Mijn liedjesschrijfproces in stappen

LiedjeUiteraard ben ik hier niet om te suggereren dat ik zo’n “echte” singer songwriter ben, die helemaal weet hoe het werkt om een goed liedje te schrijven. Nah-ah. Maar, ik suggereer wel dat ik een gevoelig en muziekliefhebbend ei ben, die haar gedachten en gevoelens het liefst omzet in woorden. Om die woorden vervolgens dan te zingen op een melodie – want is dat niet gewoon 1. Het beste/leukste/mooiste/fijnste dat er is? en 2. Iets wat ik eigenlijk iedereen aanraad eens te proberen? Ik bedoel, ook al ben je je bewust van je eigen stem en weet je nou niet echt heel zeker of wat je zingt ook daadwerkelijk mooi is (als we het in de wereld al eens over wat ‘mooi’ nu precies is – naar mijn mening is dat heul subjectief), het kan je sowieso heel erg helpen om ‘dingen eruit te laten’. Je weet wel – gevoelens en dat soort enge fratsen. Goed. Aangezien ik op moment van schrijven gisteren nog een beginnetje heb gemaakt aan een liedje, bedacht ik me dat het misschien leuk was om dat proces eens een beetje op een rijtje te zetten. Wie weet heeft iemand op dit grote interwebz er wel wat aan.

Stap 1: Ik kies een instrument en doe maar wat

De keuze is voor mij dus mijn gitaar, mijn ukelele, of de piano thuis. Stiekem hoop ik dat ik mijn pap’s keyboard snel in Leiden heb, want dan kan ik hier ook pingelen. Het ‘maar wat doen’ ziet er als volgt uit: Ik speel wat akkoordjes of probeer wat waarvan ik denk dat het leuk klinkt. Vervolgens zing ik de akkoorden of tonen die ik niet meteen kan vinden op mijn instrument (mijn hoofdinstrument is een dwarsfluit, maar ik ben niet zo goed in bovenstaande dingen), en zoek ik die op.

Stap 2: Ik bedenk één of twee zinnen die meestal bij een bepaald thema horen

Als ik eenmaal een soort riedeltje heb gevonden wat ik mooi vind klinken, probeer ik met één of twee zinnen een melodie te bedenken. Soms heb ik ergens een mooi zinnetje gelezen of gezien, en probeer ik daarop voort te bouwen. Andere keren zing ik ‘simpelweg’ wat er in mijn hoofd zit. Ik schrijf eigenlijk altijd in het Nederlands, overigens. Daar kan ik dan beter ‘in kwijt’ wat ik echt voel.

Stap 3: Ik zing die zinnen een aantal keer om tot een melodie te komen

Goed, dit spreekt misschien wel voor zich? De ene keer lukt de melodie beter dan de zinnen, en de andere keer is het andersom. Ik heb één keertje een volledige tekst geschreven in de trein, zonder instrumenten. Die heb ik later hier en daar een beetje aangepast en ‘op een melodie’ gezet. Zo kan het dus ook bij mij, hihi.

Stap 4: Ik breid de tekst wat uit en probeer een couplet en een refrein in elkaar te flansen

Alweer zo’n spreekt-voor-zich-gevalletje. Ik houd natuurlijk van tekst en van schrijven, dus meestal lukt het me wel om mijn gevoel in woorden te vatten. Het lastige is dat ik dingen graag wil laten rijmen, dus soms duurt het eeuwen voordat ik een mooi rijmende constructie heb gevonden.

Stap 5: Ik neem alles op (voor mezelf)

Dit doe ik om het niet te vergeten. Soms duurt bovenstaand proces echt maar 15 minuutjes bij elkaar, en dan moet ik het even wegleggen omdat er ‘niks meer komt’. Als ik het dan niet heb opgenomen, en ik wil er na een aantal dagen mee verder, gebeurt het soms dat ik ben vergeten hoe ik alles bedacht had. Niet handig en zonde!

Stap 6: Ik kom er later nog eens op terug om dingen te verbeteren/anders te doen

Heel veel van mijn liedjes zijn (helaas) niet af. Ze missen een opbouw of een mooi einde. Dit komt (denk ik) omdat ik niet zo bekwaam ben in het spelen van mijn instrumenten, waardoor ik het lastig vind om alles ook echt mooi en goed te begeleiden. Soms kom ik ook gewoon niet echt verder qua akkoordenschema’s of strumming patterns. Om deze reden lijkt alles wat ik schrijf best wel op elkaar. Soms vind ik dat heel jammer, maar aan de andere kant lijkt alles zo wel heel ‘Stella’.

Misschien hebben jullie hier wel wat aan! Ofzo. Liefs, Stel.

Deze post heeft 10 reacties

 1. Wat superleuk om te lezen! Ik zou echt geen bezwaar hebben om meer van je te horen, haha. Het is jammer dat ik niet echt een instrument kan spelen, want het zou me heel leuk lijken om eens een liedje te maken, just for fun. ;)

 2. Leuk om te lezen. Ik schrijf zelf geen liedjes, dus des te leuker eens een soort kijkje achter de schermen te kijken bij iemand die dit wel doet!
  Jouw schrijfstijl maakt me elke keer weer aan het lachen. :-)
  “Ik kies een instrument en doe maar wat”. Klinkt als een logische eerste stap, hihi.

  1. Wat lief van je, haha! Fijn om te horen dat ik je aan het lachen maak (:

 3. Ik kan me er echt weinig bij voorstellen hoe het werkt om een liedje te schrijven, gewoon omdat ik zelf totaal niet muzikaal ingesteld ben en dus 1. niet echt een muziekinstrument bespeel en 2. gewoon niet op het idee kom dingen op een melodie te zetten. Des te leuker dus om te zien dat dat voor sommige mensen wel zo is, vind ik!

 4. Leuk om te lezen! Gelukkig heeft ieder zijn talent, dit vind ik zo knap maar precies wat Hester hierboven zegt haha. ;-)

 5. Super leuk en interessant om te lezen! Krijg je er toch een beter beeld van ofzo :) X

 6. Dit is zo’n leuk en interessant artikel! Ik heb nog nooit eerder er iets over gelezen, dus yay! Ik wou dat ik zo creatief was met woorden en tekst, dat ik ook mijn eigen liedjes kon schrijven, maar iedereen zijn ding haha. In ieder geval heel leuk om te lezen!

  1. Wat mega lief, dankjewel voor dit compliment! Godsie nou, ik wil best even swappen? Dan krijg jij een beetje van mijn muziek-achtige-woorden-skills, en ik een beetje van jouw prachtig-mooie-tekeningetjes-enzo-maken-skills! (: Liefs! (PS: Dat laatste woorden rijtje doet echt jouw creatieve talent geen justice, maar ik wist eventjes niet hoe ik het anders moet omschrijven, haha. Ik heb de hele dag in de boeken gezeten dus ik ben een beetje ‘op’).

Geef een reactie

Sluit Menu