Mijn 6 tips tegen vliegangst -ja, echt-

VliegangstHet is een gevoel, ergens diep in je buik. Of in je hoofd. Een soort nare, vliegende zoemmug rond je hoofd. Als je net lekker in slaap wil vallen en heerlijk ligt te doezelen. Oftewel: je gaat reizen, de wereld zien, op vakantie. Dat is fijn, leuk, confetti, joepie. Maar, je moet er wel heen vliegen. En dat is de mug. Wel een hele grote, harde mug though, dat vliegtuig. Eniewees, het is eng. Je wil het niet, maar je weet dat het moet. Jep, hier eentje met heuse vliegangst. Ik vind het zo’n ontzettend eng idee dat je zo hoog zit, in zo’n gesloten ruimte. Brrr. Maar, ik ga het toch doen. Sterker nog, ik heb het zojuist nog gedaan. “Maar Stel, hoe overleef je dat dan toch, ook al vind je het zo eng?”. Nou, hier mijn tips.

Iets vertrouwds mee in je handbagage

Hier zweer ik stiekem echt bij. Ik weet het nog als de dag van gisteren: rond mijn 11e begon mijn vliegangst pas echt. Ik vloog met oma en mama van Zwitserland terug naar huis, en het regende en woei ontzettend. Mijn gedachten waren ervan overtuigd dat het helemaal mis zou gaan en de tranen liepen over mijn wangen. Vlak voor die vakantie had ik Raffie gekocht: mijn knuffel. Ik was zo dankbaar dat de vlucht toch goed ging, dat ik voortaan (bijgelovig) besloot Raffie altijd bij me te hebben. Ja, ik ben 21. En ja, ik heb dus altijd een knuffel in mijn handbagage. En dat brengt mij gelijk op punt twee. Maar goed, even terug nog: het is fijn om iets vertrouwds bij je te hebben. Als je bang bent, kun je op die manier een bepaalde houvast vinden.

Je vooral niet schamen – je bent zeker niet de enige

Schamen, dus. Ik schaam me niet voor het feit dat ik een knuffel meeneem. Ik bedoel: niemand heeft er last van, en mij helpt het. Prima, toch? Het is niet dat ik ermee op schoot ga zitten hoor, trouwens. Althans: niet als ik alleen ben, denk ik. Als ik terugkom uit Oxford (wat al snel is), dan vlieg ik voor het eerst in mijn leven alleen. Dan blijft ‘ie denk ik veilig in mijn tas. Maar, ik schaam me in ieder geval zeker niet voor mijn vliegangst. Er zijn ZO veel mensen die het spannend vinden. Het is ook best heel onnatuurlijk, en je geeft toch je leven in handen van een (heel goed en geavanceerd stukje) technologisch apparaat, bestuurd door mensen. Er zijn niet voor niks allerlei cursussen die druk worden bezocht. Het is echt niet gek, dus. Zet dat maar van je af.

Het jezelf zo comfortabel en fijn mogelijk maken

Dit sluit eigenlijk sterk aan met wat ik hiervoor al schreef, maar doe alles wat je kunt doen om het jezelf zo prettig mogelijk te maken. Koop je favoriete chocolaatjes op het vliegveld, ga plassen als je nog aan de grond bent zodat je niet onderweg hoeft (of ga juist wel een stukje door het vliegtuig lopen, als dat prettig voelt). (O ja, en als de vlucht lang is adviseer ik je wel om te gaan plassen aan boord, hihi). En wat ik dus laatst las en een fijn idee vindt: vertel het personeel aan boord dat je het spannend vindt. Als zij het weten, kunnen ze je een beetje in de gaten houden en is het niet gek als je naar hen toe stapt mocht het echt niet gaan. Zij kennen alle ins & outs van het vliegen en kunnen jou vast en zeker rustig maken. Verder heb ik ook een mini-ritueel dat ik ‘afwerk’ voordat ik het vliegtuig in stap. Hoe en wat houd ik liever voor mezelf, maar het geeft me houvast en vertrouwen. Misschien helpt zoiets jou ook!

Vooral niet teveel ‘nadenktijd’ inplannen

Wat mij echt helpt, is afleiding. Als ik te veel tijd krijg om alle rampscenario’s in geuren en kleuren te bedenken, ja, eh, dan snap je wel dat het een drama wordt. Als ik gezellig kan kletsen met degene die naast me zit (als mijn hoofd er naar staat hoor, want soms zit ik echt alleen maar in iemands’ hand te knijpen en angstig om me heen te kijken), gaat de tijd veel sneller. Afleiding is dus key. Tijdschriftjes lezen, filmpje kijken, iets eten, een rondje door het vliegtuig lopen (als je durft), misschien je laptop erbij pakken en wat blogjes schrijven (als je een blogger ben like me) of misschien ‘gewoon’ een spelletje doen op je telefoon.

Blije muziekjes en visualiseren

Als het je lukt om in de lucht rustig te blijven, en ook als je geen afleiding hebt, dan kun je proberen je bestemming te visualiseren. Dat is waarschijnlijk iets waar je naar uitkijkt, en wat dus positieve gevoelens in je los maakt. Ook je lievelingsmuziek (een vrolijk deuntje is aan te raden) luisteren kan een happy feeling geven.

Voorzorgsmaatregelen treffen

Als laatste kan het heel fijn zijn om voorzorgsmaatregelen te treffen. Kijk wat informatieve filmpjes over hoe een vliegtuig eigenlijk werkt, zoek eens op hoeveel vluchten er per dag wel niet vertrekken. Realiseer je dat vliegtuigen ontzettend veilig zijn, en dat er met man en macht gezorgd wordt voor de meest veilige ‘methode van vervoer’. Nu ik dit typ vind ik het zelf lastig om het me echt goed voor te stellen (omdat ik zelf natuurlijk al de bibbers krijg van het idee om te vliegen), maar misschien krijgt al die informatie je over de streep.

Veel liefs en eh, goeie reis! Stel. 

Deze post heeft 7 reacties

  1. Ah, dit is zo’n fijn artikel. Ik heb er zelf geen last van, maar ik kan me helemaal voorstellen dat het zó lastig kan zijn als je ontzettend veel van reizen houdt, maar steeds weer zo opziet tegen de vlucht. Het lijkt me echt een goed idee om een knuffel/iets vertrouwds mee te nemen. Kan ik me goed voorstellen. En gewoon maar denken: de tijd gaat toch voorbij, voor ik het weet ben ik geland :).

  2. Ik heb er zelf geen last van, maar ik kan het me helemaal voorstellen! Al heb ik niet echt last van vliegangst: ik kan ook echt niet vliegen zonder mijn muziek bij me te hebben! Dat maakt me toch wel rustig!

  3. Wat een fijne tips, dankjewel! Ik heb bij mijn eerste keer vliegen van te voren, via Facebook, gemeld dat ik vliegangst heb. Ik moest toen vluchtnummer en alles doorgeven. Ze waren toen in het vliegtuig super lief voor me. En de mensen die naast mij zaten hadden het al snel door, dus bleven ze steeds tegen mij praten. Toen was de vlucht zo voorbij haha!

  4. Ah, ik heb nog nooit gevlogen maar krijg daar door deze blog spontaan zin in, haha!

  5. Als het goed is ga ik in december voor het eerst in mijn leven vliegen. Of ik het eng zal vinden weet ik dus niet, maar ik zal deze tips zeker in mijn achterhoofd houden. (ik vlieg dan ook meteen naar Japan dus ik hoop écht dat ik niet bang ben)

  6. Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Ik heb zelf geen vliegangst maar het zal nooit mijn hobby worden. Het idee dat je in de lucht zweeft in een cabine vind ik echt niet fijn, dus ik kan je tips toch heeeel goed gebruiken! X

  7. Ohhh ik krijg ook altijd de kriebels van vliegen. Wat dat betreft is dat extra beetje comfort wel fijn :) Ik heb zelf altijd een spannend boek bij me, zodat ik me daar op kan focussen in plaats van op het vliegtuig.

Geef een reactie

Sluit Menu