Ik ga groener leven en zo ga ik beginnen

Ik ga groener leven en zo ga ik beginnen

Groener leven? Ja, come on, je gaat me niet vertellen dat je niet weet waar ik het over heb. Toch? Goed zo, gelukkig. Weten jullie wat het is? Ik houd van onze planeet. Ik houd van de natuur, ik houd van de dieren, ik houd van alles en iedereen. Basically. Maar, ik gedraag me er niet altijd naar. Zo koop ik mijn kleding niet altijd tweedehands of bij een winkel(keten) waar ze environtmentally concious zijn en ook nog eens goed voor hun medewerkers. Zo gebruik ik gewoon nog verzorgingsproducten die in plastic flessen zitten en waarvan de ingrediëntenlijsten nare chemicaliën bevatten. Zo koop ik nog altijd producten die niet biologisch zijn. Zo eet ik af en toe nog vlees en/of vis. Zo maak ik nog gebruik van plastic. Zo heeft mijn deodorant nog aluminium erin. Goed, you get the gyst. Ik wil groener gaan leven – meer letten op dit soort fratsen. Ik wil dat al heel lang, maar omdat er ZO veel is dat beter kan, voelde ik me altijd een beetje lost. Waar moet ik beginnen?! Toen zag ik het artikel van Lieke en inmiddels heb ik ook zo’n soort lijstje voor mezelf gemaakt. Februari is omgedoopt tot ‘verduurzaam maand’; de maand waarin ik begin met groener lever. En dat doe ik zo.

Ik ga mijn tandenborstel vervangen voor een bamboe variant

Ik ga een tandenborstel kopen die niet alleen onze planeet een ietsie pietsie beetje redt van alle ellende die plastic veroorzaakt, maar die ook nog eens gemaakt is door een bedrijf dat met hun eigen stichting mensen in armere landen orale hygiëne producten verschaffen met het geld dat ze verdienen wanneer jij en ik hun producten kopen. Oef, dat was een lange zin. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het lastig vind om hun mooie visie en missie in eigen woorden te vatten, dus ga snel naar de website van The Humble Co. als je meer wilt weten over dit geweldige initiatief!

Ik ga herbruikbare wattenschijfjes kopen 

Wattenschijfjes zijn dan weliswaar niet gemaakt van plastic, maar ik weet zeker dat het een stuk beter is voor mother earth als ik gewoon herbruikbare varianten gebruik. Zoals jullie merken ben ik bij lange na geen expert op het gebied van groener leven (ik niet eens echt een goed antwoord op de vraag waarom dit dan wel niet beter is; ik denk vanwege productie-uitstoot, afval, etc?), maar ik ben wel heel enthousiast. Iris heeft hier ooit een heel goed artikel over geschreven – daar staat veel meer bruikbare informatie in! Overigens heeft zij op haar blog héél veel ‘groener leven tips’ staan, dus mocht je geïnspireerd zijn – go check it out! Ik denk dat ik mijn wattenschijfjes bij LanaLuna ga bestellen. Een set met zeven schijfjes kost 9,95 en dan krijg je ook nog eens allemaal leuke, verschillende kleurtjes!

Ik ga deze maand (weer) vegetarische eten

Groener leven = zo weinig mogelijk vlees eten. Het liefst geen. Ik eet gemiddeld twee keer per week iets van vlees, maar ik wil mezelf blijven uitdagen met mijn vegamaanden. Ik vind het eigenlijk heel vervelend dat ik nog vlees eet, maar vind het ook (eerlijk toegegeven) moeilijk om het helemaal weg te laten soms. Ik hoop dat ik op deze manier, door mezelf positief uit te dagen, toch op een gegeven moment over de streep zal gaan. Of nee, de knoop door zal hakken. Nooit meer vlees in mah belly. Maar, eerst alleen in februari! Let’s go!

Ik ga opzoeken welke producten die ik gebruik op dieren worden getest (en die vervangen)

Dit staat volledig in verband met het voorgaande punt. Ik ben altijd iemand geweest die dingen gewoon koopt. Als in: ik heb nooit echt gecheckt van tevoren of merken op dieren testen. Ik ga deze maand een middag ervoor uittrekken om AL mijn producten op te zoeken. Of alle merken, bedoel ik. Als de merken hun producten op dieren testen, gooi ik het of weg (als het al bijna op is) of ik maak het op en zoek vervolgens een dierproefvrij alternatief. En eigenlijk zou iedereen dit moeten doen. Maar oké, dat vind ik van alle punten op dit lijstje, stiekem. Maar hé, goed voorbeeld doet volgen, toch?

Ik ga een deo stick uitproberen die natuurlijk is

Jup. Ik durfde hier nooit aan, want wat als ik dan ga zweten? Of niet lekker meer ruik? Toch realiseerde ik me laatst dat ik eigenlijk heel weinig zweet. Lucky me. Plus: hoe kan ik nou al weten dat natuurlijke deo’s minder goed werken, als ik ze nooit een kans heb gegeven? Dit gaat dus gebeuren mensen! Ik heb nog niet gekozen van welk merk ik er eentje aan ga schaffen. Heb je tips, gooi ze op me!

Ik ga mijn no clothing buy challenge doorzetten en alleen tweedehands kopen 

Last but not least! Groener leven is bewuster leven. Als ik dingen koop, kleding met name, kan ik soms alleen maar letten op of ik het leuk vind en of het niet te duur is. Ik denk daarbij vaak niet na over of ik het wel echt nodig heb, hoe het is gemaakt, of ik het wel vaak zal gaan dragen en of de mensen die het gemaakt hebben wel in goede omstandigheden werken. In januari heb ik geen kleding gekocht – dat had ik met mezelf afgesproken. Dit ga ik in februari doorzetten. Wil ik wel een dagje gezellig gaan shoppen? Dan ga ik naar de talloze leuke vintage winkeltjes die we tegenwoordig in elke stad bijna wel hebben.

O ja, en vergeet ook niet over te stappen naar een groene bank.

En? Wat vinden jullie ervan? Liefs, Stel. 

Deze post heeft 12 reacties

 1. Yeaaah goed bezig! Voor alle groene beginnertips, neus eens tussen mijn ‘sunshine goes green’ categorie, daar heb ik onder andere ook natuurlijke deo’s getest en wasbare wattenschijfjes :) En de komende maand komt er toevallig veel extras online over groen-doen voor beginners!

  1. Oeee jaaaa, thanks voor de tip! Dit wist ik natuurlijk wel, maar ik heb er helemaal niet meer bij stilgestaan. Ik ga jouw artikeltjes ze-ker lezen! Veel liefs!

 2. Wat goed van je! Ik gebruik zelf al een tijdje met veel plezier herbruikbare wattenschijfjes van LamaZuna via Kudzu Eco shop, werkt heel goed! Ik kan het iedereen aanraden, want ik heb zelfs geen ontschminker meer nodig. :)

  1. Ah thanks voor de tip! Ik wilde gisteren bestellen op LanaLuna, maar daar was de boel allemaal zowat uitverkocht?! Ik ga eens kijken naar het merk waar jij ze van hebt. Liefs! (:

 3. Love this! Zo grappig, soms lees ik een artikel van je en dan denk ik dit had ik echt kunnen schrijven. Ik wil ook wat groener doen, want de kleine beetjes helpen toch. Die wasbare wattenschijfjes wil ik ook in huis gaan halen. Ik heb nu nog een hele voorraad in huis liggen, maar als die er doorheen is wil ik overschakelen. Ben benieuwd hoe jij ze vindt! Ik heb ook nog nooit gekeken naar hoe het nu precies zit met die merken achter de dingen die ik ook. Niet zo goed eigenlijk, maar ik ging inderdaad ook gewoon voor mooi & betaalbaar en that’s it…

  1. Dat heb ik nou oprecht ook met jouw schrijfsels?! High five girl! Ja, dat heb ik ook. Ik maak eerst op wat ik heb, want dat ga ik ook niet ineens weggooien. Geldt ook voor de producten die ik heb die niet cruelty free zijn. Ik heb gisteren alles uitgezocht en alles wat wel op dieren getest is, gaat eerst op. Daarna ga ik ze vervangen. Gelukkig kwam ik erachter dat veel van wat ik gebruik mag blijven! Op Naoki.nl kun je trouwens een hele uitgebreide en up to date lijst vinden van producten die wel of niet op dieren zijn getest, mocht je daar wat mee willen doen (: Liefs!

 4. Oehhh, wat goed bezig! Ik heb nèt voor het eerst ooit een hele maand vega gegeten, en het is me eigenlijk echt super goed bevallen. Ik heb dan ook besloten om hem voor nu door te zetten. Maar of ik dat voor altijd volhoud? Dat durf ik dan weer niet te zeggen… Ik hou zo verdomd veel van broodjes carpaccio, filet american en (ja heel erg dit) een frikandel of een döner na het stappen. Oeps. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe het jou afgaat! :)

 5. Ik roep al maanden dat ik “als dit pak wattenschijfjes op is ik écht herbruikbare ga kopen” maar dat komt er natuurlijk nooit van. Ook omdat ik niet weet hoeveel ik er dan nodig heb en zo (heb hele grote wasmachines dus ik was maar een keer in de 2-3 weken). Maar ik kan er dan in ieder geval 15 of zo bestellen en beginnen met het half-half doen, of zo. Zelfde met m’n drogisterijproducten: ik vind het dan zó overweldigend maar ik ben ook niet van de een op andere dag 95% vegan boodschappen gaan doen, dus waarom moet dat met cosmetica dan wel?

  Zo vind ik het trouwens ook überhaupt met eten. Ik heb een keer een artikel gelezen over dat mensen heel graag zogenoemde “goed-doeners” op hun fouten willen betrappen, maar dat is echt onzin, want als je 90% vega eet (of vega eet maar wel een keer in de maand een kroket) doe je het echt al supergoed! Je omgeving vind je alleen waarschijnlijk irritant (waarom wil je vegetarisch eten terwijl je vorige week nog een broodje carpaccio had, dat soort dingen), dat is zo jammer haha.

  Ik weet niet bij welke merken dit nog meer is maar bij Catrice staat dus overal bij of het vegan is (en het is ook dierproefvrij). Natuurlijk ken je op gegeven moment die lijst wel, maar het is toch fijn dat het overal steeds duidelijker op staat!

  In ieder geval heb je al mooie doelen gesteld, veel succes!

 6. Yay, dit vind ik leuk om te lezen! Stuk voor stuk goede stapjes naar een groenere wereld. Mijn nieuwste stapje is om zoveel mogelijk verpakkingsvrij eten te kopen. In de praktijk betekent dat vooral veel boze gezichten trekken over al het plastic in de supermarkt. Het is echt verdomd lastig om eten zonder plastic verpakking te vinden. Maar ik probeer nu wel vaker naar ‘farmers markets’ te gaan in het weekend, dus langzamerhand maak ik wat vorderingen. Het fijne is dat veel goede stapjes gewoontes kunnen worden naar mate van tijd. Veel succes met al je stapjes. Hopelijk blijven er een paar hangen als gewoontes. ?

 7. Supergoed, ik word er altijd blij van als mensen zulke stappen willen zetten! Ik heb al jaren een elektrische tandenborstel, die het nog hartstikke goed doet, maar als deze stuk gaat vervang ik hem ook door een bamboe exemplaar denk ik.
  Wat betreft vlees eten herken ik wel wat je schrijft. Ik was altijd gek op vlees, maar inmiddels ben ik helemaal vega, terwijl ik dat van tevoren eigenlijk niet eens per se van plan was.
  Deo-tip: de aluinstick van Salt of the Earth. Echt, geef je lijf wel even de kans om eraan te wennen, ik hoor van verschillende mensen dat hij de eerste dag(en) niet zo goed werkt als je vertrouwde deo (bij mij duurde dat een dag denk ik), maar daarna is hij top. En voor dierproefvrij kun je veel informatie vinden op naoki.nl.
  Succes!

 8. Wat tof dat je dit gaat doen zeg, save the world! nja het echt redden gaat niet meer denk ik. Maar als we allemaal dit soort dingen gaan doen dan remmen we wel de grootste ernst! Ik heb momenteel zelf ook al bamboe borstels. Ideaal! Heel veel succes met alles! :)

 9. Woehoew! Goed bezig! Ik heb zo’n Salt of the earth deo en die vind ik heel fijn! Voor nu werkt ie ook perfect! En herbruikbare wattenschijfjes wil ik ook nog aanschaffen. Dat is het volgende wat ik koop denk ik :) En daarnaast wil ik ook wat vaker vegetarisch eten. Ben benieuwd naar je ervaringen ^^

Geef een reactie

Sluit Menu