Stella’s Berlijn hotspots

Stella’s Berlijn hotspots

Gaat ze nou echt een hotspot artikel schrijven? Ja, dat gaat ze echt! Naja, sort of. Ik kreeg er op Instagram wat vragen over; of ik een blogje zou gaan schrijven over alle plekjes waar ik ben geweest tijdens mijn solo tripje. In eerste instantie dacht ik: “Nehhh, ik ga toch niet echt plekjes bezoeken waar nog nooit iemand over geschreven heeft, dus wat voegt het toe?”, maar na een aantal dagen bleek dat ik echt plekjes had gevonden waar ik me thuis voelde en waar ik eigenlijk wel echt over wilde schrijven. Wie weet lees jij dit en denk je stiekem: “Oe, ik wil eigenlijk ook een keertje solo naar Berlijn”. If so, dan kunnen deze plekjes misschien juist een hele fijne tip zijn. Want, als je alleen bent, is het extra fijn om te weten waar het leuk is, en waarom. So, let’s get hotspotting.

Hostel: Wallyard Concept Hostel

Ik vond dit een fijn hostel! Ik kreeg het aangeraden via Twitter en boekte het eigenlijk vrijwel meteen. Het is erg modern en hip ingericht, maar toch ook sober en simpel. Het ontbijtje voor 5,- was prima, de bedden sliepen eigenlijk erg lekker en het was voor een hostel ook schoon! (Denk ik dan, want dit was mijn eerste hostelervaring). Ik had het in ieder geval wel aanraden. Zeker de meidenkamer met twee stapelbedden.

Tip: neem het bovenste bed als je die optie hebt, want dan kan niet iedereen zo je bedje in koekeloeren en heb je echt nog een beetje je eigen plekje. Wil je wat meer in het centrum zitten, dan zou ik dit hostel niet kiezen. De wijk waar het ligt is (nog) niet toeristisch, dus dat is op zich wel prettig als je even aan de drukte wil ontsnappen.

Wijk: Pernzlauer Berg

Ik had van tevoren wat foto’s van Berlijn gezien, maar de eerste twee dagen kon ik die plekjes en die vibe niet vinden. Ik zag alleen grote kantoorgebouwen, rennende zakenmensen en druk verkeer. Waar waren die leuke straatjes met vintagewinkels en hippe (vegan) cafeetjes? Nou, hier. Pernzlauer Berg is the place to be in Berlijn en ik heb daar met veel plezier rondgehobbeld. Ze hebben er in alle winkeltjes ook een speciaal kaartje liggen met alle winkeltjes en restaurantjes die je in die wijk echt bezocht moet hebben. Makkelijk te vinden, leuk vormgegeven, easy to use en gewoon heel handig.

Vervoer: S-Bahn, U-Bahn en fiets

Dit wilde ik er toch eventjes tussen zetten: ik vond het openbaar vervoer in Berlijn echt heel goed geregeld. Je kunt met een dagkaartje voor 7,- in elke U-bahn (metro onder de grond) of S-bahn (een soort Sprinter, boven de grond) stappen en overal naartoe reizen. Verder heb ik twee dagen rondgefietst, wat in Berlijn prima kan en wat ook echt het allerleukste is. Zo zie je echt veel van de stad en kun je ook langs de rivier de Spree fietsen. Daar kom je met de S-bahn of U-bahn niet zo makkelijk! De kaartmachines op de stations zijn makkelijk om te zetten in Engels en goed te begrijpen.

Indrukwekkend: Jewish Memorial en East Side Gallery

To be honest ben ik niet zo van de toeristische trekpleisters bekijken. Maar, geloof me, dit wil je zien als je in Berlijn bent. Het Jewish Memorial is heel interessant en naast het verhaal wat het met zich meedraagt, is het ook gewoon prachtig gemaakt en geeft het erdoorheen wandelen je een apart gevoel.

En dan natuurlijk de East Side Gallery, waar de Berlijnse Muur nog in tact rechtop staat, met daarop allerlei prachtige en indrukwekkende muurschilderingen. (Zie de foto hier ergens boven, of check mijn Instagram voor meer foto’s!).

Ontbijt: Coffeemamas (Alt Moabit)

Vlakbij mijn hostel zat dit leuke, schattige cafeetje. Ik kocht hier mijn eerste ontbijtje ‘buiten de deur’ en peuzelde die lekker op terwijl ik in mijn travel journal schreef. De beker met yoghurt en muesli is zeker aan te raden, trouwens! Vergeet niet om contant geld op zak te hebben, want op veel plekken (zoals op deze) kun je in Berlijn pas pinnen vanaf 10,-.

Snack: Konnopke’s Imbiss (Pernzlauer Berg)

De oudste en meest bekende ‘Imbiss’ van Berlijn, waar ze de ‘echte’ Currywurst verkopen. Dat kon ik natuurlijk niet aan me voorbij laten gaan tijdens mijn tripje. (Ze hebben overigens ook een vegan worst, hoe vooruitstrevend?! Ik ben fan).

Boekenwinkeltje: Love Story of Berlin (Pernzlauer Berg)

Ik ben ver-liefd op boekenwinkels. Het idee dat er zo veel hersenspinsels in zoveel verschillende woorden en zinnen worden vastgelegd en gebundeld, I just can’t. Dit winkeltje had allerlei mooie Engelstalige boeken liggen (jep, Engels in Berlijn) met van die leuke kleine handgeschreven kaartjes met aanbevelingen van de medewerkers. Ik kocht hier 3 (!) boeken.

Lunch: Butterbrot (Kreuzberg)

Op mijn eerste fietsdagje door Berlijn had ik nogal struggles met het vinden van een leuk plekje om te lunchen (omdat ik niet kon kiezen en alles vol was). Uiteindelijk zag ik hier een tafeltje vrij en ik greep mijn kans. Ik bestelde een heerlijke verse pasta en een flesje biologische ijsthee. Ik heb echt zitten smullen, dus ook dit schattige tentje is zeker een aanrader.

Vintage kilostore: Picknweight (Kreuzberg o.a.)

Dit is oprecht net een mega feestkledingwinkel, maar als je goed zoekt zitten er ook hele leuke items tussen. Er zijn meerdere vestigingen in Berlijn, maar degene waar ik heen ging lag in Kreuzberg. Ik keek mijn ogen uit! Ik paste best veel en vond ook veel leuk, maar het was eigenlijk nog best prijzig. Ik kocht uiteindelijk dus alleen een hele zachte, oversized blouse die ik los over een shirtje of topje draag op dagen waarop blote armen net te fris is. Ben er erg blij mee!

Poké bowls: Ma’loa

Met Eline, die toevallig ook op een solotripje in Berlijn was, at ik een poké bowl bij Ma’loa. Ik heb nog niet zoveel bowls op in mijn leven, dus een heel objectief oordeel kan ik niet vellen. Maar, ik weet wel nog goed dat ik het heel lekker vond en zo terug zou gaan! Mmm.

Heerlijke wafels: Kauf Dich Glücklich (Pernzlauer Berg)

Ik was ZO blij toen ik dit plekje vond. Ik heb hier de laatste dagen geloof ik elke dag wel gezeten. Ze hebben heerlijke wafels, lekkere ijsjes, fijne plekjes om te zitten en de bediening is heel vriendelijk. De naam is wel toepasselijk, want ik heb me daar echt gelukkig gekocht aan de heerlijkste lekkernijen van Berlijn, haha.

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 8 reacties

 1. Wat een leuke hotspots! Mijn schoonzusje woont toevalling in Prenzlauerberg en ik vind dit ook zeker de fijnste plek in de stad :) Bij Kauf dich Glucklich heb je ook echt veel andere dingen om je gelukkig te kopen, ze hebben ook een locatie met kleding en hebbedingetjes, heb je die ook gezien? En die vegan curryworst moet ik een keer eten!!
  ps. vet dapper dat je alleen op reis ging. Dat zou ik echt nooit durven..

  1. Ah echt? Wat leuk! Als ik in Berlijn zou wonen zou ik ook echt die wijk uitkiezen. Heel knus vond ik het er (: Ja, die heb ik ook gezien inderdaad! Het stomme was dat het de laatste dag was en ik na mijn kopje thee naar de WC ging en er toen pas achter kwam. Toen moest ik eigenlijk alweer terug om richting vliegveld te gaan. Maar, ik heb wel even snel een blik geworpen op wat ze er allemaal hebben en het zag er inderdaad heel leuk uit! Ja echt proberen als je daar weer eens bent, is echt de moeite waard want mmmm. En oprecht: ik zou vorig jaar deze tijd hetzelfde gezegd hebben, maar ik ging toch en het viel ZO meer. Sterker nog: het was juist echt super leuk! Maar je moet zoiets natuurlijk alleen doen als je het echt zelf wil en ook denkt dat je het naar je zin kan gaan hebben (: Liefs!

 2. Die poke bowls waren echt zo lekker! Wat een leuke hotspots, als ik ze zo zie wil ik meteen weer een tripje terug boeken. Het was zo fijn!

  1. Echt he? Couldn’t agree more! Hebben ze ook een poké bowl plekje in Eindhoven? Ik heb nog een goedkoop treinkaartje liggen, misschien kunnen we een keertje de Berlijntijden herbeleven? (En nu zou dan dat smooth kijkende poppetje van WhatsApp handig zijn – insert die in gedachten).

 3. Aaah, leuke plekjes! Mijn vriend en ik zijn een paar jaar geleden in Berlijn geweest, maar volgens mij hebben we echt alleen de standaard toeristische plekjes bezocht. Ik was overigens ook zeer onder de indruk van de memorial en kon er niet zo goed over uit dat er gewoon mensen doorheen renden en gilden en deden…Verder heel mooi. Als we nog een keertje heen gaan pak ik jouw blog erbij, want deze plekjes klinken nog veel leuker dan alle bekende hotspots.

  1. Ah ja, ik moet zeggen: deze plekjes zijn een bezoekje waard! Ik kan me trouwens voorstellen waarom mensen alleen de toeristische plekjes doen, zeker als ze maar twee of drie dagen hebben. Berlijn is ook ZO mega, het duurde echt vier dagen voordat ik doorhad waar dit allemaal zat, hihi. Ja, of mensen die op die stenen gaan klimmen en springen, ik snapte het ook niet.. Ach ja, laten we maar hopen dat ze onwetend waren en het niet oneerbiedig bedoelden. Liefs en thanks voor je reactie! Mochten jullie Berlijn ooit nog bezoeken; let me know of je wat aan mijn lijstje had (:

 4. Wauw! Wat een mooie plekjes! Ik ben nog nooit in Berlijn geweest. Ik zou er graag een keertje heen willen!!

 5. Leuke foto’s!! Ooit wil ik ook naar Berlijn en hou ik deze hotspot’jes in mijn achterhoofd ;) (of sla ik die maar beter gewoon op, want tegen die tijd ben ik het misschien wel vergeten, haha)

Geef een reactie

Sluit Menu