Alles half uitvoeren door chaos

Alles half uitvoeren door chaos

Is ze weer hoor. Het heeft even geduurd, maar je schrijfmiep is back from weggeweest. Ik weet precies waardoor ik weinig schrijf, to be honest. Ik herken het gevoel, ik prik er zo doorheen. Maar, het blijft een feit dat ik er niet zo goed mee kan dealen. Mijn hoofd is één grote to do list, maar het staat niet netjes onder elkaar. Het is eerder een wirwar aan mogelijkheden, opties, kansen. Duizenden focuspuntjes, nul prioriteiten. Althans, die heb ik wel, maar mijn hoofd vergeet dat soms even. Ik schrijf het ene lijstje na het andere, gebruik de ene to do list app na de andere, maar het blijft een beetje overstromen in mijn hoofd. En ik heb een hekel aan alles half doen, dus doe ik niks

Ik zou mijn tijd aan een hele hoop dingen willen besteden. Mijn werk, mijn scriptie, mijn muziek, mijn blog, mijn vrienden/vriendinnen, mijn familie, me time in mijn uppie, kokkerellen, het huishouden doen, and so nog eventjes on. Vaak gaat dat prima – dan kan ik alles keurig verdelen en ben ik een productief ei. De laatste weken is dat echter een beetje helemaal niet van toepassing, zeg maar. Alles wat ik wil doen raast dus als een soort wervelwind door mijn hoofd, en ik raak zo overwhelmed met al die dingen dat ik uiteindelijk niks doe?! 

Nou, nee, oké. ‘Niks’ is niet waar – ik doe een hele hoop. Maar, het voelt alsof ik alles half doe. Alsof ik niet productief genoeg ben. Alsof alle taken verstopt zitten in een rivier van stroperige honing waar ik mezelf doorheen moet wurmen. Het gaat stroef – niet vanzelf. Nu gaat een scriptie schrijven bij niemand vanzelf, neem ik aan, maar mijn brein heeft betere focustijden gekend. 

Hoe ik die focus terug ga proberen te krijgen? Vooral de boel niet forceren. Al voel ik me nog zo lui en schreeuwt mijn interne criticus de boel bij elkaar; ik doe soms gewoon even niks. Een paar uurtjes. Ik heb bijvoorbeeld een hele hoop lange wandelingen gemaakt de laatste tijd. Heeeeerlahk, kan het ie-de-reen aanraden. Wordt mijn hoofd er leger van? Soms. Voel ik me er goed door? Zekerrrrr. 

Ik hoop dat ik de komende weken weer wat meer kan focussen. Me weer iets beter kan concentreren. Als jullie daar nog tips voor hebben, let me know. Dan ga ik nu weer verder met een plannetje maken voor morgen, want er moeten toch echt dingen gebeuren in dit leventje van mij.

Liefs, Stel. 

 

Deze post heeft 21 reacties

 1. Ah wat balen Stel! Wel heel herkenbaar overigens, misschien geeft het je wat troost dat het een beetje de tijd van het jaar is? Ik zie het vooral op de uni heel erg: het is over de helft van het academisch jaar, de “YES WE GAAN ERVOOR”-motivatie vibes zijn wel weer klaar, maar het is nog geen tijd voor de eindsprint want daar duurt het nog te lang voor. Zoiets? Hoe dan ook: I’m with you on this one! ??
  Wel super goed om te horen dat je je er niet tegen verzet en dat je gewoon soms niks doet: af en toe heb je dat nodig :) en inderdaad, dan is wandelen zoooo fijn!

  1. Ja, stom hè? Gelukkig zijn er 10000 ergere dingen en gaat het vast snel weer over (: Misschien is het inderdaad ook een tijd van het jaar dingetje, dat klinkt wel logisch! Als ik er straks achter ben hoe ik het kan overwinnen: I’ll let you know girl! Ja he? Ik heb zometeen ook weer een wandelingetje ingepland als pauze en ik kijk er nu al naar uit met dit zonnetje! Liefs!

 2. Ah wat vervelend! Heel herkenbaar dit gevoel, soms is het even goed om voor een kleine tijd los te laten, en aan jezelf te denken. Goed dat je dit ook doet! <3
  Liefs, Evelien

  1. Thanks Evelien, lief van je! Ik denk dat ik eventjes op zoek moet naar de balans tussen loslaten en mezelf een schop onder m’n kont geven, hihi. Liefs!

 3. Herkenbaar! Ik heb het ook weer een beetje met m’n blog. Ik wil er echt tijd voor nemen en er eens goed voor gaan zitten en dan schrijven maar ik heb de laatste dagen geen uren na mekaar om er mee bezig te zijn. Hier en daar een uurtje of een half maar dat lijkt me dan niet de moeite om er aan te beginnen dus doe ik het niet. Stom hé. Dat zit puur in mijn hoofd. En ik heb niet eens een scriptie ik moet schrijven maar wel een extra klein hondje om voor te zorgen nu ^^ Het is niet dat ik eigenlijk zo verschrikkelijk veel andere dingen te doen heb hoor maar mijn prioriteit ligt nu precies ergens anders. Ach ja, het komt wel weer!

  Het lijkt me alvast wel verstandig om je er niet tegen te verzetten want dat werkt denk ik alleen maar averechts. En wandelingetjes zijn goed! Hoe vaker je het doet, hoe leger je hoofd en hoe helderder je sommige dingen gaat zien. Dat heb ik toch.

  1. Ja he? Soms voel ik ber-gen met motivatie en dan ga ik er voor zitten en dan: foetsie. Ik herken het ja; het zit echt in onze hoofden. Ahhh ja, zo lief! Daar kan je binnenkort vast ook weer een hoop over schrijven, super leuk! Ik snap wat je met prioriteiten bedoelt. Daar kan ik soms van balen, want wat de meeste prioriteit heeft is vaak niet het leukste op de to do lijst, hihi. Maar goed, het komt inderdaad wel weer! Liefs!

 4. Hopelijk vind je je focus terug. Ik ken het wel. Steeds van alles willen doen (en ook moeten doen, want ik ga over 1,5 maand emigreren), maar uiteindelijk voer ik op mijn vrije dagen steeds niets of te weinig uit of ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Overzichtelijke to do-lijstjes waarop ik dingen af kan strepen, werken wel een beetje om in ieder geval overzicht te bewaren.

  1. Vast wel! (: Oh wauw, echt? Wat gaaf! Ja dan moet je inderdaad wel – maar het lijkt me inderdaad wel aardig overwhelming als je 1000 en 1 dingen moet regelen! Het is soms ook echt nodig om niks uit te voeren denk ik. Als die dagen maar niet te vaak voorkomen! Liefs!

 5. Kan me voorstellen dat je daar flink van baalt! Ik herken het ook wel, hoor, van die drukke momenten waarop je eigenlijk een beetje “verlamt” en daardoor niet echt dingen goed weet te doen, maar idd een beetje half. Misschien kan grote taken in kleine stukjes hakken en een duidelijke planning maken helpen?

  1. Ja, dat is inderdaad wel een strategie die werkt. Daar ga ik mee aan de slag, thanks voor die tip weer. Ik doe dat vaak, maar soms vergeet ik zelfs dit soort handige trucjes als het zo’n chaos is in mijn hoofd. Ik stel dan te hoge eisen; dan zijn de kleine stukjes eigenlijk nog te groot. Hoe kleiner ik de stukjes maak, hoe makkelijker ik aan de dingen begin omdat het dan niet zo als zo’n berg voelt. Thanks! (:

 6. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik me precies zo voelde tijdens mijn scriptie. Het is ook gewoon een hele ongestructureerde tijd. Ik heb er op dit moment ook weer een beetje last van, omdat er allemaal grote (potentiele) veranderingen en verhuizingen gepland staan in mijn leven, maar dat moet wel allemaal gepland worden. En ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Maar juist in dit soort moment probeer ik zomin mogelijk te doen en zo min mogelijk te forceren zodat mijn hoofd rust krijgt om het allemaal uit te zoeken. Ik kan je dan ook alleen aanraden om vooral van de wandelingen en ‘alles half doen’ te genieten. Die scriptie komt vanzelf wel af. :)

  1. Thanks, dat is een hele fijne peptalk die ik echt even nodig had (: Lief van je! Wat spannend dat er ook voor jou veel te veranderen staat. Het loopt vast allemaal helemaal los voor ons! Liefs!

 7. Ohhh dit is ook zo herkenbaar! Ik moet zeggen dat het bij mij wel enorm helpt om een to-do-lijst en planning te maken, want dan kan ik het eventjes uit mijn hoofd zetten, omdat het dan later wel komt. Ik moet zeggen dat die verlamming door te veel dingen die je wilt doen de laatste tijd voornamelijk op komt zetten wanneer het er niet eens toe doet (bv. ik moet nog bedenken wat ik aan ga doen vanavond). Kan me voorstellen dat het met afstuderen heel wat anders is! Denk dat inderdaad gewoon even accepteren dat het zo is en je hoofd leeg maken dan een goed idee is. Liefs!

  1. Ja, is helemaal waar! Planningen en to do lijstjes zijn altijd een redding, maar als ik vervolgens geen focus of concentratie heb om het gebeuren ook af te werken, dan komt er alsnog weinig van terecht helaas ): Maar ik weet zeker dat het weer goed gaat komen. Er komt weer een moment dat het wèl lukt. Liefs!

 8. Super grappig dat iedereen zegt dit herkenbaar te vinden, en dat is het ook! Zelfs als je een beetje ritme in je leven hebt en geen scriptie hoeft te schrijven kun je dingen half doen door chaos.. trust me. ;) Ik doe dan ook soms maar gewoon niks om iets niet half te doen en dat voelt helemaal stom.
  Misschien wat je wilt doen in hele kleine stukjes ‘hakken’? Dan kun je telkens iets afvinken. Al is het maar een titel bedenken voor een stuk dat je wilt schrijven, of een X aantal woorden dat je getypt moet hebben. Of de stofzuiger alleen maar klaarzetten om een keer te gaan stofzuigen. :’) Dunno, misschien helpt dat?

  1. Ja precies – ik had niet verwacht dat ik de enige zou zijn, maar dat eigenlijk iedereen het wel herkent en ook echt met hetzelfde zitten op dit moment is wel een soort troostend (: Jaaaa, dit heb ik vandaag toegepast! Dat heeft al wel een stuk geholpen. Die kleine dingetjes voelen dan ook minder als een ‘moeilijk ding’, waardoor ik langzaam toch stapjes zet! Thanks voor de tip (: Liefs!

 9. Dit is echt zo herkenbaar. Mijn moeder zei laatst, Eline waarom maak je nou nooit iets af. Daar heb ik wel echt even flink over na moeten denken. Die storm in mijn hoofd. Hopelijk gaat hij snel liggen zodat we beiden wat meer helderheid hebben :)

  1. Ja, dit is echt pre-cies de goede benaming: een storm in ons hoofd. En dat net met dat mooie weer juist buiten, hihi. Laten we duimen inderdaad, dat die storm snel gaat liggen! (: Liefs!

 10. Mooi en confronterend tegelijk. Dit is exact waar ik mee struggle. Ik wens het niemand toe, want het voelt heel vervelend, maar toch ben ik blij om de herkenning te lezen. Het meest jammere vind ik dat ik hierdoor niet opensta voor spontane dingen, die eigenlijk juist zo leuk kunnen zijn!

 11. Heb echt exact hetzelfde! En dan voel ik me vaak schuldig dat ik eens ‘n avondje gewoon niets deed & er dus ook geen blogje online meer komt bijvoorbeeld. Pfoe, kan lastig zijn hé! Veel te veel leuke dingen in’t leven, veel te weinig tijd :)

  Liefs!

 12. Wat vervelend dat je je zo voelt Stella, lastig is dat hé dat wij als mensen onszelf ook zoveel opleggen. We moeten van alles, maar we kunnen lang niet altijd aan al onze verwachtingen voldoen..
  Ik ben ook net gestart aan mijn afstudeerscriptie en tot nu toe gaat het best oké. Iedere ochtend ga ik er op tijd uit zodat ik vanaf half 9 bezig kan. Ik geef mezelf in ieder geval tot aan de lunch om aan de slag te gaan, omdat ik weet dat ik in de ochtend het productiefst ben. Zo kan ik na de lunch bekijken of ik nog verder ga ja of nee en zo niet, dan heb ik de hele middag en avond om leuke dingen te doen met anderen of met mezelf. Ik ben wel benieuwd hoelang ik dit gevoel vast kan houden hoor. Stel dat je echt een dag hebt dat het allemaal niet wil lukken, dan kun je gerust een dag overslaan en je rust nemen. Zolang je die dag erop maar wel weer aan de slag gaat. Zonder rust te nemen gaat het nooit lukken, daar ben ik van overtuigd. Veel succes!

Geef een reactie

Sluit Menu