Geld uitgeven aan je eigen geluk

Confetti“Stel, doe je dit nu echt?”. Mijn geweten lispelt zachtjes -maar vrij gemeen- in mijn rechteroor. “Je gaat straks op vakantie hè, dan kan je elke euro gebruiken. Je moet dit stukje citroencake echt niet kopen hoor, je komt er ook alleen maar van aan, zonde van je centjes!”. Zucht. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik me schuldig voel om een uitgave. Hoe klein ook. Ik ben nooit zo heel goed geweest in geld uitgeven, eigenlijk. Wel in het uitgeven, maar niet in het er daarna ook vrede mee hebben dat mijn portemonnee zojuist is gekrompen tot size small. Maar, door The Happiness Project (ja, het boek waar ik de laatste tijd echt al-tijd over praat) realiseer ik me nu dat het eigenlijk niet uitmaakt waar je je geld aan uitgeeft, als het JOU maar gelukkig maakt! Oké misschien moet je wel uitkijken dat je niet al je geld uitgeeft aan schoenen, en om die reden je huur niet meer kunt betalen, of geen boodschappen meer kunt doen. Maar hé, je snapt me. Toch?

 Wat maakt mij eigenlijk ‘langdurig’ happy?

Begrijp me niet verkeerd – ik ben GEK op schoenen, kleding, notitieboekjes, kaarsenhoudertjes, and so on. Maar, ik ben me de laatste tijd af gaan vragen of dat me nou echt langdurig gelukkig maakt, en ik denk het niet. Uiteindelijk maakt het me natuurlijk heel gelukkig als ik me goed voel in mijn outfits, of een fijne jas heb die goed bij het seizoen past (dat ik het niet koud heb in de winter, bijvoorbeeld). Als ik iets aan heb wat ik echt oprecht niet leuk vind staan, kan ik daar best een beetje verdrietig van worden. Maar: dat is eigenlijk heel materialistisch – wat ik soms best een beetje ben, toegegeven. Ik bedoel: ik zou al blij moeten zijn dat ik al die kleding hèb, dus het ‘meh ik voel me er niet zo mezelf in’ argument is eigenlijk zeer te verwaarlozen. Daar ben ik over na gaan denken, en ik probeer er nu bewuster mee om te gaan. Bijvoorbeeld door mezelf te dwingen me af te vragen of ik het ding in mijn handen ECHT zo nodig heb. Een zomerjas? Ja. Een nieuwe trui met streepjes, of een nieuw shirtje? Nee. Nog een nieuw paar slippers erbij voor de zomer? Nee, want mijn slippers van afgelopen jaar zijn nog prima, en ik heb ook nog leuke sandaaltjes. You see? Meer en beter overwegen!

Meer centjes uitgeven aan..

Elke lunchdate die ik heb denk ik weer “Oei, dat kost best veel centjes, doei centjes”. Maar, ik ben me gaan realiseren dat dat me juist wel langduriger happy maakt. Niet zozeer dat ik blijer word van een lunch buiten de deur dan van een zelfgemaakte lunch, maar het gaat om de hele feeling. Het lekker ‘uit’ eten gaan met een vriendin en dan daar lekker bijkletsen, daar heb ik de centjes maar al te graag voor over. Ik probeer me de laatste tijd dan ook minder schuldig te voelen als ik geld uitgeef aan ‘eet-uitjes’. Laatst was ik een beetje down, en toen wilde een vriendinnetje van mij wel met mij mee een avondje uit en van te voren even een wijntje drinken op het terras. Ik was haar daar echt dankbaar voor, en toen heb ik de rekening op me genomen. Dat deed ik, omdat ik haar dus 1. Dankbaar was dat ze daar tijd voor kon en ook wilde maken in een hele drukke periode, en 2. Omdat ik vond dat ze het verdiende om getrakteerd te worden en 3. Omdat ik weet dat ik er zelf gelukkig van word, en dat ik haar daar ook gelukkig mee maak. Dat is toch veel belangrijker dan van die 12,- die ik anders had gespaard om later weer een nieuw notitieboekje van te kopen?

Het is anders als..

Ik kan met een heel blij hoofd en een onwijs dankbaar gevoel in mijn buik zeggen dat het mij nog nooit aan ook maar iets tekort is gekomen, en dat ik me nog nooit zorgen heb hoeven maken over centjes. Ik geloof ook oprecht dat zo’n overtuiging als “geld uitgeven aan je eigen geluk” heel anders is als geld iets is waar je juist ongelukkig van wordt, omdat het er niet in die hoeveelheden is als je het liefst zou willen. Of als het ‘op gaat’ aan dingen die echt moeten (dus je hebt geen keus, ik noem maar wat, zorgverzekering en dat soort dingen) waardoor je weinig centjes overhoudt om dingen te kopen waar je happy van wordt. Gelukkig kun je ook heel veel dingen doen die je gelukkig maken zonder (veel) geld uit te geven, en is shoppen voor weinig geld bij bijvoorbeeld de IJhallen ook echt heel erg leuk (!). Maar, daar gaat dit niet echt over. Dat is weer een heel ander artikel, hihi. Wat de conclusie van dit hele ramble verhaal eigenlijk is?

Ik maak er even een apart kopje van: conclusie 

Geef de centjes die je vrij te besteden hebt uit aan dingen die jou gelukkig maken. En voel je daar vervolgens niet schuldig over – althans, probeer het. Maakt een paar nieuwe Nikes jou immens gelukkig? Geef het dan daar aan uit, en niet aan heel veel dure wijntjes op een terras. Word jij juist wel gelukkig van al die wijntjes op een terras? Geef je centjes dan daar aan uit! Geeft het kopen van een prachtige nieuwe aquarelle set jou confetti in je buik? DOEN. Geld maakt niet gelukkig, maar de dingen die van het geld kan doen/kopen kunnen je WEL gelukkig maken. Choose wisely. (Note to self).

Liefs, Stel. 

Even een kleine disclaimer: ik vind het stiekem best lastig om over geld te schrijven, omdat het soms best een gevoelig onderwerp kan zijn. Als ik iets stoms geschreven heb, of je bent het totaal niet met me eens: let me know. Vind ik belangrijk!

Deze post heeft 12 reacties

 1. Oh wow, zo had ik het nog niet bekeken.
  Ik geef de laatst tijd weinig geld uit omdat ik simpelweg geen tijd heb om geld uit te geven, maar door bijvoorbeeld online te gaan shoppen zou ik dit kunnen oplossen. Alleen dan houd het getalletje dat vóór het shoppen op m’n rekening staat me vast om het niet te doen.. Terwijl ik er eigenlijk wel aan toe ben maar eigenlijk net zoals jou erover ga piekeren. Maar zoals jij het van de andere kant in dit artikel beschrijft heb ik het eigenlijk nog niet bekeken. Dit ga ik zeker onthouden bij mijn eerst volgende uitgaven!

 2. Echt een goed artikel! Ik weet wel hoe het is om nauwelijks rond te kunnen komen. Voordeel is wel dat je dan alles wat je wel kan doen extra waardeert :)

  1. Dat is inderdaad helemaal waar. Ik geloof eigenlijk ook echt dat je dingen nog meer waardeert wanneer het niet (meer zo) vanzelfsprekend is! Wat fijn dat je er wel zo naar kunt kijken, vind ik heel knap (: En dankjewel voor het compliment! Veel liefs

 3. Mooi artikel Stel, en alweer zo goed omschreven wat ik eigenlijk ook denk, haha. Vanmiddag kocht ik een lekkere pasta (die ik voor weinig geld zelf had kunnen maken), maar het was gewoon fijn om bij te kletsen. En straks ga ik ook naar zo’n koffietentje, maar daarvan weet ik nu al dat het oke is om dat geld uit te geven. Want het is zoals je zegt: het is het gevoel dat telt! Lieeefs.

 4. Interessant stuk zo! Ik heb juist altijd vrij makkelijk geld uitgegeven aan leuke dingen omdat ik altijd genoeg had en ook wel goed wist waar ik gelukkig van werd. De laatste tijd moet ik diehard sparen én heb ik sowieso minder geld, dus dat merk ik wel even. Ik vind het nu heel lastig om die balans te vinden, het houdt me bij sommige leuke dingen toch wel tegen…

 5. Hoewel ik nu nog een best makkelijk leven heb qua financiën (want: onder de 18 en thuiswonend) ben ik zelfs nu al heel moeilijk met geld. Ik denk echt bij elke uitgave na, en ik stel grote uitkopen zo lang mogelijk uit, gewoon omdat ik het eng vind om zoveel geld uit te geven – zelfs als ik het wel gewoon op m’n rekening heb staan. Vroeger gaf ik ook echt maar €4 per maand uit maar tegenwoordig ga ik wel gewoon regelmatig iets drinken of eten met vrienden of naar de bioscoop en dan bedenk ik alsnog wel regelmatig dat die kosten best hard oplopen maar ik word er wel gewoon heel gelukkig van en dan is het het wel waard. Sowieso geef ik mijn geld wel veel liever uit aan dat soort dingen om te investeren in vriendschappen en ‘inspiratie’ op te doen dan aan make-up of kleding, moet ik zeggen. En dat is best makkelijk, want als het dan op een gegeven moment wél echt te duur wordt kun je altijd nog thuis bij iemand gaan eten of een filmpje gaan kijken :)

 6. Ah wat een super goed geschreven stuk! Ik ben het er helemaal mee eens, al vind in het soms wel moeilijk om me niet schuldig te voelen over het zoveelste etentje met vrienden oid. Maar inderdaad: het gaat meer om het moment dat telt en je wordt echt niet gelukkig van zuinig leven tot je vakantie en dan opeens alles uit te geven. Ik had bijvoorbeeld op een festival laatst met Koningsdag meer uitgegeven dan ik gepland had en toen dacht ik ook van ‘hee, dit geld kan je beter opsparen tot je op vakantie gaat’. Maar het was zo’n leuke dag en dan vind ik dat het er wel bijhoort! Ik heb The Happiness Project ook klaarliggen om te lezen trouwens (nadat ik jou er zo over hoorde, haha)!

  1. Oeeee, wat leuk dat je het boek ook hebt gekocht na mijn gejubel erover! Ben heel benieuwd wat je ervan gaat vinden (: Geniet lekker van het fijne weer en dankjewel voor je reactie! Liefs!

 7. Wat fijn geschreven weer! Ik ben het helemaal met je eens, maar vind het soms ook lastig. Ik word van zoveel dingen blij en gelukkig! Soms heb ik inderdaad die slippers niet nodig, maar wordt ik er wel heel gelukkig van als ik de hele zomer tegen die mooie Havaiana’s aan kijk onder mijn voeten. Het blijft lastig geld haha…

 8. Wat zo ontzettend waar dit!! Ik geef zelf heel bewust geld uit, koop nooit zomaar iets eigenlijk. Hierdoor kan ik op reis en dingen doen die mij écht gelukkig maken. En dat is zo een goed gevoel! :D Echt mooi artikel!!

 9. Wat goed dat je dit schrijft. Dit is echt iets waar ik de laatste tijd best vaak over nadenk. Volgende week heb ik vier van dit soort uitjes in één week en ik moest wel even slikken toen ik me bedacht hoeveel centjes dat me gaat kosten. Maar sommige van deze mensen heb ik máánden niet gezien en ik vind het zo gezellig dat ik eindelijk weer bij kan kletsen, dus eigenlijk is dat het helemaal waard natuurlijk!

  1. Dit is inderdaad pre-cies wat ik bedoel! Als je je voorstelt dat het geld zou kosten om hen überhaupt te zien (ieuw daar moet ik niet aan denken) dan was het het vast elke cent waard! Dus waarom nu niet? Gezellig uit eten en lekkere drankje drinken met fijne mensen is het meer dan waard – dat zijn van die dingen die bijna nooit een ‘miskoop’ kunnen zijn, in ieder geval! Hihi. Veel plezier volgende week (: Geniet er lekker van! Liefs!

Geef een reactie

Sluit Menu