Iets met een blog en een niche, enzo

Iets met een blog en een niche, enzo

Een niche, dus. Volgens het woordenboek is het iets als een gespecialiseerde markt voor een bepaalde groep producten of services. Vertaald naar blogtaal is er dus sprake van een niche wanneer jouw blog een bepaald thema heeft of bepaalde thema’s aanhaalt die uniek zijn – iets waar andere bloggers (nog) niet op inspelen of wat zij (nog) niet behandelen. Een beautyblog is an sich dus niet bepaald een niche, want ik geloof dat er daar zo’n triljoen van zijn. Maar, in mijn ogen kun je daar honderd procent zeker wel een niche in vinden, of er eentje van maken. Want, is niet elke unieke stem en elk uniek persoon achter een blog al ‘niche genoeg’?

Ik ving wat op laatst: er zouden te veel hetzelfde soort blogs zijn, die allemaal maar hetzelfde doen. Nu kan ik me daar wel redelijk in vinden, hoor. En daarnaast mag ook iedereen zijn of haar eigen mening hebben natuurlijk. Maar, ik was het er eigenlijk voor het grootste deel niet helemaal mee eens. Ten eerste vind ik een niche niet het belangrijkste om te hebben als blogger. Voor mij is het als lezer belangrijk dat ik door iemands ogen kan kijken – dat ze op een manier schrijven waardoor het lijkt alsof ik dat ene ding waar iedereen het al over heeft, ineens heel anders kan zien. Of zo. Snappen jullie wat ik bedoel? Ik vind het pas ècht knap als een blogger/schrijver je weet mee te voeren in zijn of haar eigen hersenspinsels, wat het onderwerp dan ook moge zijn.

Ten tweede denk ik dat een niche aanspreken je on-ge-lo-fe-lijk kan remmen in je creativiteit. I mean, stel dat mijn niche was dat ik mede-enigkinderen aan zou spreken en daar voornamelijk over zou schrijven. Of zo. (Hier gelijk reden drie waarom ik niches maar niks vind – ik kan ze totaal niet bedenken, haha). Goed, dan moet ik dus eigenlijk al mijn artikelen daarop gaan toespitsen. NOU. Dat zie ik dus niet zitten, want ik zie gebeuren dat ik dan binnen de kortste keren totaal vastloop. Om die reden vind ik het dus wel weer heel knap dat je, als je als blogger een niche hebt gevonden, daar elk artikel ook weer binnen weet te laten passen. Daar heb ik echt bewondering voor!

Zoals jullie misschien wel een beetje gemerkt hebben, probeer ik mijn blogje wat nieuwe energie in te blazen de laatste weken. Ik ben ergens altijd bang geweest dat ik niet origineel genoeg was, niet genoeg bezoekers had, dat mijn blog er niet professioneel genoeg uitzag, dat mijn foto’s tekortschoten, etc. Maar eerlijk? Eigenlijk probeer ik me daar nu helemaal vanaf te zetten. Natuurlijk vind ik het leuk om de aantallen op Analytics te zien stijgen en te horen dat mijn foto’s heus wel mooi zijn, maar het leukst vind ik dat ik er 1. Zelf weer zoveel energie uit haal en er graag mee bezig ben en 2. Dat jullie reageren, en ook vaak ècht inhoudelijk. Jullie nemen de tijd om mijn vrij lange (I know) schrijfsels te lezen en reageren op de meest persoonlijke verhalen altijd begripvol. Ik merk dat jullie je in mijn schrijfsels kunnen herkennen, en dàt telt voor mij. Dus wat de regels voor een ‘goede blog’ ook moge zijn: ik ben en blijf een ‘nichenut’. (Die af en toe heel stomme woordgrapjes maakt online). (Doe ik gewoon).

Ik ben oprecht benieuwd hoe jullie hierover denken, so let me know! Liefs, Stel. 

Deze post heeft 26 reacties

 1. Wat een originele niche heb je bedacht. Beginnen daarmee ;-) Ik vind zelf ook dat een persoon al de niche kan zijn. Iedereen is immers uniek. En tussen de regels door merk je of iemand met plezier schrijft, dat vind ik het belangrijkst, want dat maakt de artikelen leuk.

  1. Hahaha, ja origineel is ‘ie wel he? Misschien omdat het ook gewoon een beetje raar is en niemand er echt op zit te wachten, hihi. En jep, ik deel die mening dus (zoals je weet) helemaal. Liefs!

 2. Helemaal met je eens! Ik vind het juist leuk als bloggers hun eigen stijl hebben, ongeacht wat voor niche ze hebben. Ik schrijf over alles wat ik leuk vind, of het nou een lipstick of een gave gadget is. Eigenlijk ben ik dus ook gewoon een nichenut (super leuk gevonden trouwens, haha)!

  1. Hahaha, thanks! YES. Iemand die mijn grapjes leuk vindt! Nee, maar even zonder dollen, je hebt helemaal gelijk! Ik vind dat ook het leukst, wanneer je kunt zien dat niet alleen het schrijven leuk wordt gevonden door de blogger, maar ook het onderwerp! Want ook dàt straalt er dan vanaf natuurlijk (: We zouden een nichenuttengroepje moeten beginnen – ik vind het een goed plan!

 3. Ik schrijf ook niet over één bepaald onderwerp om dezelfde redenen als jij, belangrijkste toch ook wel dat ik gewoon niet zou weten waarover ik dan wil schrijven. Er is gewoon té veel leuks! En daarnaast boeit het mij eigenlijk ook niet of andere bloggers een niche hebben of niet. Spreekt een artikel me aan, dan lees ik het, zo niet, ja dat is dan ook duidelijk. Vind het belangrijkste gewoon dat het of herkenbaar is, of leuk geschreven (ik heb bijvoorbeeld niets met tuinieren maar ik heb een keer heel hard genoten van een artikel over tuinieren omdat het zo tof geschreven was, haha :p). Ik zie mijn blog ook gewoon als iets wat ik vooral voor mezelf doe dus ik doe gewoon wat ik zelf leuk vind om te doen.

  1. Ja he? Dat vind ik dus ook! En het lijkt me dan ook dat je snel uitgekeken raakt op het onderwerp, of gewoon al over alles geschreven hebt wat binnen dat thema past? Ik kies inderdaad zelf ook altijd artikelen die me aanspreken, en volg ook niet alleen blogs die een thema hebben wat me aanspreekt. Sommige bloggers (de meeste, eigenlijk) doen ook allerlei verschillende dingen. En inderdaad – dan vind ik het de ene keer heel leuk, en de andere keer wat minder. Part of the game!

 4. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt! En vind het tof dat je hier zo over nadenkt en weer nieuwe energie in je blog blaast. Vernieuwing is nooit slecht als je het plezier in schrijven maar vasthoudt. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst. Want die plezier zien je lezers terug. Zo vind ik je schrijfstijl heel fijn om te lezen en kan ik er ook om lachen omdat je er humor in verwerkt.

  1. Wat lief van je, dankjewel! (: Vind het echt leuk om te lezen dat je mijn schrijfstijl en (vrij flauwe, haha) humor kan waarderen – jeei! En ik denk inderdaad dat dat ook niet alleen voor de lezer, maar ook voor de blogger het belangrijkst is: dat het plezier in het schrijven blijft. Want zo is het voor beide ‘partijen’ het leukst!

 5. Ha, nichenut! Die houden we erin. Ben het overigens heeeelemaal met je eens. Een niche werkt zo belemmerend. Stel je voor dat voor de rest van je leven maar over één onderwerp mag schrijven….no thank you! Vind het veel leuker om over een scala aan dingen te lezen waar overduidelijk een gepassioneerd persoon achter zit. Een hele grote blogger schreef er laatst trouwens ook over: https://heleneinbetween.com/2016/01/is-it-okay-to-not-have-niche-blog.html. (Ik ben stiekem een beetje jaloers op jouw schrijfstijl.)

  1. YES. Iemand die hem leuk vind (: Haha. Ja, precies dat! Ik zou daar denk ik op een gegeven moment echt op uitgekeken zijn. Oe, interesting! Ik ga dat eens even lezen, thanks voor de tip. (En zeg, doe eens even niet zo maf. Ik vind juist dat jíj zo leuk schrijft! Wilde gisteren -geen grap- reageren bij jou dat jouw blogjes me aan mezelf doen denken, ook de manier van schrijven! Haha).

   1. Kak, ik denk misschien dat ik jouw schrijfstijl daarom zo kan waarderen ??. Busted!

 6. Ja, ja én nog eens já! Hier sluit ik mij volledig bij aan. Ik kan ook precies niet in een niche schrijven en al zou ik dat willen, dan weet ik net zoals jij al zegt, er geen te verzinnen, haha. Ook dit weer heel herkenbaar dus:).

  1. Woehoe, high five! Nee, lastig is dat he?! Ik vind ook veel dingen leuk die ‘al bestaan’. Ik kan wel een zelfontwikkelingsblog gaan beginnen, of een blog met allerlei leuke schrijftips, maar dan is het toch eigenlijk geen niche meer..? Omdat heel veel mensen dat al doen? Of is het dan wel nog een niche? Ik weet het allemaal niet, hahaha. Liefs!

 7. Ik schrijf ook niet over één onderwerp. Toen ik een paar maanden geleden begon met bloggen, dacht ik er wel over na, maar ik dacht: ‘Waarom jezelf beperken tot 1 onderwerp?’ Ik ben ook een ‘nichenut’, haha (heel leuk bedacht)!

  1. High five! Ik snap je hélemaal! Ik moet zeggen dat ik, toen ik begon, niet eens wist wat een niche was. Maar als ik nu zou beginnen, zou ik me er denk ik wel door kunnen laten ‘intimideren’. Of zo. Gelukkig heb ik inmiddels deze mening gevormd, en blijkbaar velen met mij (: Volgens mij vindt iedereen plezier het belangrijkste – voor lezer èn blogger. En daar kan ik het ook alleen maar eens zijn. Dankjewel voor je reactie!

 8. Ik denk dat een niche heel goed kan zijn, maar dan vooral als je de commerciële kant op gaat of kennis over wil brengen. Als ik niet precies weet wat ik aan een winkel heb omdat ik de helft van de spullen heel leuk vind maar de andere helft totaal niet dan zal het nooit mijn favoriete winkel worden en zo is het ook wel een beetje met blogs, dat het gewoon werkt als mensen weten wat ze eraan hebben, maar persoonlijke blogs vind ik eigenlijk wel de uitzondering. Dan gaat het juist om de persoon en vind ik het vooral belangrijk dat ik die persoon leer kennen en op zijn/haar manier naar verschillende dingen kan kijken. Ik heb er ook wel eens over nagedacht maar heb toen ook gewoon besloten dat ik mijn eigen niche was en dat werkt best prima :)

  1. Ik denk dat dat het is – dat een persoonlijke blog ‘gewoon’ een ander soort blog is, waarbij een niche inderdaad helemaal niet zo van belang is. Daar zit het verschil hem denk ik in (: Helemaal niet over nagedacht, maar nu jij het zo schrijft denk ik “duhhh”, hihi. En wat een niche voor persoonlijke bloggers betreft, daar ben ik het ook helemaal mee eens. De niche is dan de persoon zelf, en daarin zit de moeilijkheid ‘m dan in echt kunnen laten doorschemeren wie jij bent als persoon en hoe je tegen alles aankijkt etc.

 9. Hahaha ik moest serieus best wel hard lachen om je woordgrap aan het eind, ik hou daar zoveel van <3 (of we hebben allebei gewoon mega-droge humor, ook dikke prima) Ik vind jouw niche dat je schrijft vanuit jouw perspectief en jouw persoon, je hebt een heel 'eigen' en authentieke schrijfstijl en dát maakt het leuk. Het maakt voor mij weinig uit waar je over schrijft eigenlijk; dat heb ik met sommige andere bloggers ook; dan vind ik de persoon en de schrijfstijl heel fijn, dat telt voor mij het meest :)

  1. Hahaha, jeei. Jaaaa, die droge humor is wel goed aanwezig bij mij in mijn blogjes, hihi. Dankjewel voor al je lieve woorden <3 Waardeer ik ècht enorm, en het geeft me ook echt weer een boost om gewoon lekker te blijven schrijven!

 10. Ik vind niet dat je een niche nodig hebt. Toch niet in de zin dat je het met een woord op je blog zou moeten plakken. Maar aan de andere hand heb je die ook wel. Ik ken niemand die schrijft zoals jij Stel en dat maakt jou speciaal en dat maakt waarom ik het zo graag lees. Je bent uniek op je eigen manier en dat is zo perfect zoals het is!

  1. Dankjewel lieve Birgitt, dat doet me HEEL goed om dat zo te lezen <3

 11. Ik denk dat ik stiekem een nichewel ben, want ik schrijf over 1 thema (1001 manieren om de wereld wat groener en mooier te maken), maar dan op allerlei vlakken (kleding, vervoer, kinderen, …) en ik volg ook veel blogs rond dat thema. Maar ik lees ook wel heel graag bij bloggers die over vanalles en nog wat schrijven!

  1. Oeee, dat is echt een originele manier van een niche hebben! Ik kende je blog nog niet, maar ik ga zeker even een kijkje nemen (: Ik denk dat je met zo’n brede niche ook goed origineel kan blijven juist niet geremd wordt in je creativiteit. Denk ook juist dat het kan helpen, zo’n thema, omdat je dan veel verschillende dingen op jouw eigen manier kunt belichten! Zo kun je over over dingen schrijft waar ‘iedereen’ over schrijft, maar kun je er altijd een sausje van 1001-manieren over gooien. Klinkt goed! Liefs!

 12. Ik vind een niche zeker niet noodzakelijk en haak juist bij dit soort blogs af. De diversiteit aan geen niche hebben spreek mij aan bij blogs en ook zo bij mijn eigen blog. Ik raak hierdoor namelijk nooit uitgeschreven en (her)ontdek weer hele nieuwe aspecten om over te schrijven. Goed artikel!

 13. Ik denk er precies hetzelfde over!! Ik vind niet dat ik mijn blog aan een bepaald onderwerp moet koppelen. Ik doe gewoon wat ik leuk vind :)

Geef een reactie

Sluit Menu