Get it girl: in een schaduw lopen

SchaduwHet is een zonnige dag. Ik ben een ongeveer 14-jarige krullenbol, op zoek naar goedkeuring. Mensen die mij leuk vinden. Maar ik wil vooral mezelf leuk vinden, al heb ik dat nog niet echt heel erg door. Nee, de mening van anderen is belangrijk. Ik hobbel door de stad, samen met één van mijn vriendinnetjes. Een prachtig meisje, met een opgewekte uitstraling en een beetje soort confidence waardoor mensen naar haar kijken. En jup: ze kijken naar haar. Altijd. En nooit naar mij. Misschien voelt het alleen zo, en zie ik niet dat er ook naar mij gekeken wordt. Maar, dat betwijfel ik. En dat betwijfel ik zelfs nu, als ik naast vriendinnen loop. Kijken mensen eigenlijk wel eens naar mij? Of kijken ze altijd eerst naar degene die naast mij loopt, daarna even naar mij, en dan toch maar weer liever naar die ander? Loop ik altijd in de schaduw van een ander?

Jezelf onder anderen zetten

Ik denk dat veel van jullie dit wel herkennen. Niet omdat ik denk dat er nooit mensen zijn die als eerste naar jullie kijken hoor, don’t get me wrong. Ik denk alleen dat het voor meiden met een lager zelfbeeld, lastig is om te geloven dat ook zij er toe doen. Ik heb de vervelende eigenschap om mezelf te laten vinden dat ik minder ben dan anderen. Minder mooi, minder slank, minder slim, minder grappig, minder getalenteerd. Als ik samen ben met vriendinnen, plaats ik mezelf bijna altijd onder hen. Stom? Ja. Heel stom. Het is vooral wanneer ik één op één of zo met meiden ben hoor; dan heb ik zo veel tijd om in mijn hoofd op te sommen wat zij wel heeft, en ik niet. En dat haat ik echt, want 1. Jaloezie siert je niet en je schiet er geen ei mee op, en 2. Je wil je toch juist blij en comfortable voelen in zo’n situatie?

Jij bent jij, en zij is zij. En dat is meer dan oké.

No worries, dat voel ik me ook hoor. Most of the time; ik denk echt 80%. Maar die andere 20% van de tijd, voel ik me echt rot over mezelf in vergelijking met de ander. Ik voel me altijd minder, en dat is zo zonde. Want, ook al is het cliché, iedereen is anders. Ik zal misschien wel nooit zo’n sexy en sprankelende uitstraling krijgen als vriendin X, of zo ambitieus zijn als vriendin Y, of zo’n socially succesful feestbeest als vriendin Z, maar hé, zij worden misschien nooit zo (en nu moet ik iets positiefs over mezelf gaan zeggen, en daarmee impliceren dat mijn vriendinnen dat niet hebben, maar zo bedoel ik het natuurlijk niet, want het is puur hypothetisch dit), eh, ja, zijn worden misschien nooit zo’n goed luisterend oor als ik kan zijn. Bijvoorbeeld hè (!!!). Er zijn altijd dingen aan jou, die jou jou maken. En waarom mensen graag met JOU om willen gaan. Speciale redenen. I mean, als ik precies zo zou zijn als vriendin X, wat zou ik dan voor bijzonders toevoegen aan mijn vriendinnengroep? Niet veel unieks, want vriendin X en ik voegen hetzelfde toe. Snappen jullie waar ik heen wil? (Dit is zo lastig).

Je mindset veranderen met drie tips!

Vaak idealiseer ik ook wat de ander heeft. Dat zal jullie misschien bekend voorkomen. Het gras is groener aan de overkant, zeg maar. Terwijl ik, als ik mijn leven, en vooral mijzelf als persoon, even van een afstandje bekijk -figuurlijk hè-, dan valt het me op dat ik me al zo veel beter voel over mezelf. Het enige wat mij in de schaduw plaatst van een ander, ben ik zelf. Dat zijn mijn eigen negatieve gedachten die als nare grijze wolken het zonlicht blokkeren. Of zo. Dus ik loop helemaal niet in de schaduw van vriendin X als we samen over straat lopen: ik loop in mijn EIGEN schaduw. En potverdorie, ik zou mezelf eens wat meer zon moeten gunnen. (Ook omdat ik gewoon heel bleek ben, en best wat zon kan gebruiken, hihi). Goed, en nu ga ik eens even dingen bedenken die ik kan ‘omzetten’ in mijn mindset om mijzelf uit mijn eigen schaduw te halen. En ik hoop dat deze drie dingen niet al te cliché voor jullie zijn. (Want: ik wil echt iets voor jullie betekenen).

1. Bedenk je dat mensen misschien eerder naar degene naast je kijken, omdat hij/zij iets aanheeft wat bijzonder/anders is, of omdat hij/zij meer in de aandacht trekt voor die specifieke persoon, of omdat hij/zij net op dat moment ook naar hem/haar keek, of omdat hij/zij net aan het praten is en daarom eerder aandacht trekt. Het hoeft dus echt niet te betekenen dat jij minder leuk of mooi bent. NEE.

2. Zie het als een soort mini-motivatie om te blijven lachen! Wil je graag de aandacht trekken? Loop dan rechtop, en straal. En als het je niet lukt om te stralen, doe dan maar gewoon alsof. Een open houding en vrolijke lach trekken als honderd keer meer de aandacht. Ik kan me overigens voorstellen dat er juist meiden zijn die dit lezen en denken: “Hoera voor niet opvallen; dat wil ik juist!”. Daar schrijf ik ook nog wel een keertje wat over, denk ik. Maar wil je graag iets uitstralen: probeer het dan eerst maar eens te faken. Dan ‘leer’ je jezelf automatisch om het echt te doen.

3. Vraag aan degene naast je (als je diegene goed genoeg kent, en dit durft te vragen) of hij/zij eens eerlijk wil antwoorden op de vraag: “Waarom loop jij hier met mij?”. Klinkt heel suf, maar er is iets wat deze persoon leuk vindt aan jou. En misschien nog wel veel meer dingen! Als je van degene die jij misschien een beetje idealiseert, hoort wat hij/zij het leukste vindt aan JOU, en wat jou jou maakt, dan kan dat jou helpen om diegene en jezelf wat meer in perspectief te plaatsen, en op ‘gelijke hoogte’. En hé, complimentjes krijgen is altijd fijn. Maar neem ze dan wel ter harte, oké? Deal.

Veel liefs, Stel.

Deze post heeft 25 reacties

 1. Aah wat een fijn artikel met goede tips zeg dame. Ik heb er gelukkig geen last van, aangezien ik inderdaad vind dat iedereen zijn eigen waarde mee brengt en niemand beter is dan de ander. Een open houding is inderdaad goed: zolang jij maar open bent zul je snel genoeg merken dat andere mensen je ook meer gaan “zien” en uiteindelijk je meer zelfvertrouwen krijgt. I love deze positiviteit hihi ;-)

  1. Dankjewel, dat is echt fijn om te horen. Lief! Ik wil graag mensen helpen met dit soort dingen. Eigenlijk net als jij dat doet: jouw artikelen zijn altijd zo fijn en motiverend. En het leuke is trouwens ook: eigenlijk is jouw artikel van vandaag echt een perfect voorbeeld van hoe anderen je meer gaan “zien” en wat je daar zelf aan kan doen. Liefs!

 2. Ik begrijp je helemaal! Al slaag ik er steeds meer in om mijn eigen gedachten om te draaien. Heel vaak denk ik dat ik helemaal niet zo slank ben als vriendin X of zo mooi als meisje Y en dan voel ik me daar even verdrietig over, maar dan denk ik ‘hé Lotte, jij bent wel de enige die het aandurfde om twee keer voor lange tijd in je eentje in het buitenland te gaan wonen!’. Als ik in een heel negatieve bui ben, durft de gedachte dat je daar niets aan hebt in je leven (en aan slank zijn blijkbaar wel, vind ik op dat moment wel), maar ook dat klopt niet, want daardoor heb ik mijn job gekregen :-)

  1. Wat goed! Negatieve gedachten omdraaien is echt een rotklus, fijn dat je er al wat meer in slaagt gaandeweg! (Kan ik nog veel van leren). En inderdaad, als je echt steeds denkt: die en die hebben dit of dat en ik heb dat niet, dan kun je het ook omdraaien en kijken naar wat zij niet hebben. Wat ik al schreef over inderdaad een goed luisterend oor zijn, als voorbeeld. Veel liefs!

 3. Mooi geschreven! Maar echt: nergens voor nodig, jezelf altijd als minder zien. Ik kijk juist echt tegen jou op (op gebied van zooooveel dingen) dus laat dat een veer in je reet zijn :) Verder heb ik niet zo last van wat jij zegt maar ik kan het me wel heel goed voorstellen.

  1. Seriously? Je bent gek jij. Ik heb dat juist bij jou! We zouden eens een lijstje voor elkaar moeten maken met wat we bewonderen. Goeie boost voor jou en goeie boost voor mij, woehoeee! Ik begin er gelukkig ook wel minder last van te krijgen naar mate ik dus ouder word, maar het blijft een dingetje dat ik mezelf altijd onder anderen zet. Ik wil mezelf ook niet boven anderen zetten! Laten we streven naar ‘naast’, hihi (: Liefs!

 4. Oh Sterre, je hebt echt een gevoelige snaar geraakt hier. Ik voel precies hetzelfde! En ik zit nu nog in de fase van het 14-jarige Sterre meisje alleen ben ik dan 1 jaar ouder. Ik moet stoppen met mezelf te vergelijken, complimentjes durven aannemen en tja. Want weet je, complimenten aanvaarden op vlak van de iets gedurfde kleding die ik soms draag is leuk, maar vanaf dat het over MIJ als persoon gaat blijft het lastig. Ach, da’s de puberteit zeker? Maar je tips om rechter te lopen en te lachen ga ik nu al lekker oefenen. Merci voor dit fantastische schrijfsel.

 5. Hoera voor deze rubriek (ik ga het gewoon élke week zegen :)). Ik word hier zo blij van! Je hebt helemaal gelijk! Over het algemeen ben ik best blij met mezelf maar ik heb een paar mensen – oke best wel veel mensen – waar ik enorm tegenop kijk. Misschien is het alleen daarom al zo goed dat ik die interview rubriek op mijn blog heb haha, elke keer mensen mailen is toch wel eng en spannend maar het levert wel heel veel leuks op! :)

  1. Hihi, dat mag, want daar krijg ik weer een happy feeling van. Dat anderen het leuk vinden! (Important!). Tegen iemand op kijken is in principe niet heel erg, want het kan ook een fijne motivatie zijn. Een soort voorbeeld aan wie je je kunt ‘optrekken’. Maar als je naar iemand anders kijkt als “alles wat diegene heeft en doet is geweldig en ik ben stom”, dan gaat het een beetje mis. En die interviews zijn inderdaad echt juist heel leuk! Vind je het eng om die mensen te mailen? Als in: die zijn zo leuk, die willen misschien mijn vragenlijstje wel helemaal niet invullen omdat ik niet zo succesvol en/of leuk ben als zij zijn? (Ik bedenk maar even wat hoor!). Ik geniet in ieder geval echt van die interviews, omdat het zo motiverend werkt. Liefs!

 6. Ohh deze rubriek past zo goed bij jou Stel! Je schrijft hier zo leuk en persoonlijk over en dan weet je ook nog eens super goede tips te geven:) Ik denk dat heeel veel meisjes zich hierin wel herkennen, ikzelf een beetje in golven. Maar ik mág de negatieve gedachten gewoon niet teveel toelaten van mezelf, dat ik heb ik in het verleden (inderdaad rond die leeftijd 14-15) al wel genoeg gedaan en daar ben ik gewoon echt klaar mee. Het was heel lief, laatst op een 21-diner met vriendinnen van m’n middelbare school zaten we goede gesprekken te voeren en toen zei 1 vriendin: “wij probeerden jou er altijd van te overtuigen dat je wél leuk was, maar dat was zó moeilijk!”. Dat geeft maar aan dat je echt hoort en ziet wat je dénkt te horen en zien, snapje? Nouja goed, complimenten voor je stukje!:) Liefs

  1. Ahw merci, lief! <3 Ik denk inderdaad dat het bij mij ook wel een beetje in golven is. Het ene moment ben je happy en niet zo vatbaar voor dit soort onzekerheden, maar de andere keer is alles even stom en gaat de onzekerheid juist wel met je aan de haal. Wat lief dat je vriendin dat zei! Ik geloof ook oprecht dat veel onzekere meisjes JUIST heel leuk zijn, en dat het voor vriendinnen en/of vriendjes en/of ouders heel frustrerend kan zijn dat ze niet geloven en zien hoe leuk ze dan zijn. Of zoiets. Snap je wat ik bedoel? Ik weet zeker dat die vriendinnen trots op je zijn dat je het nu wel een beetje durft te geloven! Liefs!

 7. Aii, dit is pijnlijk herkenbaar. Ik ben iemand die zichzelf con-stant met anderen vergelijkt, niet per sé qua uiterlijk maar ook, zoals je al zei, qua prestaties met leren of hoeveel vrienden iemand heeft. Ik vind het zelf echt extreem irritant, zeker omdat ik heel blij ben met alles en iedereen die ik heb dus helemaal niks te klagen heb. Heel goed artikel, leuk geschreven!

  1. Ja he? Het zijn meerdere dingen waarom je ‘jaloers’ kunt zijn op een ander. Terwijl je soms eigenlijk niet eens weet of die prestaties wel zo geweldig zijn, en of die vriendschappen wel zo waardevol en geweldig zijn. Snap je wat ik bedoel? En fijn dat je je wel realiseert dat je eigenlijk niks te klagen hebt. Herkenbaar. Probeer daarin niet te boos op jezelf te zijn dat je dat soms even vergeet. Dat gebeurt nou eenmaal. Als je het op belangrijke momenten maar weet, dan is het oke <3! Liefs!

 8. Goed stuk heb je hierover geschreven, ik herken me hier heel erg in! En hoewel ik altijd wel kan bedenken dat ik niet zo moet denken (jaja, dit gaat diep), toch krijg ik het niet uit mijn hoofd. Ik vergelijk me met te veel mensen en maak me ook vooral heel druk over wat andere mensen wel niet van mij denken. Wat als ik dit of dat niet doe, jemig wat zullen ze wel niet denken als ik dit doe enzovoort. Terwijl andere mensen helemaal niet zoveel bezig zijn met mij dan ik denk. Stom hè, dat je je daar toch zo druk om kan maken. Ik denk ook wel dat mensen hier steeds beter in worden, maar moeilijk is het wel.

  1. Dankjewel, lief! Fijn om te horen (: Gek is dat he? Dat je met je verstand wel weet dat het suf is, en onhandig, en zo nutteloos, maar dat je het TOCH denkt en het soms TOCH voelt. En inderdaad: je bedenken wat anderen wel niet van je denken, is bijna nooit positief. Ik bedoel, ik denk nou nooit eens: “Oh, die en die vindt mij vast heel gezellig!”. Of zo. Ik ga daarbij altijd uit van het negatieve. En hoe zonde is dat natuurlijk. Maar goed, verander het maar eens ‘even’. Onbegonnen werk hoor, soms! Maar het is al-tijd het proberen waard. Liefs!

 9. Ah smurfje, wat een mooie blog weer! Zo eerlijk en wat een positieve, fijne tips! Een quote die direct in me opkwam toen ik aan het lezen was, was deze:
  “Admire someone else’s beauty without questioning your own.” :-)
  Hopelijk loop ik gauw weer naast je en dan zal ik je eens precies vertellen waarom ik dat nou doe! <3

  1. Thanks poedie <3 En JA, die quote is eigenlijk pre-cies wat ik bedoel. Het is niet stom om de mooie en waardevolle dingen van iemand anders te bewonderen, als je dan maar niet blijft hangen in dat jij dat misschien niet of in mindere mate bent of hebt. Maar het is soms zo lastig. Zeker voor onzekere miepjes met negatieve denkpatronen. Je bent lief. <3

 10. Heel herkenbaar dit! Wat fijn dat je erover geschreven hebt. Ik had dit vooral toen ik jonger was, maar nu nog steeds weleens. Terwijl je het gewoon gezellig wilt hebben met de vriendin waarmee je bent, kun je dan alleen maar daaraan denken. Zonde :(!

  1. Zonde he? Agree! ): Maar dan moet ik ook wel weer uitkijken dat ik dat dan niet de hele tijd zo zonde en stom en sukkelig ga vinden dat ik er in blijf hangen. Daar ben ik dan ook weer goed in. Dit is misschien ook een typisch geval: laat maar even door je hoofd gaan, en laat het daarna weer los. Zo’n mindfulness dingetje. Gedachten zijn er, merk ze op, laat ze er zijn, maar laat ze ook weer weggaan. Zonder je je er dan al te sip over te voelen. Maar dat is echt oefenen geblazen denk ik.. Wel het proberen waard! Liefs!

 11. Wat een fijn artikel!
  Bij mij ligt het er echt héél erg aan wie er langs me loopt. Misschien ook vooral van de uitstraling van de ander. Dat is zo belangrijk hè… uitstraling…
  Fijne tips Stel, danku :)

 12. Woww wat een onwijs goed stukje! Heel herkenbaar, ik stel mezelf heel snel onder anderen en vraag me ook af wat ik nu eigenlijk toevoeg aan bijvoorbeeld een vriendengroep. Vooral een tijdje geleden, ik had het gevoel dat niemand op me zat te wachten. Sinds ik blog is dat gevoel gelukkig veel minder geworden en m’n zelfbeeld beter, hoewel ik nooit super confident zal zijn haha. Het ligt ook wel een beetje aan karakter, maar ‘fake it till you make it’ helpt echt! Ik vind dit soort stukjes zo interessant altijd haha, liefs!

 13. Ergens in je artikel zeg je ‘zo lastig uit te leggen dit’ en dat lees ik tussen de regels door duidelijk, dat je soms even moet zoeken naar de juiste woorden. Juist dat stukje dat je het niet zo goed in woorden kunt vatten vind ik zó mooi, want je blijft hierdoor heel dicht bij jezelf met het schrijven. Je schrijft vanuit jouw ervaringen en vanuit jouw hart en je wilt oprecht dat meiden er iets aan hebben – dat is je volgens mij hartstikke gelukt! Ik vind het echt een mooi artikel en ik vind het jammer dat ik je niet zo precies mooi in woorden kan vertellen wat ik er zo prachtig aan vind :)

  Ik vind dit echt een toffe rubriek trouwens ^^

  1. Oh men. Wauw. Wat een onwijs mooi en groot compliment. Dit vind ik echt heel bijzonder. Ik ga dit opslaan en bewaren en ik ga er stiekem voor altijd trots op zijn <3 Dankjewel!

 14. Moooi! Ik houd van mindstyleblogjes. En oh ja, je hebt ook nog eens helemaal gelijk. Superherkenbaar dit – helaas. Ik ben er eigenlijk nog steeds wel heilig van overtuigd dat andere mensen nooit naar mij kijken, haha. Of anders of een niet-zo-positieve manier. En soms vraag ik me zelfs af waarom mensen in vredesnaam vriendinnen met mij zouden willen zijn. Maar ja, ik denk dat die onzekere momentjes altijd wel blijven, hoor. Zo lang je in the end (dit wilde ik ook schuingedrukt maken) maar weet dat die gedachten stom zijn. :)

 15. Wat een prachtig artikel is dit Stella! Jeejtje in de intro herken ik zo erg ook mijzelf! Dit had zo ook een verhaaltje over mij kunnen zijn! Ik wil mijzelf helemaal niet zo voelen, maar toch voel ik mij wel altijd zo. Ik denk ook altijd dat iedereen altijd tegen anderen op kijken en dat nooit bij mij hebben. Niet dat ik in de middelpunt van de belangstelling wil staan, maar toch downgrade je jezelf behoorlijk terwijl het misschien helemaal niet zo is!

Geef een reactie

Sluit Menu