#16of2016

16of2016Jep, lekker cliché, maar wel heel Stella: terugkijken op het afgelopen jaar. Mijn 2016 ging helemaal over moed tonen, zoals ik al beschreef in dat artikelen. Of ze nou wel of geen moed nodig hadden: ik heb heel veel leuke dingen meegemaakt en mogen doen afgelopen jaar. Stiekem wel een beetje te veel om op te noemen, maar toch heb ik een mooi lijstje van 16 dingen gemaakt. Inclusief foto’s, for a change. Geïnspireerd op het artikel van de leuke Josianne, zijn hier mijn #16of2016.

1. Op taalreis naar Oxford

Best thing ever. Ik ging voor het eerst alleen ergens heen, waar ik nog niemand kende and so on. Het was meer een persoonlijk groei dingetje dan een talig groei dingetje, maar oh men, ik zou zo weer terug gaan. Ik heb overigens de smaak helemaal te pakken, want ik ben begonnen met Zweeds en hoop komende zomer naar Zweden te kunnen voor iets soortgelijks. Nieuwsgierig naar mijn Oxford avonturen? Ik hield natuurlijk alles bij.

2. Heel veel (en zelfs alleen!) vliegen

Om naar Oxford te komen, moet je natuurlijk wel reizen! En ik nam het vliegtuig. Op de heenweg vloog papa mee (fijnste ooit), maar op de terugweg vloog ik voor het eerst alleen. En ja, jullie hebben het vast al 1000 keer gelezen, maar deze hier heeft best wel erge vliegangst. Toch vloog ik alleen, en heb ik de rest van 2016 ook nog vier keer in een vliegtuig gezeten. And yes, I survived!

3. Een liedje op mijn blog durven zetten

Rond maart begon ik met een singer songwriter cursus. Zingen is het fijnste wat er is, maar ik kon mezelf niet goed genoeg begeleiden in mijn ogen. De cursus heeft me geleerd dat dat helemaal niet hoeft. Mijn liedjes zijn altijd erg ‘klein’, en dat past juist bij mij! Met deze cursus heb ik ook twee keer opgetreden, in mijn up, en ik durfde mezelf eindelijk een singer songwriter te noemen. Plus: Ik zette een liedje op Soundcloud en deelde dat met jullie. DOODENG, maar jullie reacties waren echt de allerliefste <3.

Collage 1

4. Wintersport naar Oostenrijk

In februari vertrokken pap, mam, Lars en ik een lang weekend naar Fügen, in Oostenrijk. Het was voor mij wel weer even een tijdje geleden dat ik op de latten stond, maar ooooh het was zo fijn, Skiën is denk ik de enige sport die ik kan, overigens, hahaha. Ik vind het gevoel van frisse wind in je gezicht, lekker naar beneden sjezen, en later aan een fijne warme choco zitten met PRACHTIG uitzicht echt heel waardig voor dit lijstje!

5. Mijn blog die een nieuw jasje kreeg

De liefste Lauriëtte was bereid om mij te helpen (lees: zij deed eigenlijk alles, want ik ben echt een intens ei hiermee) met een nieuwe look voor Mondetmoi. Ik ging een middagje naar Rotterdam, waar ze toen nog woonde, en we hebben mijn blogje helemaal gemaakt zoals ik hem wilde. En zo is hij nu nog steeds. Elke keer als ik op de link klik en mijn blogje te zien krijg, maakt mijn hart weer een licht sprongetje. Ik ben echt heel blij met hoe het er nu uit ziet, en ook al gaat het daar uiteindelijk niet altijd helemaal om: het is toch wel belangrijk en het geeft me toch een beetje het gevoel dat ik nu toch wel een soort ‘echte’ blogger ben. Nogmaals dankjewel lieve Laurie!

6. Bij een studentenvereniging gaan

Laten we voorop stellen dat ik echt geen verenigingstypje ben. Als in: Ik gedij niet heel goed in grote, onbekende groepen (wel in groepen, als ik ze ken en me op mijn gemak voel, dus) en vind dat er best veel verplichtingen aan een vereniging zitten waar ik niet zo op zit te wachten. Toch miste ik een beetje ‘het hebben van een groepje’ in Leiden – mensen waar ik mee af kon spreken om wat mee te gaan drinken, of gewoon een sociale bezigheid elke week, of zo. Lastig uit te leggen. Plus: Ik wilde het toch geprobeerd hebben, want ergens borrelde het toch wel, die nieuwsgierigheid. Ik schreef me in bij een vereniging waar ik pas en waar weinig verplichtingen zijn. Ik ga nog niet zo vaak naar de borrel, maar ben wel van plan in 2017 wat vaker te gaan.

7. Naar Portugal met Lars

Jaaaa, ik ging voor het eerst ‘zonder ouderlijk toezicht’ op vakantie. En ik boekte hem verdorie ook nog eens helemaal zelf. Woei! Lars en ik zijn twee weken weg geweest, en hebben Porto, Figuira da Foz en Lissabon bezocht. Het was warm, relaxt, gezellig, spannend en warm. Ja, warm. En druk; vooral in Lissabon, oef! Maar Portugal is een prachtig land, het was een ontzettend fijne vakantie en ik zou elk moment weer terug gaan!

Collage 2

8. Naar Madrid met vriendinnetje Marije en mijn paps

Ook ging ik een paar dagen naar Portugal’s buurland, Spanje! Mijn vader had wat te vieren met de mensen die met hem meewerkten aan zijn congres, waaronder me, myself and I. En omdat mijn vader eigenlijk te lief is voor deze wereld, mocht ik iemand meenemen! Ik koos Marije, één van mijn beste vriendinnen, en we vertrokken. We werden de eerste avond door Madrid geleid door een echte local, en we hadden het helemaal naar ons zin. De dagen erna spendeerden we vooral etend en zwijmelend in een GEWELDIG boekwinkeltje. Ja, was echt fijn.

9. Een weekendje naar Maastricht met mama

Een ander ontzettend leuk tripje iets dichter bij huis, was het tripje naar Maastricht met mama. Dat bestond vooral uit veel lekkers eten, veel lachen, maar bovenaan het shoppen. Jep, dat kunnen wij wel. Met een tevreden gevoel, buikspieren van het lachen en tassen vol fijne aankopen reden we weer naar huis met de trein. Mam, waar gaan we komend jaar naartoe?

10. In bikini rondhobbelen

Ja, dit klinkt misschien suf, maar ik heb het hier to-taal niet mee. Toch ging het dit jaar eigenlijk best heel goed! Ik heb zelfs geen één keer ‘gezeurd’ of iets in die richting. Ik deed het gewoon – kleding uit en hoppakee, het strand op. Voor mij is dat best een beetje een overwinning, en ik vind dus wel dat het hier tussen mag staan!

Collage 3

11. Bijzondere familiemomenten

Ik maakte dit jaar ook iets mee wat me nog nooit eerder was overkomen. Ik verloor namelijk een familielid: mijn oma. Ze is gelukkig gestorven aan ouderdom, en ook rustig heengegaan. Ze wilde zelf ook graag ‘naar opa’, dus dat was wel een grote troost voor ons. Wat het mij voor moois heeft gebracht? Contact met mijn nichten en neven. We hebben zelfs met zijn allen een kerstdiner gepland op de 28e. Ik heb niet zo’n grote familie, en ben dus heel blij dat ik nu wat meer contact met hen heb. Daarnaast heb ik twee prachtige dingen geërfd van mijn oma: de piano van opa, en een hele mooie ring die mijn oma had gekregen van mijn opa (hij was juwelier). Ik zal de herinneringen aan haar, tastbaar of niet, altijd dicht bij me dragen.

12. Beginnen met yoga

Ja ja, deze krullenbol staat tegenwoordig ook vrij vaak in de meest oncomfortabele houdingen op een yogamat. Ik kan echt to-taal niet ontspannen, en mijn hoofd staat bijna nooit eens ‘uit’. Omdat ik dat zo zo zo zat ben, en yoga zo fijn blijkt te zijn om even tot jezelf te komen, dacht ik: Ik ga het gewoon proberen. De eerste keer was een beetje onwennig, maar nu doe ik zelfs af en toe thuis zelf even. Ik vind het effect fijn, al kan ik nog niet precies mijn vinger leggen op wat er nu precies gebeurt met me als ik yoga doe/heb gedaan. (Ja, ik heb vaak spierpijn, haha).

13. Mijn eerste ‘echte’ samenwerkingen 

Ook al ben ik in dat opzicht geen ‘echte’ blogger, ik heb dus wel twee hele leuke samenwerkingen gehad afgelopen jaar. Eentje met Daniël Wellington nota bene, oef. En de tweede met Duifhuizen. Daar heb ik twee prachtige dingen aan over gehouden, waar ik ontzettend veel plezier van heb. Lucky me!

14. Mijn toekomstdroom die steeds meer vorm krijgt

Door o.a. met Deisy te praten over haar ‘reis’ als ondernemer/tekstschrijfster, en door steeds meer te leren over taal en de kracht daarvan tijdens mijn studie, ben ik steeds verliefder geworden op taal. En op schrijven. Toen ik in het begin van december naar de VU ging om naar een master te kijken, was het boem bam pets; dit ga ik doen. Ik weet natuurlijk niet waar ik ‘later’ terecht ga komen, en wat ik uiteindelijk ga doen, maar ik ben wel heel excited over de vorm die het nu aanneemt.

Collage 4

15. Met veel leuke, lieve en inspirerende mensen afspreken

Ik heb dit jaar ook weer veel lieve, leuke bloggers leren kennen. En sommige die ik al kende, heb ik weer gezien! Ik vind het eigenlijk ALTIJD leuk met mede-bloggers. Er is toch iets groots wat ons allemaal bindt, of zo. Ik hoop dat ik in 2017 ook weer veel gezellige lunches (enzo) mag hebben met mede-bloggers.

16. Een heel jaar Glimlachmomentjes! 

Ja, dit mag ook best even genoemd worden. Het is niet iets wat ik echt heb ‘meegemaakt’ dit jaar, maar hé, dit is het eerste jaar dat ik echt elke week op maandag mijn Glimlachmomentjes met jullie heb gedeeld. Ik denk ECHT dat het heeft geholpen met dankbaarheid, en ook met meer in het moment leren zijn. Als je een Glimlachmomentjes-bril op zet, dan ga je ook echt letten op die momenten; je ‘ziet’ ze als het ware sneller! En voelt je er dan ook meer bewust van, en dankbaarder voor. Kan het iedereen aanraden!

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 12 reacties

 1. Wauw, zo te horen was jouw 2016 best wel heel erg tof! Ook al is het een beetje cliché, ik zit ook nog te denken om een jaaroverzicht te maken van alle leuke dingen die ik heb gedaan in 2016. Toch best leuk om te zien, vind ik.

 2. Ahh 2016 was een mooi jaar voor jou! Leuk om zo te lezen :-) en hihi, ik zag ineens mijn eigen hoofd. Lijkt me heel gezellig om in het nieuwe jaar weer een keer te meeten! Xxx

 3. Ik ben ook wel erg benieuwd naar yoga maar het is bij ons nergens in de buurt dus ik ga het denk ik thuis proberen op een matje waar ik mezelf ook fijn bij voel! Verder is het heerlijk wanneer je eerste samenwerkingen binnen komen lopen, heel veel succes in het nieuwe jaar maar dat moet vast wel goed komen

 4. Hihi leuk om te lezen! En je foto’s zijn mooi hoor, foei, haha. Dat 2017 een jaar mag worden met nog meer foto’s! :D Al moet ik echt wel zeggen dat ik die bij jou niet mis ofzo, je teksten spreken altijd al voor zich. Je mag trots zijn op wat je dit jaar hebt bereikt :D Fijn eindejaar, Stel! Liefs :)

  1. Hahaha ahh dankjewel <3 LIEF ben jij toch altijd. Ja, die foto's, die moeten wel een beetje in hoeveelheden toe gaan nemen he? Ik ga mijn best doen. En dankjewel, alweer, voor dat grote compliment! Ik vind het zelf wel vaak echt jammer als ik er WEER zo'n marmerplaatje met tekst bij 'moet' zetten, omdat ik geen mooie foto in mijn archief heb zitten die ik nog niet eerder heb gebruikt. Maar goed, dat is echt iets om aan te werken in het komende jaar. Veel liefs en jij ook een fijn eindejaar <3

 5. Jouw jaar klinkt als een topjaar! Grotendeels dan toch, maar ik lees vooral dat je vooral heel veel mooie momenten hebt meegemaakt en hopelijk kon dat de dood van je oma wat verzachten…

 6. Wat een leuk artikel om te lezen! Fijne fijne kerstdagen en alvast een super fijn nieuwjaar!

 7. Oh wat een mooie dingen heb jij beleefd!

 8. Oh je hebt echt een mooi jaar gehad blijkbaar! En allemaal spannende eerste keren! :D Fijn hé om zo es alles te overlopen. Ik postte er vandaag ook over en vond het zo fijn om even al m’n foto’s terug te kijken! :)

 9. Wat een fijn en leuk artikel om te lezen! Jammer dat ik al heel wat afsluitende artikelen in de planning heb, anders had ik hem zeker overgenomen. Een heel fijn 2017 gewenst!

Geef een reactie

Sluit Menu