Die eerste maand van het jaar

Die eerste maand van het jaar

Mijn ogen prikken. Niet omdat ik moet huilen, no worries. Ik heb gewoon erg last van de verwarming. Begrijp me niet verkeerd – deze koukleum kan niet meer houden van een verwarming dan ze al doet, maar mijn ogen en ik zitten niet op één lijn. Het zit dus zo: Ik heb heel weinig traanvocht. Net als mijn mams. Daarom worden mijn ogen snel rood en pijnlijk als de lucht droog is – wat het geval is wanneer de verwarming lekker staat te loeien. Goed. Jammer dan. Er zijn triljoen vervelendere dingen op de wereld. In dit artikel wilde ik ‘gewoon’ even terugkijken op die eerste maand van het jaar. De maand waarin de meeste mensen met frisse moed beginnen aan doelen en voornemens en het idee van een schone lei aan de horizon gloort. (Ofzo). Dat idee had ik overigens ook echt dit jaar. Nu maar eens kijken wat deze hier ervan gebakken heeft deze maand.

Dit jaar wilde ik duidelijke doelen in plaats van voornemens. Ik besteedde veel tijd aan het duidelijk formuleren wat ik nu eigenlijk wilde, waarom ik het wilde, en hoe ik het allemaal eens even in praktijk ging brengen. Wat blijkt? Ik heb met heel veel dingen geen idee. Ik ben zo’n twenty-something die het maar lastig vindt om te bedenken wat ze precies wil – zeker op studie- en carrièregebied. Daarin vond ik het dus ook een hele opgave om duidelijke doelen te stellen. Ik heb daarom bedacht dat een beetje los te laten, en me vooral met veel enthousiasme te gaan storten op mijn stage. Die begint komende maandag, en ik kijk er ECHT naar uit. Uiteraard zal ik daar na een tijdje meer over vertellen.

Op het gebied van self love en goed in mijn vel zitten heb ik mijn doelen opgedeeld in twee categorieën: fysiek en mentaal. Mijn fysieke doelen, die dus te maken hebben met sporten en eten, maak ik per maand. Voor januari was mijn doel: “Één keer in de week naar bodypump“. Dit klinkt als een heel suf, makkelijk te behalen doel. Maar, ik wilde dat ook. Zolang ik de lat namelijk niet te hoog leg, is de kans dat ik het ‘haal’ en daarbij elke maand een flinke dosis zelfvertrouwen voor het volgende doel verzamel stukken groter. Heb ik het gehaald? Jazeker! En ik kan inmiddels ook mijn gewichten ‘verhogen’. Ook al ga ik maar één keer in de week (en doe ik de andere keer in de week een ander lesje of ga ik zelf aan de slag) merk ik nu al dat het werkt! Mijn sportdoel voor februari heb ik nog niet bedacht, maar wat eten betreft ga ik in februari weer vegetarisch eten. (Niet om af te vallen, trouwens).

Mijn mentale doelen zijn in kwartalen opgedeeld. Zo wil ik dus van januari t/m maart minimaal één keer per week mediteren, wat me inmiddels ruimschoots lukt. Ik doe het gemiddeld zo’n 3 à 4 keer in de week. Had ik geschreven dat ik het elke dag wilde doen, dan had het me denk ik niet gelukt. En dat had me dan weer zo’n faalgevoel opgeleverd. Ben dus echt blij dat ik het zo heb gedaan! Daarnaast wilde ik minimaal drie keer per week in mijn dankbaarheidsboekje schrijven, wat ik ook makkelijk haal. Ik houd het allemaal bij en heb een goed overzicht over wanneer ik wat doe – voelt fijn en georganiseerd. Motiveert als een trein, trouwens, elke dag bijhouden welk ‘ding’ je wel of niet doet.

Eindoordeel over januari? Ik ben lekker bezig. Het was een maand met ups en downs (maar is dat niet gewoon elke maand zo?). Zo had ik ineens meer last van liefdesverdriet dan ik verwachtte, wat oké is. Dat hoort er ook allemaal bij. Daarnaast werkte ik veel (echt respect voor mensen die fulltime in de horeca werken jongens, jeeeeetje mina) en had ik veel fijne sociale bezigheden met ‘oude’ vriendinnen en ook lieve, nieuwe mensen. Ergens zit wel dat stemmetje dat zegt: “Ja maar dit is nog niks. Je kan veel beter. Je kan veel gezonder eten. Je moet niet meer zo veel snoepen. Je valt helemaal niet af van het sporten zo. En als je niet elke dag mediteert, ga je heus geen verschil merken”. En ga zo nog maar even door. Maar hé, ik laat me daar dus even mooi niet door kisten. Ik zet dan misschien kleine stappen, en dat zijn ook stappen. Hatsikidee.

Liefs, Stel.

(Bron)

Deze post heeft 3 reacties

  1. Het is zoals je zegt als je niet kleine doelen voor jezelf opsteld zal je snel een faalgevoel ervaren. En op lange termijn ga jij ook bergen verplaatst hebben. Zolang jij happy bent met wat je bereikt hebt is het prima. Doe zo voort!

  2. Ahh, goed bezig met die kleinere doelen! Ik weet echt wel dat het beter werkt, maar toch voel ik me dan inderdaad suf omdat ik toch beter zou moeten kunnen? Zelfs nu ik mezelf hierdoor helemaal overspannen heb gemaakt en heel lang “niets” heb gedaan denk ik nog zo, dus het is heel moeilijk om van zo’n gedachtengang af te komen.

    En als je een gewone radiator hebt: zet een bakje (wel met iets van een theedoek eronder of zo, zodat het plastic niet gaat smelten) met water op je radiator zodat je tegelijkertijd een soort luchtbevochtiger hebt. Het zal niet alles verhelpen maar wel een beetje denk ik!

Geef een reactie

Sluit Menu