfde Stella, ik was ook vaak bezig met “hoe bewerkt die haar foto’s?” maar ik ben ermee gestopt (gelukkig, want het kostte veel tijd). Ik gebruik nu gewoon VSCO voor de filter en ik pas alles een beetje aan met Lightroom, ik probeer wel ondertussen de filters van VSCO na te maken (maar da’s onmogelijk, echt) want het is zo rot dat hele gedoe met foto’s importeren en exporteren met VSCO.. Ik ben echt blij dat je ermee aan de slag gaat, ben zo benieuwd wat er allemaal uit jouw camera gaat rollen. ( :

  1. Dankjewel voor de tips! Lightroom hoor ik inderdaad ook wel vaak over (: VSCO gebruik ik ook vaak, maar toch merk ik dat ik daar bijvoorbeeld niet echt heel goed de foto’s lichter mee kan maken. Wel met brightness, maar soms wil ik maar één deel lichter maken, of zoiets. Ik ben ook heel benieuwd! Ik ga ermee aan de slag! Liefs.

 6. Echt een mooie foto! Ik kan zelf ook niet zo’n mooie foto’s nemen, wat mij onzeker maakt over het plaatsen van foto’s op mijn blog… Moet me er dringend eens in verdiepen, maar ik stel het maar uit en uit omdat ik bang ben dat het helemaal niets wordt. Zucht.

 7. Stellaaa, er is hoop! Ten eerste: de instellingen zijn echt best makkelijk te leren, je maakte in je artikel alleen al een foutje, haha. ‘Hoe kleiner het getalletje van het diafragma (wat wordt aangegeven met een ‘f’) hoe minder licht er op de sensor valt’ is juist precies andersom: hoe kleiner het getal (bijvoorbeeld f/1.4 als je een fijne 50mm lens hebt) = hoe meer licht. Een klein getal betekent wel een groot diafragma (groot ‘gat’), dus dat maakt het verwarrend qua termen. En de driehoek sluitertijd, diafragma en iso hebben inderdaad allemaal met belichting te maken, maar ze hebben wel allemaal apart een andere functie. Als je bijvoorbeeld dansende mensen fotografeert maar wel een scherpe foto wil is je sluitertijd het belangrijkste ding, en die moet dan kort zijn (dus een groot getal) en daar stel je dan je diafragma en iso op af afhankelijk van de omstandigheden. Een hoge iso (wat je camera waarschijnlijk wel doet op de automatische/lichte stand) is eigenlijk nooit gunstig omdat je dan al snel last krijgt van ruis in je foto, een soort onheldere waas. Voor de meeste bloggers is het diafragma het meest leidend: een klein getal betekent ook veel scherptediepte (dus een wazige achtergrond, soms bokeh) en dat is over het algemeen heel mooi. En het is chill dat je dan ook gelijk veel licht op je sensor hebt.
  Qua fotobewerktips: Pixlr.com (de editor) is eigenlijk hetzelfde als Photoshop maar dan gratis en online. Ik heb zelf gewoon Photoshop en dat werkt wel echt vele malen handiger maar alle opties zijn wel ongeveer terug te vinden in Pixlr. Ik speel meestal een beetje met de curves en niveaus en je kan wat Photoshopbewerk tutorials opzoeken; ik bewerk ze zelf overigens niet op de ‘standaard’ manier moet ik zeggen (geen superwitte heldere foto’s). Daarnaast kun je op eBay, Aliexpress of Marktplaats vaak ook wel een cheap ass en draadloze afstandsbediening voor je camera vinden om foto’s van jezelf te maken.

  Gewoon veel oefenen en accepteren dat je eerste foto’s sowieso lelijk worden: dat waren die van mij ook, maar het proces zien en je eigen stijl vinden is wel heel erg leuk! En je hoeft de foto’s die je maakt niet direct voor je blog te gebruiken als je bang bent de esthetiek te verpesten, als je ze maar wel maakt want anders leer je het niet. En je leert het écht door te doen. Ik ben geen enorme expert maar ik weet wel wat van de basis van de technische kant (en foto’s goed maken is wat mij betreft nog belangrijker dan ze goed bewerken) dus als je daar vragen over hebt weet je me te vinden :)

  1. WAUW. Dankjewel. Hier heb ik echt HEEL veel aan. En die afstandsbediening, daar ga ik echt even werk van maken! Kijken of dat lukt! Dankjewel!! X

 8. Aaah een en al herkenning dit!! En de meest cliché oplossing die er bestaat maar zo waar is: oefenen! Dat heeft mij echt geholpen. Wat spulletjes en blogroof/instawaardige foto’s betreft: mijn witte Lack tafeltje van de Ikea is mijn steun en toeverlaat als het om achtergronden gaat, props etc. is vaak een beetje kijken en uitproberen! En als ik foto’s van mezelf maak stel ik hem vaak scherp op mijn verplaatsbare spiegel, dan zet ik hem op zelfontspanner en trek ik een sprintje naar de spiegel die ik inwissel voor mezelf haha. Tot zover mijn tips; verder ook totaal nul ervaring dus ik hoop dat je nog veel meer hebt aan al bovenstaande reacties! Liefs!

  1. Ik heb dus inderdaad zo’n tafeltje, maar dan voor mijn tv! Zo’n gedoe als ik die er steeds af moet jassen als ik foto’s wil maken, haha. Maar ik denk dat ik het toch maar eens ga proberen. Wie weet is het dè uitkomst! :D En die verplaatsbare spiegel is ook wel heel handig! Herkent ie dan je gezicht of zoiets? Hahaha, ik ga het eens een kans geven, dankjewel! Veel liefs!

 9. Wat een mooie foto van die tulpen! Echt wauw. Ik heb dus precies dezelfde struggles met foto’s bewerken want ain’t nobody got money for Photoshop of Lightroom *cries*, en onbewerkt is ook zo lelijk. Verder wil ik gewoon wel zo’n mooi effectje dus ik importeer alles naar m’n telefoon om vervolgens met VSCO te bewerken en weer te uploaden naar Blogger… Een heel werk maar ik weet gewoon niet hoe het anders moet. Totdat iemand me Lightroom sponsort haha :’) Fijne Pasen nog! X

  1. True that, wat een dure bedoening allemaal! Pff. Ja, toch VSCO? Dat gebruik ik nu ook, maar ik vind dat mooier bij donkerdere foto’s. Of zo. Ik wil graag wat lichtere foto’s op mijn blog, maar dat is zo lastig! Kwestie van oefenen denk ik.. Gelukkig komt er een zonnig seizoen aan, which means: MEER NATUURLIJK LICHT! Liefs!

 10. Zelf gebruik ‘k Lightroom om m’n foto’s te bewerken, maar ook photoshop. Dat is natuurlijk betalend, maar ken geen gratis fotobewerkingsprogramma’s (sorry ^^). In Picasa kan je ook wat, maar dat is niet meteen heel veel wat je daar kan..
  Veel succes met je zoektocht & Remember al doende leert men ;)

 11. Yay, leuk! Denk dat foto’s maken altijd wel een dingetje blijft, hoor. Oefening baart kunst! Of zo. Hoe dan ook, als je nog een soort-van-Photoshop-maar-dan-gratis (en dus iets minder geavanceerd, maar wel met lagen en zo en je kunt dus heel makkelijk ook contrast en licht even omhoog gooien) zoekt: Photofiltre Studio X is heel fijn! Op oudje.nl te downloaden. :)

Geef een reactie

Sluit Menu