Ik ga het serieus ‘gewoon’ proberen

MHPBegin april kocht ik het e-book “The Happiness Project” van Gretchen Rubin. Ik had er al zo veel over gehoord, en het leek me echt een boek voor mij. De laatste maanden (vanaf september t/m maart, eigenlijk) wilde het allemaal niet zo lekker in mijn hoofd. Ik bestempelde mezelf niet zozeer als ongelukkig, maar zo voelde ik me wel vaak. En daarom was ik boos op mezelf, want ik had echt geen aanwijsbare reden voor mijn unhappy feeling. Was dit dan de welbekende mini quarter life crisis? Of was ik gewoon een sufkonijn en moest ik actie ondernemen om mezelf weer happy te krijgen? Ik probeerde dit, ik probeerde dat, maar al die goede voornemens en doelen wilden me maar geen gevoel van ‘geluk’ geven. Maar, geluk, wat is dat eigenlijk? Ik begon er steeds meer over na te denken, en toen kwam dit boek als ‘geroepen’ op mijn pad. En voordat dit echt een mega zweefverhaal wordt, ga ik maar snel stoppen met de inleiding en verder met mijn verhaal. Giechel. Dit is MHP: Mijn Happiness Project.

Nadenken over geluk maakt gelukkig?

Het boek inspireerde me eigenlijk onwijs. Ik kreeg gelijk de kriebels om mijn eigen Happiness Project te starten. Want weet je? Ik heb echt het gevoel dat ik me afgelopen maand zo veel beter voel, omdat ik me 1. Bewust ben van mijn geluk en wat me gelukkig maakt, 2. Maar ook wat me juist niet happy maakt. Die reden ben ik namelijk zelf. Lekker paradoxaal, want eh Stel, waarom maak je jezelf ongelukkig als je gelukkig wil zijn? Ja, lastig, lastig. Voor mij blijkt het ‘m vooral te zitten in het idee van dat ik er iets aan doe; dat ik me erin verdiep en ermee bezig ben. En gewoon mijn mindset. Nou ja goed. Toen ik het Happiness Project las, dacht ik echt: Dit is iets voor mij. Op deze manier ben ik echt met mijn eigen geluk bezig, en heb ik het gevoel dat ik het zelf in de hand heb. En dat is fijn voor een controlfreak als ik. Giechel.

Elke maand een thema met daarbij vier voornemens

Vanaf mei ga ik me elke maand bezig houden met vier voornemens die bij een bepaald thema horen. Aan het begin van elke maand wil ik daar dan over schrijven, en aan het eind van de maand een update schrijven. Eerst dacht ik: OH JA DAN SCHRIJF IK ER OOK EEN BOEK OVER. Maar eh, nee. Nee. Ten eerste is dat boek er al (I mean, ik heb dit hele idee uit een boek!) en ten tweede heb ik een online boek. Soort van. En dan kan ik het gewoon met jullie delen as I go. Wat ook weer motiveert. En bloggen maakt me blij en geeft me energie (enzo), dus twee plantjes in één pot. (Want vliegen laat ik liever leven).

Mei: het boosten van mijn energielevel – Juni: mezelf uitdagen; out of my comfortzoneJuli: Stilstaan en rustig zijn in het moment – Augustus: Stilstaan bij en werken aan de liefde – September: Prettig voelen in mijn omgeving – Oktober: Inspiratie zoeken en dingen creëren – November: Aandacht voor mijn mindset en gevoel – December: Aandacht voor mijn familie – Januari: Aandacht voor mijn uiterlijk en gezondheid – Februari: Ontspannen en leuke dingen doen – Maart: Vriendschappen – April: Herhaling van lastige voornemens.

 De waarden voor mijn Happiness Project

Gretchen Rubin heeft naast haar 12 thema’s en bijbehorende voornemens per maand ook een lijstje met waarden opgesteld. Punten waar ze aan vast wilde houden tijdens al die voornemens. Dingen die voor haar belangrijk waren om zichzelf aan te herinneren. Een soort ‘pijlers’ onder die voornemens en uiteindelijk onder haar geluk. Of zoiets. Ik heb ook waarden bedacht voor mezelf. In het begin dacht ik dat dat lastig zou worden, maar uiteindelijk heb ik ze geloof ik binnen vijf minuten opgesomd. Want eigenlijk weet je ergens wel wat belangrijk voor je is, en waar je jezelf graag elke dag aan wil -of m0et- herinneren.

Handel vanuit liefde voor de natuur – Vergeet niet om adem te halen – Elke seconde is uniek – Uit de liefde die je voelt voor anderen op jouw manier – Elke kleine stap is er één – Falen bestaat niet als je probeert – Het begint altijd bij jezelf – Wie goed doet, goed ontmoet – Mensen oordelen altijd; ook als je ‘niks verkeerd doet’ – Heb je lichaam lief, je krijgt er maar één – There’s something good in every day.

Wat Gretchen ook maakte, is een lijstje met commandments. Ik heb besloten dit niet te doen, omdat ik denk dat ik al genoeg ga hebben aan de voornemens. Als ik me ook nog aan allerlei commandments moet houden, dan leg ik de lat iets te hoor voor mezelf. Plus: ‘Moetjes’ werken nooit zo motiverend voor mij -zelfkennis heuj!-. Denk je nou: Oh men, dit wil ik ook, lees dan vooral Grethen’s boek. Het is een aanrader! Of, je kunt ook dit artikel van Linda lezen, die het hele proces van opzetten van een Happiness Project heeft beschreven op haar blog. Super handig!

Veel liefs, Stel. 

Deze post heeft 21 reacties

 1. Oh wat goed dat je dit gaat doen! Ik ben nu door jou ook helemaal gemotiveerd om dit boek te gaan lezen! Succes met jouw project! :)

  1. Dankjewel, lief van je (: Zal ik nodig hebben, haha! Een heel jaar.. Het voelt zo lang! Het boek is echt een aanrader als je van dit soort boeken houdt. Liefs!

 2. Ah wat een super leuk plan! Ik ben benieuwd naar wat je gaat schrijven. Ik heb inderdaad ook veel over dat boek gehoord, lijkt me heel gaaf!

  1. Ik ga mijn best doen om er iets leuks van te maken; niet alleen voor mezelf, maar ook voor jullie, hihi. En jep, het boek is het echt wel waard hoor (: Als je van dit soort dingen houdt, zou ik het zeker een kans geven! Liefs!

 3. Ik ben nog steeds het boek aan het lezen. Wel super inspirerend he! Ben benieuwd hoe het je bevalt om dit zo aan te pakken! (heb je trouwens de podcasts van Gretchen Rubin al geluisterd? Ook super veel inspiratie en dingen om over na te denken!)

  1. Oh nee die heb ik nog niet geluisterd, dankjewel voor de tip! Leuk! Ik ga het meteen opzoeken (: En het is inderdaad inspirerend. Ik hoop dat ik het een soort van vol ga houden allemaal, hihi. Liefs!

 4. Het zal niet altijd gemakkelijk worden, maar ik ben er zeker van dat je zal slagen! Ik kijk al uit naar je updates :)

  1. Dankjewel, dat is lief van je! Die spirit heb ik nodig, haha (: Ik zal mijn best doen om er leuk over te schrijven. En om het vol te houden, natuurlijk. Liefs!

 5. Oeeeh, ik ben zo benieuwd naar dit avontuur van je! kan niet wachten om erover te lezen :)

  1. Ik oooooook! Ik ben zo benieuwd ook, of het me echt wat gaat ‘brengen’ etc. Who knows! Misschien ben ik er wel helemaal lyrisch over en moeten jullie het allemaal gaan doen van mij. Hahaha. Ik ga mijn best doen om er ook leuk over te schrijven, that’s a promise! Fijne vrijdag lieve Silke!

 6. Wat goed dat je ‘gewoon’ aan het project gaat beginnen! Ik ben echt heel erg benieuwd wat het je gaat opleveren. Ik hoop natuurlijk voor je dat je je weer wat beter gaat voelen. Want bah, van die periodes dat je slecht in je vel zit zijn STOM.

  1. Ja, dat ‘gewoon’ is wel een dingetje he? Het ziet er stiekem wel uit als een hele opgave, en zo voelt het ook wel een beetje. Maar, wel een hele leuke opgave met een heel goed ‘doel’! Jep, I totally agree. Ookal horen die down periodes er ook wel een beetje bij om dan daarna weer helemaal happy te kunnen zijn, denk je niet? Ik ga mijn best doen! Hoop inderdaad dat het me wat gaat opleveren, en uiteraard zal ik dat dan hier delen natuurlijk (: Liefs!

 7. JAAAAA YOOOOUUU GO GIRL! Ik ben er nog een beetje te schijterig voor maar jij doet dit gewoon. YES! Super duper mega interessant en leuk en yay, ik krijg er gewoon ook kriebels van :)

 8. Wauw, een heel jaar, wat goed! Echt heel tof dat je met dit project gaat beginnen en ik ben heel benieuwd<3

 9. Ooh dit is tof! Misschien ga ik wel meedoen!
  Dat lijkt me tof. Ik denk dat er nog veel meer bloggers zijn die dat willen! En je kan elkaar dan ook motiveren.

  Hm. Ik moet je mailen. (moest ik al vanwege die kaartjes, maar dit is ook tof) Haha. Het is weer een moment dat ik geen tijd heb – want nog zoveel te doen en ook nog slapen :’)

 10. Ik ben van plan me bij je aan te sluiten. Je maandelijkse voornemens zijn goed gekozen. Spread the happiness !

 11. Ik ben ook nog steeds zo blij dat ik het boek heb gelezen<3
  Ik wil er zeker wat meer mee gaan doen, net zoiets als je hierboven beschrijft. Heel erg veel succes!

 12. Supercool Stella dat je het ‘gewoon’ gaat doen want zo gewoon is het helemaal niet. Ik kijk uit naar je updates!

 13. Ah zo leuk dat je dit gaat doen! Mooie thema’s ook! Heb je ook al voor jezelf opgeschreven wat voor gewoontes/subdoelen en dan bij elke maand horen? Ik ben in ieder geval héél benieuwd hoe je het gaat vinden en of het goed vol te houden is! Wie weet word ik dan gemotiveerd om het eindelijk ook echt zelf te doen, haha! Oh enne super lief dat je naar mijn blogpost linkt!! En succes!

 14. Wat super leuk! :-) Ik ga heel erg snel beginnen in dit boek. Raak helemaal gemotiveerd van je blog.

Geef een reactie

Sluit Menu