Get it girl: affirmaties en hoe dat werkt

AffirmatiesAls complete newbie in de wereld van positieve mindsets, zelfhulp en het veranderen van vervelende denkpatronen, zocht ik laatst eens op wat affirmaties zijn. Ik had er al wel eens van gehoord, maar eigenlijk snapte ik er geen kont van. Ik vond het misschien toen ook iets te zweverig, en stond er niet zo voor open. Laatst zei een vriendinnetje (hoi Suuk!) van mij – die helemaal in dit wereldje zit: “Je ziet/leest iets pas, wanneer je wil zien/lezen”. Oftewel: misschien is het me nu pas op gaan vallen of gaan interesseren, omdat ik er op dit punt in mijn leven als het ware klaar voor ben. Lekker zweverig hè? Eh, ja. Maar laat ik het dan wat minder zweverig maken. Of in ieder geval een poging wagen.

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn eigen een soort ‘waarde-gedachten’ die je hebt over jezelf. Een klassiek voorbeeld kan zijn: “Dit lukt mij nooit”. Dat is dan natuurlijk een negatieve affirmatie, waarmee je je eigen onzekerheid versterkt. Wat nou als je dus een positieve affirmatie hebt? Daarmee kun je dus iets negatiefs (onzekerheid) verminderen, en iets positiefs (zelfvertrouwen) mee versterken. Hoera, feest, dat willen we natuurlijk allemaal. (Denk ik). Als je in The law of attraction gelooft, kun je dus met positieve affirmaties, positieve dingen over jezelf afroepen. Je trekt het als het ware aan dat het je wel gaat lukken, of dat je je trein gaat halen, of dat het niet gaat regenen terwijl jij op de fiets zit. (Ik vind het nog lastig om hier echt in te geloven moet ik eerlijk zeggen, maar ik denk wel dat je in ieder geval je gevoel extreem kunt beïnvloeden met je manier van denken!).

Het universum ziet geen ‘nee’

Datzelfde vriendinnetje dat mij de quote in de inleiding leerde, vertelde mij ook iets ‘waardevols’ wat ik met jullie wil delen. Namelijk dat het universum geen ontkenningen ‘kent’. Dus, als jij heel hard denkt (als je hard kan denken, hoe werkt dat eigenlijk? hihi) “Ik wil niet dat mijn auto nu afslaat” (hier spreekt iemand met stoplichtangst), dan herkent het universum dit dus als “Ik wil dat mijn auto nu afslaat”. En als je dus gelooft wat ik net schreef, dan roep je het dus eigenlijk puur over jezelf af. Een soort bijgeloof, maar dan ‘echt’.

Mijn eigen ervaring met affirmaties

Stiekem sta ik op moment van schrijven nog aan de voet van het toepassen van dit principe. Maar, ik wil het wel gaan proberen. Ik heb nog niet zo goed stil gestaan bij eventuele affirmaties, maar ik ben van plan zeer binnenkort een momentje voor mezelf te nemen om te kijken welke affirmaties voor mij van belang zijn, en waar ik ‘werk’ van wil gaan maken. Ik moet zeggen: ik vind het allemaal nog een mini beetje zweverig en ben nog een heel klein beetje sceptisch. Maar ik hoor best veel over mensen die er echt baat bij hebben, en ik begrijp het principe ook heel goed. Ik ben gewoon een beetje bang dat mijn ‘slechte’ gedachten sterker zijn. Maar hé, wie niet waagt, wie niet wint.

Hebben jullie ervaring met affirmaties? Let me know! Stel.

Even een kleine disclaimer: Ik heb bij lange na niet alle kennis hierover, en ben dus totaal geen deskundige. Dat vind ik mezelf ook niet! Mocht ik iets compleet verkeerds hebben gezegd, of hebben jullie hier heel andere gedachten over, please share! 

Deze post heeft 9 reacties

  1. Toen ik een tijdje een soort coachmevrouwtje had (gewoon bij de huisartsenpraktijk, een soort psycholoog, maar dan iets minder intensief), leerde zij me over ‘helpende gedachten’ en ‘niet-helpende gedachten’. Dat was misschien iets minder mantra-achtig, maar ging wel heel erg over hoe je gedachten bewust of onbewust je gedrag kunnen beïnvloeden. En ik moest ook meteen denken aan die die quote “whether you think you can or think you can’t, you’re right.”, dat gaat daar eigenlijk ook heel erg over :-)

    1. Ja, dat is ook eigenlijk precies wat ik hier bedoel! Alleen is een affirmatie dan inderdaad iets meer mantra-achtig, maar dat blijkt niet echt uit mijn artikel bedenk ik me nu (: Hihi. Ik heb ook een tijdje bij zo iemand gesprekjes gehad, trouwens, dus ik weet wat voor persoontje-ding je bedoelt! Liefs!

  2. Dat het universum geen ‘nee’ kent leerde ik volgens mij uit The Secret. Wat trouwens een heel zweverig maar wel een goed boek is. Vind ik dan. Bij mij heeft dat er voor gezorgd dat ik gewoon alles (bijna dan) positief ga verwoorden. Oké nee, misschien niet echt positief. Maar meer als ‘ik wil dat dit gebeurt’ in plaats van ‘ik wil niet dat dit gebeurt’. Jaa, zoals in je voorbeeldje van het stilvallen aan het stoplicht dus eigenlijk. Voor de rest vind ik het wel een heel interessant onderwerp! Misschien ga ik me er ook wat in verdiepen.

    1. Jaaa, het komt inderdaad ook uit The Secret! Daar is dat vriendinnetje van mij erg mee bezig. Ik heb zelf alleen The Power in mijn bezit, maar die heb ik nog niet helemaal uitgelezen. Denk inderdaad dat iets positief formuleren echt meer ‘zin heeft’ dan iets negatief formuleren ook al bedoel je er iets positiefs mee. Zeg maar. En ik zat ook te denken aan ‘hopen’, ‘willen’ en ‘doen’. Daar zit ook veel verschil in. Zovan: “Ik hoop dat ik het kan”, “Ik wil het graag kunnen” of “Ik ga het doen en ik kan het” Of zo. Snap je wat ik bedoel? Haha. “Ik ga het doen” is een veel krachtigere uitspraak/affirmatie dan “Ik hoop dat ik het kan”. Of zo. Liefs!

  3. Heb er geen ervaring mee! Wel heel benieuwd wat het -op dit moment- voor jou doet, of wat het jou oplevert. Vervolgblog? :-)

  4. Ik heb ooit in Gouda de cursus praktische psychologie voor vrouwen gevolgd bij Maja Jeffkins. Zij werkt ook veel met affirmaties. Door ‘t lezen van je blog heb ik haar boek uit de kast getrokken. Een aantal van haar affirmaties zijn: ik ben de moeite waard; ik neem de totale verantwoordelijkheid voor mijn leven en dat geeft mij kracht; de dingen die ik doe, doe ik rustig en ontspannen; ik leef in het heden en geniet van het heden; ik zie het positieve in de ander en dat maakt me gelukkig; ik heb recht op mijn mening en dat is goed; ik mag er helemaal zijn zoals ik ben; ik heb fijne ondersteunende vriendschappen; ik ben dankbaar voor mijn leven; ik mag genieten van mijn vrije tijd; ik maak van vandaag een mooie, gezellige dag. Nou ja, je hebt nu wel een indruk denk ik. Woorden hebben kracht dus ik denk dat het je positief kan beïnvloeden om jezelf toe te spreken met affirmaties. Ben heel benieuwd naar je ervaringen!

  5. Leuk dat je hier over geschreven hebt! Probeer het zelf ook vaak toe te passen maar het lukt nog niet altijd haha. En over dat niet nee denken, dat verandert voor mijn gevoel zo veel. Er lijken dan soms zo veel meer mogelijkheden te zijn:)

Geef een reactie

Sluit Menu