Met je bips in bad

Met je bips in bad

De deur valt achter me dicht. Thuis. Ik roep hallo, maar er is niemand. Of toch wel: ik hoor paps boven praten, die is aan de telefoon. Mam is vast nog op haar werk. Ik loop de woonkamer in, mik mijn sleutels op de tafel en trek mijn jas uit. De geur van ons huis komt op me af, en ik snuif het op. Honey, I’m home. Ik probeer mijn zojuist uitgetrokken jas zo fatsoenlijk mogelijk op te hangen. Maar, ik heb haast (lees: totaal geen geduld). Ik kan simpelweg niet wachten, dus gooi ik mijn geliefde Clarks op de mat en sleep mijn koffertje de trap op. Tik-tik; de badkamer lichten aan. Mijn ogen protesteren vanwege het ietwat felle badkamer licht. Hetzelfde licht dat altijd zo lieftallig mijn lichaam omhelst als ik in de spiegel kijk. Vind ik nooit zo fijn. Maar toch, ik glimlach. Ik draai de kraan open; bijna helemaal warm, maar net een beetje koud erbij. Ik hoef geen gebakken bil. Het lekkerst geurende badgelletje wordt uitgekozen en naar hartenlust in de grote, witte kom geflubst. Het feest kan beginnen, maar eerst mijn lichaam eens even van kleren ontdoen. (Sexy).

Dit blogje heb ik geschreven in 2015, maar omdat het nog altijd relevant is, plaats ik het met enkele aanpassingen gewoon nog een keer!

Dat is het eerste wat ik doe als ik weer thuis kom na een weekje in Leiden geweest te zijn. Het bad en ik zijn praktisch getrouwd, en ik wil hem (haar?) nooit meer kwijt. Zodra ik mijn voeten in het warme water laat zakken en mijn billen vervolgens de gladde ‘grond’ raken, word ik overwhelmed door een gevoel van rust, veiligheid en thuiskomen. Studeren doe ik in bad, lezen doe ik in bad.. Eigenlijk is het bad één van de weinige plekken waar ik kan ontspannen en de rust kan vinden om me op één ding toe te leggen in plaats van tachtigduizend dingen tegelijk. Maar, daarover later meer. (Iets met cliffhangers in het klein).

Badderen is iets wat mij rust geeft. Het is voor mij echt een self love bezigheid ten top. In bad gaan staat soms serieus op mijn to do lijstje. Niet om eens even de wereld te ontdoen van schoon drinkwater (het grote nadeel aan dit hele verhaal), maar omdat dat oprecht de enige plek is waar ik kan ontspannen. Omdat je niks anders kùnt dan lezen of liggen. Zo ongeveer. Ik heb het mentaal gewoon nodig I guess.

Over badderen heb ik ooit een soort gedichtje geschreven. Een ode aan het bad. Soms voel ik me sip en rot, maar als ik dan in bad ben geweest voel ik me echt al stukken lichter. Dit klinkt allemaal lekker zweverig, maar het is net alsof al mijn gemiep en getob met het water door het putje stromen zodra ik het bad leeg laat lopen.

Bad, ik houd van je. Dankjewel dat je bestaat. 

(Bron beeld)

Deze post heeft 12 reacties

 1. Wij hebben geen bad nu. Vroeger wel en toen ging ik er eigenlijk amper in maar ik had ook nog geen weet van Lush bruisballen en al die fancy baddingetjes die je tegenwoordig kan kopen. Soms zou ik wel weer een bad willen hebben omdat het me heel erg aanspreekt om wat jij noemt. Relaxen. Hoofd leegmaken. Beetje lezen. Me-time. Maar langs de andere kant vind ik het ook niet fijn dat het water snel afkoelt. Na een minuut of vijf steekt het me vaak al tegen en wil ik er weer uit en dat is dan extra zonde van het water.

  1. Ja, dat is ook echt vooral de reden waarom ik badderen zo fijn vind. Het voelt echt als een momentje voor mezelf. Een fijne douche nemen kan ook natuurlijk, maar om de één of andere reden lukt het mij bijna nooit om langer te douchen dan vijf minuten, haha. Wat gelukkig dan wel weer het badderen compenseert qua watergebruik, gelukkig. Als ik in bad ga, ga ik vaak al zitten als het bad nog lang niet vol is. Zo kun je een beetje sturen qua warm/koud.

 2. Je blog leest heerlijk weg! Fijn geschreven! Bij mijn ouders had ik ook een bad en in mijn nieuwe appartement zit er ook weer één. Zo fijn, want vind het ook het ultieme gevoel van ontspanning. Boek mee, kaarsje aan. Even helemaal zen zonder beeldschermen.

  1. Wat lief, dankjewel! Blij om te horen (: Ahhh wat heerlijk, dat is mijn droom. Om straks in mijn eigen appartement (wanneer dat dat ook gaat komen in mijn leven) ook een bad heb <3 En inderdaad, helemaal waar. Al moet ik bekennen dat mijn telefoon soms wel naast het bad ligt en ik soms ook nog wel een beetje door Instagram zit te scrollen. Foei.

 3. Mooie ode aan het bad! Dit verhaal is ook zó herkenbaar. Toen ik in Amsterdam studeerde dook ik ook eigenlijk elk weekend wel weer bij mijn ouders in het bad. Mis het nu ook wel in huis moet ik zeggen! Roep altijd dat er áls ik ga verhuizen er dit keer écht een bad in het huis “moet” zitten.

  1. Hahaha, daar kan ik me hélemaal in vinden (: Ik hoop stiekem heel erg dat mijn allereerste echte ‘eigen plek’ ook een bad gaat hebben, maar ik durf niet te veel te hopen. Maar, als ik inderdaad ooit een huis ga kopen of zelf mag weten hoe en wat (en daar ook de financiële middelen voor heb) dan wil ik echt per se een bad hoor! Liefs!

 4. Hier thuis hebben we een douche in het bad. Meestal neem ik snel een douche, maar ik kon ook genieten van een lekker warm bad, een maskertje op mijn gezicht, ..

 5. Wat schrijf je toch heerlijk! en ik ben het helemaal met je eens. Vanavond ben ik ook heerlijk lang in bad geweest met een bruisbal van de Lush. Tijdschrift erbij en ik ben het gelukkigste meisje op aarde.

 6. Zo ontzettend mooi geschreven! Wil jij niet eens een boek schrijven? ;) Ik kan me heel erg vinden in dit blogje. Als student had ik ook geen bad en ging ik heel graag bij mijn mama in bad. Nu dat een bad heb in mijn eigen huis, vind ik het eigenlijk niet meer zo interessant, haha.

 7. Supermooi geschreven Stel, zo beeldend en beschrijvend! Word altijd verliefd op je woordkeuzes :D En nu wil ik in bad haha, maar zelf heb ik er gene meer. Tijd om nog eens richting huiswaarts te gaan ;) Liefs!

 8. Ik heb helaas geen bad, maar ik vind het ook echt heerlijk. Ik vind in de douche staan ook fijn om tot rust te komen, maar een bad is echt wel een level beter. Echt helemaal ontspannen en fijn. Echt ik vind het heerlijk om te badderen.

 9. Wat heb je een geweldige schrijfstijl! <3 Geflubst, haha, liefde voor dat woord! Een prachtig artikel over waarom badderen zo heerlijk kan zijn. Wij hebben thuis geen bad, maar ik weet nog dat ik het altijd heerlijk vond om bij mijn ex in bad te gaan en zo heel rustig de zondag te beginnen. Je kunt dan even geen kant op en dat is soms heerlijk als stok achter de deur om eens écht te ontspannen.

Geef een reactie

Sluit Menu