Hoe ik weer creatief wilde zijn

Hoe ik weer creatief wilde zijn

When je hebt een leven dat vooral gedomineerd wordt door serieuze dingen zoals werken en masterscripties schrijven (help, stel je voor dat het er meer dan één was – I would leg het loodje for sure), dan lukt het niet helemaal lekker om creatief te zijn. Je schijnt dus twee hersenhelften te hebben. Eentje houdt zich met name bezig met logisch en rationeel denken, waar de andere de voorkeur geeft aan creatief denken. Geloof ik, zoiets. Ik heb hier meerdere keren les over gehad, maar helaas was mijn brein toen niet bepaald aan het opletten. Goed, you get the gyst: Mijn logische brein kreeg meer aandacht de laatste maanden, en mijn creatieve brein nam even vakantie. Voor haar heel leuk, voor mij wat minder.

Ik ben namelijk erg gesteld om mijn creatieve denkvermogen. Ik schrijf graag. Blogjes, liedjes, gedichtjes. Daarnaast ben ik ook ergens wel graag met mijn handen bezig. Er is een vrij lange periode geweest dat ik meer dan gek was op waterverf. Die liefde is inmiddels langzaam overgegaan naar bullet journallen, wat ik nog altijd met veel plezier doe. Gelukkig mag ik hier en daar ook creatief aan de slag voor mijn werk, trouwens. Maar echt thoughtless mijn creativiteit laten ‘flowen’? That has been a while

Het is ergens ook gewoon eng

Want je wil dat anderen het mooi, leuk en goed vinden. En de meest lastige persoon om te pleasen, ben ik zelf. Ik ben praktisch nooit tevreden. Het stemmetje in mijn hoofd roept dat “een ander dit honderd keer beter kan”, “dat wat jij nu doet al lang duizenden keren gedaan is” en “dat je maar beter kunt stoppen, want er komt toch niks uit”. Dat soort fratsen – het komt je vast bekend voor. 

Tot ik Big Magic begon te lezen

Eergisteren pakte ik dit boek, geschreven door Elizabeth Gilbert, erbij. Ik heb ‘m gekregen van creatief-muziek-vriendinnetje Sonja, die vroeger ook blogde, maar zich tegenwoordig creatief voornamelijk toelegt op haar muziek (wat ik echt ZO leuk vind – ben echt mega trots op haar!). Met haar klets ik vaak over het schrijven van liedjes en het maken van muziek überhaupt. Zij raadde me meerdere keren dit boek aan, Big Magic dus, maar het kwam er nooit van hem aan te schaffen en te lezen. Dus kreeg ik het boek van haar voor mijn verjaardag – hoe lief! 

Het boek is nu al voor meer dan de helft verslonden. Ten eerste lees ik nooit zo snel en ten tweede heb ik nooit eerder zo sterk het gevoel gehad dat ik een boek zo ‘nodig had’. I needed to hear this, denk ik elke keer als ik een nieuwe pagina met bruikbare informatie lees. Gilbert moedigt iedereen aan creatief te leven. Whatever dat creatieve dan mag zijn: doe het gewoon. Zonder iemands’ goedkeuring te verwachten, zonder te wachten tot de wereld zegt ‘nu ben jij een …’ (zangeres, schrijver, kunstenaar, etc). Dat mag je zelf bedenken. Jij hebt zelf de entitlement om te bedenken wat jij bent en hoe jij gezien wilt worden. 

Daarnaast is de belangrijkste boodschap: heb er plezier in. Het is honderd keer belangrijker dat jij het leuk vindt om creatief bezig te zijn, dan dat anderen het ‘leuk’ vinden om jouw creativiteit te ontvangen. Oftewel: als jij plezier haalt uit het schrijven van stukjes – TOP. Als anderen het dan amper lezen? Balen, maar het valt in het niet bij de fun dat het jou opgeleverd heeft. 

Dit heeft mij gemotiveerd om toch weer wat gedichtjes te schrijven (die dus te lezen zijn op dit Instagram account: @stelvoordeliefde), om wat creatievere bullet journal spreads te maken en mijn liefde voor het schrijven van liedjes weer op te pakken. Ik sta op het punt om een investering te doen in mijn muzikale mogelijkheden en probeer elke dag een gedichtje te schrijven. Back on a roll here. Gilbert schrijft dat inspiratie, wat je nodig hebt om jouw creativiteit te laten stromen, komt en gaat. Is het er? Geniet, wees dankbaar en maak er gebruik van. Is het foetsie? Straf het niet af. Wees niet boos dat het even met vakantie is en geef het de tijd om ‘weer op te laden’. Als het dan weer in je leven verschijnt, kun jij weer extra mooie dingen maken. 

Wat betekent creativiteit voor jou? Liefs, Stel. 

Deze post heeft 15 reacties

 1. Altijd mooi als iets je net dat zetje geeft dat je nodig hebt!

 2. Ik heb dat boek ook gelezen en vond hem zo goed! Uiteindelijk moeten we onszelf gelukkig maken en daar hebben we de goedkeuring van anderen niet voor nodig.

  1. Ja, goed is ‘ie he? Ik snap nu voor de volle 100% waarom Son hem steeds zo aan bleef raden. En nee, dat is helemaal waar. Niet alleen op creatief vlak natuurlijk (: Liefs!

 3. Ik herken heel erg wat je vertelt. Creativiteit is mijn brandstof, en wanneer ik een lange tijd niet creatief kan zijn ben ik daar ook enorm ongelukkig van. Ik wil ook altijd iets maken dat anderen prachtig vinden, maar ik ben ook mijn grootste criticus. Sinds ik mijn eigen kritiek soms wat laat varen, gaat het gelukkig beter. Want het boek heeft helemaal gelijk, plezier hebben is het allerbelangrijkste. Toen ik een tijdje terug mijn konijntje uit papier mache aan het maken was, voelde ik net hetzelfde. Hij is niet perfect (omdat het lang geleden was, meer dan een jaar) maar het gevoel dat openbloeide toen ik met concentratie zijn snuitje aan het schilderen en bijwerken was. Geluk, niet te beschrijven. En dat is duizend keer belangrijker dan iets maken wat door de maatschappij gewaardeerd wordt. Jouw plezier.

  1. Ja, super herkenbaar ja! Ik heb ook echt creativiteit in mijn leven nodig om een soort van ‘sane’ te blijven en happy te zijn. Ik merkte de laatste tijd ook echt dat ik minder goed in mijn vel zat. Kan natuurlijk door honderden dingen komen, maar ik denk ook zeker dat het lag aan het feit dat al die creatieve dingen allemaal niet wilden lukken. Wat ontzettend leuk trouwens, dat konijntje. Ik heb nog nooit iets van papier mache gemaakt geloof ik – of 1 keertje ooit op de middelbare school. Lijkt me echt leuk om zo met je handen bezig te zijn. Hoop dat je er lekker veel plezier uit blijft halen :D Liefs!

 4. Wat een interessante theorie! Had er nog nooit van gehoord, maar ik geloof het meteen. Daar hebben een hoop knappe koppen ongetwijfeld lang over nagedacht. Ik herken mezelf hier ook helemaal in trouwens. Heb het altijd leuk gevonden om “iets” creatiefs te doen, maar ik doe het maar weinig. Deels omdat ik lui ben, maar ook deels omdat het wel wat engs heeft om dat soort dingen te delen. Leuk dat jij het gaat oppakken in ieder geval! Vind je gedichtjes heel leuk om te lezen.

  1. Ja hè? Ze schreef ook nog dat ideeën een soort levende wezentjes/energieën zijn die soms bij jou landen. Als je er dan niks mee doet, gaan ze door naar de volgende. Omdat ze echt op zoek zijn naar iemand die ze echt tot leven kunnen brengen, zeg maar. Mega interesting vond ik, haha. Ja dat luie heb ik stiekem ook wel een beetje, hihi. En ik verwacht altijd dat dingen meteen lukken. Is dat niet het geval, dan gooi ik al snel de handdoek in de ring, haha. Super zonde! En thanks, vind ik leuk om te horen <3

 5. Die angst is wel heel herkenbaar. Ik heb altijd het gevoel dat ik iets goeds moet maken, anders heeft het geen nut. Best wel omgekeerde wereld eigenlijk, want als het al goed is, heeft het juist geen nut (voor m’n ontwikkeling althans). Daarnaast voel ik soms druk van buitenaf, omdat ik bijvoorbeeld redelijk realistisch kan schilderen, maar er soms voor kies om dat juist niet te doen. Mensen om me heen vinden het dan jammer of zo, (je kunt het toch, dus waarom dan niet?) terwijl ze niet inzien wat dan eigenlijk mijn bedoeling is. Wel vervelend, maar ik waardeer m’n eigen werk steeds meer, dus die meningen naast me neerleggen gaat ook beter.

  Ben erg benieuwd naar dat boek! :)

  1. Ja precies, dat herken ik heel goed! Zoals ik hier ergens boven al schreef, wil ik ook altijd dat iets meteen lukt. Is dat niet het geval, dan denk ik: “Joe, laat maar!”. En wauw, wat goed dat je juist je eigen werk steeds meer gaat waarderen. Dat is waar het om gaat, dat je het zelf leuk vindt om te doen en blij kunt zijn met het resultaat. Ja, dat boek is echt een aanrader! (: Liefs!

 6. Hahaha ja ik zag het! Toevallig (: En ja, het is echt een fijn boek. I love it. Zou het echt iedereen aanraden ook. Liefs!

 7. Heb het boek meteen op mijn verlanglijstje gezet! Heerlijk wanneer zoiets je net het zetje kan geven om weer creatief bezig te gaan. Zelf merk ik dat ik de laatste tijd ook weer lekker in een schrijf-flow zit, alsof er in mijn hoofd ook opeens meer ruimte is voor creatieve dingen.

 8. Ja, Big Magic is echt geweldig! Ik kan haar aflevering op de On Being podcast ook heel erg aanraden, als je Big Magic leuk vindt.

 9. Jeetje Stella (Stel? Zijn we al op een bijnaam-base? You choose!), het is wederom alsof dit precies voor mij geschreven is. Dit stukje: “Oftewel: als jij plezier haalt uit het schrijven van stukjes – TOP. Als anderen het dan amper lezen? Balen, maar het valt in het niet bij de fun dat het jou opgeleverd heeft.” – wauw. Laat ik nou nèt een blogpost geschreven hebben over hoe lastig ik het vind om te zien dat 100 andere mensen 1000 keer meer succesvol lijken te zijn dan ik. En laat ik nou ook nèt besloten hebben om gewoon schijt te hebben vanaf nu, en gewoon m’n eigen ding te gaan doen om maar te zien waar het uitkomt. Oh, en Big Magic is mij ook door mega veel mensen aangeraden! Ik ben nu wel heeeel benieuwd. Hoe dan ook: dankjewel voor dit inspirerende stukje!

  1. Giiiiirl, tuurlijk mag je mij Stel noemen! Haha, I love it. Wat mega leuk dat je zo veel hebt aan mijn schrijfsel – daar ben ik super blij om! Ik moest dat ook echt even horen en ik weet nog hoe blij ik was toen dat gevoel van ‘oké, het gaat natuurlijk gewoon meer over de fun dan over het pleasen van anderen’ (enzovoorts) echt een beetje tot me doordrong, dus JEEI dat ik dat voor jou ook een beetje heb kunnen doen. Gewoon lekker blijven doen wat je doet en er vooral gewoon plezier uit halen, dat is oprecht het belangrijkste! You gooooo <3

Geef een reactie

Sluit Menu