Bloggen in 2017 | Hoe en wat?

Bloggen in 2017 | Hoe en wat?

Heel eerlijk? Ik heb dit artikel geschreven, en vervolgens weer volledig verwijderd. Waarom? Het was negatief, verdrietig en onzeker. Niet echt slim, als je eigenlijk had afgesproken om met een positieve noot te beginnen en juist mijn best doen om vol goede moed aan mijn blogje te werken! Ik mag dan wel vrij veel volgers verliezen elke dag, maar aan de andere kant weet ik wel dat er ook veel lezers zijn die echt speciaal mijn blogje lezen voor mij, mijn schrijfstijl en omdat het ze niet gaat om bijvoorbeeld de looks van mijn blog en mijn artikelen (ik ben nogal onzeker en beteuterd over de foto’s, blijft een dingetje). Jullie hebben misschien wel gemerkt dat ik een Bloglovin follow button dinges heb gehad in mijn sidebar, maar die heb ik weer weggehaald. “Want kwaliteit boven kwantiteit, Stel.”

Goede voornemens voor dit kleine internetdomein

Het loopt niet helemaal lekker in mijn hoofd wanneer het onderwerp ‘blog’ wordt opgeroepen. Waar het vroeger één grote zee aan blije hersenspinsels was, is die ruimte in mijn krullenbol nu opgeslokt door negatieve gedachten. Misschien ken je ze wel, iets in de richting van: “Ach, anderen doen het toch veel beter”, “Die en die heeft aan haar begin al veel meer volgens dan ik na ruim drie jaar”, “He verdorie, wat een geweldig artikel, waarom kon ik dat niet bedenken?”. “Wat doe ik toch verkeerd?”, “Waarom kan ik nou potverdorie nooit zulke mooie foto’s maken bij mijn artikelen?”. Die gedachten zijn echt een no go voor je creatieve mind en je motivatie. Die gedachten ga ik dus mooi verslaan met positieve, blije confettigedachten die meestal komen kijken bij iets doen waar je hart ligt; en dat is schrijven echt voor mij.

Nieuwe schrijfselonderwerpen

Ik schreef afgelopen zomer een artikel over een blablog, en dat niet al mijn schrijfsels per se ergens over hoeven gaan. Daar sta ik nog steeds helemaal achter, want mijn blog is nou niet per se zo’n online magazine platform waar jonge vrouwen (en anderen) naar toe kunnen om allerlei tips te krijgen over healthy eten, productieve dagen hebben en een eigen ondermening starten (al zou ik dat laatste dan wel weer echt heel cool vinden). Neeeee, je kan hier vooral lezen over die dingen die in mijn leven spelen. en wat er daarbij in mijn krullenbol omgaat. Soms zijn dat dingen waar anderen ook wat aan hebben, soms zijn dat dingen die echt nergens over gaan – zoals in mijn blogbeschrijving hier ergens rechts staat. Toch heb ik wat ideetjes over wat meer informatieve artikelen, bijvoorbeeld over yoga. Een van mijn persoonlijke goede voornemens is meer leren over yoga, over de filosofie erachter, en over wat het voor je kan doen. Ik vind alle informatie rondom yoga één grote wirwar en snap er als ‘leek’ maar weinig van. Daarnaast heb ik gemerkt dat heel veel van jullie liever niet aan yoga doen, of naar een yogales gaan, omdat er zo’n druk op ligt om super lenig te zijn. Of zoiets. Ik wil als complete beginner proberen yoga wat toegankelijker te maken, door er zelf meer over te leren en dat met jullie te delen!

De schrijfkwaliteit

Ja, die wil ik graag gaan verbeteren. Wat er nu gebeurt is: Stella denkt, en dat wat ze hoort in haar hoofd, schrijft ze pre-cies zo op. Jullie lezen oprecht wat ik bedenk -eigenlijk voorlees- in mijn hoofd, zonder enig editing of wat dan ook. Ik lees mijn artikelen ook vrijwel nooit ‘na’ voordat ik ze plaats. Dat is misschien de reden waarom velen van jullie vaak zeggen dat jullie mij zo goed lijken te kennen (wat ook zo is, denk ik!) en waarom mijn schrijfstijl zo persoonlijk ‘aanvoelt’. Maar, ik ben me er ook van bewust dat -wil ik oprecht iets met tekstschrijven gaan doen (en zo ziet het er wel naar uit)- ik wel wil gaan proberen alles nèt wat professioneler aan te pakken, tekstueel gezien. En dat dan zonder mezelf te verliezen, uiteraard! Dit voornemen praktisch bekeken: Mijn artikelen nalezen voordat ze online komen. Dan kom ik denk ik al een heel eind.

Recyclen

Eigenlijk ben ik de laatste maanden mijn blogflow ergens tussen alle twijfels en zelfkritiek kwijtgeraakt. Daarvoor schreef ik eigenlijk juist veel goede dingen, en voelde het alsof ik echt goed op weg was. Ik ben dan ook best trots op bepaalde dingen die ik heb geschreven, en vind het jammer dat die artikelen ergens in het archief verdwijnen. Wat ik zelf vaak heb, is dat ik dingen die anderen hebben geschreven waar ik echt wat aan kan hebben, vergeet. Daarom ben ik zelf van plan om mijn eigen favoriete schrijfsels te recyclen, maar daarbij ook artikelen van andere bloggers mee te nemen. Want mooie woorden mogen niet zomaar verloren gaan, am I right?

 Fijn nieuwe blogjaar! Liefs, Stel.

Deze post heeft 19 reacties

 1. Hoi, ik neem hier voor t eerst een kijkje! Ik hou persoonlijk heel erg van blogjes die gewoon persoonlijke gedachten zijn. De persoon erachter leren kennen, en bij andere mensen misschien wel bepaalde dingen van jezelf herkennen, of juist weer een andere visie zien.

  Ga zo door dus, ik ga je volgen :-)
  Groetjes, Sofie

  1. Oh, wat fijn om te horen. Ik deel die mening helemaal (: Dankjewel voor de lieve woorden en het volgen – hoop dat je mijn schrijfsels leuk zult vinden!

 2. Bedankt dat je dit hebt geschreven, dat je zo open bent en precies ook mijn gedachten over onzekerheid deelt. Maar ook over dat internet zo vluchtig is en dat pareltjes verloren gaat. Zo voelt dat wel vaak. Ik vertelde het vandaag nog aan iemand. Maar weet je, als ik in analytics kijk, zie ik ook dat het aantal pagina’s wat maandelijks wordt bezocht, drie keer zo veel is als het aantal bezoekers. Dan moet ik mezelf weer even tot de orde roepen en knijpen dat het echt niet verloren gaat, dat mensen echt wel meer lezen dan alleen dat blogje van vandaag, al is dat soms moeilijk te bedenken. Ik vind jou zo lief en oprecht, zo open en mooi van binnen én buiten en ik ben zo blij dat je mij en alle andere lezers de kans geeft om af en toe in je hoofd mee te kijken. Heel bijzonder en herkenbaar, en dat is ontzettend fijn! Dankjewel daarvoor. O en als laatste, schrijf vooral over yoga. Over alles wat je ervan leert en hoe je het vindt en ervaart. Ik kijk er ontzettend naar uit! Alles wat met liefde is geschreven, over welk onderwerp dan ook, is volgens mij prachtig. We moeten als bloggers niet vergeten waarom we ooit zijn gestart. Dat is de sparkle, dat is waar we het voor doen maar dat is ook wat ik terug lees in een artikel als deze <3

  1. Sjeetje, wat een mooie en lieve woorden allemaal. En dan te bedenken dat ik juist zo tegen jou en jouw blogje opkijk, hihi <3 Op een goede manier hoor! Ik vind echt dat jij zo goed aan de weg aan het timmeren bent, eigenlijk op elk mogelijk vlak. En ja, ik ben oprecht enthousiast om te gaan schrijven over yoga! Je hebt ook gelijk ook, trouwens, want je kunt echt merken wanneer iemand iets schrijft over een onderwerp waar hij of zij echt mee begaan is, of niet. Ik merk ook dat al jouw mindstyle en life improvement blogjes (zo noem ik ze even) echt met zo veel passie geschreven zijn! LOVE IT. Ben ook zo benieuwd naar alle mails en wijze lessen op maandagen, heb er helemaal zin in! Veel liefs!

 3. Dank je om je gedachten te delen. Je lijkt een wonderlijk persoon, zo puur van hart. Wat mooi dat je je kwetsbaar durft opstellen. Ik wens je heel veel succes en geluk en alles wat je hartje verlangt in 2017. Je trouwe lezers zijn en blijven er.

  1. Wat lief, dankjewel <3 En ik wens jou precies hetzelfde! (:

 4. Ik snap je (niet dat dat helpt), ik voel hetzelfde (helpt ook niet vrees ik) en ben het volkomen met je eens. Maar wat ik ook merk bij mezelf is dat ik het meer kan loslaten. Ik blog toch voor mezelf? En ja, bezoekers zijn leuk, maar het allerleukste vind ik toch echt dat ik al mijn favoriete dingen, positieve/negatieve gedachtes/ foto’s en ga zo maar door allemaal kan terug zien op mijn plekje, mijn blog. En als anderen dat niet leuk vinden, missen zij iets ;), want ik kan terugkijken op een paar jaar schrijfsels/foto’s/reviews en wat dan ook en aan de hand daarvan zien dat mijn volgers misschien niet meer geworden zijn, maar ik zelf toch echt wel gegroeid ben. En dat is belangrijk Stel! Als jij terugkijkt naar alles op dit blog, wat voel je dan? Voel je verdriet om al die dingen die je hebt geschreven? Of laat het je leven zien, met alle ups en downs en maakt je dat best een beetje trots omdat je dat toch mooi maar allemaal schrijft en er nu zo op kunt terug kijken? XXXXX

  1. Ik ben het helemaal eens met Karlijn! ?

 5. Liefste Stella, hier is een ‘fan’ die jouw blog minstens een keer per week opzoekt en je nieuwe artikels leest. Echt waar! En als er een keertje geen nieuwe zijn denk ik gewoon ‘tja, zal ze het wel druk hebben, er is een leven naast het bloggen, prima’.
  Ik wens je alvast een prachtig 2017 waarin je blog- en tekstschrijverdromen dichterbij komen (of zelfs uitkomen). <3 Zolang jij je mooie zelf blijft, komt alles "dik in orde" (zoals een Vlaming als ik dat dan mooi verwoord). X

  1. Dankjewel! ZO LIEF. Gods, ik moet dit soort reacties eigenlijk gewoon opslaan en uitprinten <3 Dan hoef ik me echt niet meer zo onzeker te voelen. Nogmaals dankjewel voor al je lieve woorden, en ik wens jou precies hetzelfde voor het komende jaar! Veel knuffels!

 6. Je hebt een superleuke blog. Al die twijfels horen er bij momenten een beetje bij denk ik, maar laat je er vooral niet door verslinden. Ik kom graag lezen!

  1. Dankjewel voor je lieve, bemoedigende woorden! Vooral door dit soort lieve reacties laat ik me inderdaad zeeeeker niet verslinden door die onzekerheden! (: Liefs, en fijn uiteinde!

 7. Hoi! Via een link op Facebook van Visionarylife kom ik op deze blog uit. Ik vind je schrijfstijl ontzettend leuk en herken wat je zegt over de gedachten van bloggen. Plezier is het allerbelangrijkste en als je dat hebt, geef je dat ook door! Ik lees liever een leuk geschreven artikel dan dat ik naar te perfect mooie plaatjes zit te kijken. Ik ga ‘even’ de rest van je blog bekijken en je volgen!

  1. Dankjewel voor je lieve woorden; doet me echt goed. Echt leuk dat je via Deisy hier terecht bent gekomen – zo lief van haar dat ze mijn artikel had gedeeld ook (: Dat soort dingen, en dit soort lieve reacties, doen me echt heel goed! En je hebt helemaal gelijk; plezier is het allerbelangrijkste, en ik weet 100% zeker dat ik door dit soort reacties weer een heel stuk plezier terugkrijg. Dankjewel daarvoor! Fijn uiteinde!

 8. Helaas een beetje herkenbaar, dat wat je helemaal in het begin schrijft over bloggen. Je mag er dan ook best wel trots op zijn dat je die negatieve gedachten verslaat met blije confettigedachten! Ik denk dat het belangrijk is dat je het blijft doen omdat je er zelf blij van wordt en niet omdat mensen bepaalde dingen van je verwachten of omdat het moet. Lekker je eigen ding blijven doen dus <3 Ik wens je veel goeds voor 2017!

  1. Dankjewel! <3 Ik kan me voorstellen dat het ook wel herkenbaar is voor jou, maar ik vind wat jij doet altijd heel erg leuk en origineel, en ik heb ook wel het idee dat het allemaal dicht bij je staat en bij jou past! Ik beloof hierbij plechtig (in mijn pyjama, dus eigenlijk niet zo plechtig toch) mijn eigen ding te blijven doen, en daarbij wil ik jou ook veel fijns en goeds wensen voor 2017. Dat het maar een fijner jaar mag worden dan 2016 (want ik weet dat jouw 2016 niet bepaald je van het is geweest). Veel liefs <3

 9. Wat heb je het mooi verwoord! Ik herken ook je onzekerheden, wat fijn dat je er zo open en eerlijk over durft te schrijven.

  Ik ben heel benieuwd naar wat je gaat schrijven over Yoga. Ik ben zelf sinds een paar maandjes yoga docente, dus als je vragen hebt! Yoga gaat zoieso niet over lenig zijn. Ik noem in mijn lessen altijd dat yoga niet gaat over er goed of minder goed in zijn. Het gaat niet om hoe een houding er uit ziet, maar wel om hoe het voor jou voelt. Yoga gaat over voelen wat je nodig hebt, en over voelen hoe je lichaam van binnen voelt. Daar kun je helemaal niet goed of fout in zijn. En lenig zijn heeft daar ook niets mee te maken. Van yoga wordt je wel lenig(er) maar dat is niet het doel ervan!

Geef een reactie

Sluit Menu