Als je hier doet wat thuis niet ‘kan’

Porto 13Waar we in ons Westerse kikkerlandje al watertandend richting koelkast lopen als de klok net 6 uur ‘slaat’ (klokken slaan niet echt heel erg meer tegenwoordig hè?), daar doen ze er hier (in Portugal) rustig nog een paar uur over voordat ze het tafelkleed uit de kast trekken. En dan gaan ze trouwens, op een doordeweekse dag zoals deze (het is op moment van schrijven donderdagavond), gewoon nog even naar de bar met wat vrienden voor een drankje. Wat? Morgen werken? Oh neuh, de wekker gaat rond 9 op zijn vroegst, no worries. En zo zijn er nog wel meer dingen die showen dat alles hier wat rustiger gaat. Wat minder op de klok kijken, dat soort dingen. Dan merk je stiekem toch wel een beetje dat dat ‘thuis’ heel anders gaat. 

 Nu is het natuurlijk ook niet echt handig om thuis je vakantie lifestyle toe te passen. Je wil ook weer niet al je colleges missen, of worden ontslagen omdat je onder het mom “de lifestyle van het zuiden” altijd veels te laat op je werk aan komt zetten. Neuhhhh, laten we dat maar even laten. Maar toch vraag ik me af waarom ‘wij’ dan zo gehaast zijn. Ik ben er zelf ook zo eentje hoor – ik heb een hekel aan te laat komen. Zelfs bij precies op tijd komen krijg ik al de kriebels. Ik ben liever minstens 15 minuten van tevoren. Just in case weet je wel.

Nu voel ik me daar dus wel een stuk minder gestresst door. En laat dat nou net de bedoeling zijn – minder stressen. We zouden allemaal wat minder ‘moeten’ stressen. Hoe? Nou, door het voor jezelf zo comfortabel mogelijk te maken. Of weet je wat? Als je zin, tijd en geld hebt, boek dan even een retourtje zuid Europa, want hier weten ze heel goed wat niet-stressen is. O ja, en ze weten hier ook wat het betekent om te eten wanneer je trek hebt. En eten, dat kunnen ze hier wel!

Ze eten dus meestal ‘s middags ook warm. Nou, mij heb je. Deze krullenbol is echt je prullenbak eerste klas: ik kan alles eten, altijd. Ontbijten met patat? Kom maar door! (Niet altijd-altijd, maar wel vaak!). Ik vind het heerlijk dat je hier gewoon tussen de middag een warm bordje voorgeschoteld krijgt. Al waren de frietjes die wij hier vanmiddag aten echt doordrenkt in vet – oepsie.

Uiteindelijk komt het allemaal een beetje neer op vakantie. Tijdens je vakantie kun je gewoon doen waar je zin in hebt, eten waar je zin in hebt, en dat allemaal op het moment waarvan jij denkt dat je horloge het ook oké vindt. En stiekem is het maar goed ook dat dat ‘thuis’ niet kan, want 1. Ik wil graag mijn diploma halen, 2. Ik mis mijn lekkere yoghurt met muesli, mijn broodje avocado en de salade die ik nog wel eens wil eten ‘s avonds ook wel. Stiekem. Maar voor nu? Gaan we zo lekker eten. En het is al lang 20.00 geweest.

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 8 reacties

  1. Jaaaaaaa! Die rust; wat een verschil met thuis hé!
    In Italië voelde ik totaal geen stress ( oké, stiekem wel een beetje op de reis dagen) maar sinds ik sinds woensdag avond weer op Nederlandse bodem sta; hoi dit en dat dat ik nog moet doen… Het is zo niet eerlijk maar aan de andere kant ook weer zo ‘gewoon’ om zo te leven!

  2. Zo herkenbaar dit, ben twee weken geleden ook in Portugal geweest. Wat een rust daar, best relaxed ook wel. En frietjes zijn er inderdaad super vet, heb me er meerdere keren over verbaad. Al kon ik wel wennen aan het superlekkere maar warme eten over dag.

  3. Aaah heerlijk! Ik ga nog weg en kan echt niet wachten! Al leef ik nu stiekem ook wel in een behoorlijk rustig vakantieritme! Haha :)

  4. Hoe leuk geschreven! En inderdaad echt wel herkenbaar van toen wij nog in Porto zaten. Iedereen is gewoon zo chill! Dat merk je ook in de supermarkt waar alle kassa’s open zijn maar ze werken aan het tempo van een slak. Op vakantie vind ik dat allemaal niet erg, maar ik weet niet of ik zo’n leven zou kunnen hebben haha, ik ben al helemaal in de Westerse flow van ‘alles stipt en georganiseerd’. Liefs!

  5. Oh wat heerlijk zeg, echt vakantie haha! Geniet er maar van<3

  6. Ik ben nog nooit in Portugal geweest maar hoor er zoveel enthousiaste verhalen over. Ook zo leuk om je foto’s te zien! Door alle verhalen en foto’s waan ik me ook een beetje met vakantie. Gelukkig is het nu weekend en kan ik ook een rustiger tempo aanhouden ?

  7. Oooh zo fijn die rust en het lekkere eten <3 Klinkt alsof jullie echt volop aan het genieten zijn, en de foto's die ik allemaal voorbij zie komen op instagram zijn ook zo moooi!!! Heerlijk! Hier in ZA is het leven ook allemaal net wat minder gestrest en ik moet zeggen dat het me echt goed doet! Als het nu ook nog zomer wordt hier, ben ik helemaal gelukkig hihi. Maar geniet nog van de vakantie jullie en veel liefs!

Geef een reactie

Sluit Menu