Motivatie om te sporten, waar koop je dat?

Motivatie om te sporten, waar koop je dat?

Niet, helaas. Althans, als leuke sportkleding jou motiveert om minimaal twee keer per week aan het bewegen te slaan, dan wel. Maar ik raad het je niet aan (#consuminderen). In ieder geval heb ik me misschien wel mijn hele semi-volwassen leven afgevraagd waar ‘andere mensen’ in hemelsnaam hun motivatie om te sporten vandaan toverden. Ik begreep ècht niet hoe mensen zichzelf naar de gym gesleept kregen na een lange schooldag, of waarom het andere mensen wèl lukte om ondanks de kou en de regen te gaan hardlopen. Het hele idee rondom ‘bewegen is goed voor je lichaam’ was blijkbaar nooit reden genoeg voor deze miep. Ik heb altijd wel geweten dat sporten niet alleen goed is voor je fysieke gezondheid, maar ook voor je geest. Ik voelde het alleen nooit echt. Het enige wat ik dacht na het sporten was dat ik dan wel weer een keertje naar de McDonalds kon gaan voor een McFlurry. Inmiddels ben zelfs ik een beetje verslaafd aan de endorphine high na een lesje body pump. Motivatie om te sporten, hoe kreeg ik dat ineens?

Even een disclaimer trouwens: ik ga nu pas sinds een maandje of vier regelmatig naar de sportschool voor een lesje body pump. Regelmatig betekent in mijn geval twee, bij uitzondering drie keer per week. Dat is voor sommigen mega weinig, maar voor mij is dat oprecht veel. Er zijn jaren geweest dat ik betaalde voor een sportschoolabonnement en maar 1 of 2 keer per maand (!) ging. Of helemaal niet. (Ja, ik schaam me echt een beetje nu ik dit typ). Ik ben to-taal niet sportief van nature, dus ik heb mezelf echt een schop onder mijn kont moeten geven. Nu ik al een tijdje in een sporty flow zit, gaat het echt stukken makkelijker om gewoon te gaan. Ik denk elke keer: “Hmmmmm, zal ik afzeggen?”. Vroeger zou ik dat meteen gedaan hebben, maar nu denk ik steeds aan het gevoel dat ik heb als de les erop zit. En dat? Dat zorgt er dan toch voor dat ik ga.

Vroeger sportte ik alleen omdat ik dan gewicht zou verliezen. Of ervoor zou kunnen zorgen dat er niet meer gewicht bij zou komen. Ik heb gemerkt dat dat echt niet de juiste instelling is voor mij. Het is en geen positief vertrekpunt, en het zette helemaal geen zoden aan de dijk. Tegenwoordig sport ik omdat ik wil dat mijn lichaam blij met me is. Ik sport omdat ik fit en gezond wil zijn en blijven. Ik sport omdat ik dan zowel fysiek als mentaal beter in mijn vel zit. Ik voel me niet meer zo’n intens luie drol en merk dat ik sterker word, wat best een soort stoer is.

Mijn motivatie om te sporten moet nog vanuit mijn tenen komen, maar het is er wel! En daar ben ik best wel trots op, stiekem. Ik heb in body pump iets gevonden wat ik vol kan houden en wat ik overigens ook samen kan doen met mijn huisgenootje. Zij heeft echt bak-ken met doorzettingsvermogen, waardoor ik aan haar echt een voorbeeld kan nemen. Als ik niet ga, laat ze merken dat ze het daar niet mee eens is. Iets waar ik eigenlijk niet tegen kan. Er zijn echt wel keren geweest dat ik ging, omdat ik niet af durfde te zeggen. We hadden afgesproken om samen te gaan, dus we gingen. Een tip dus (en je hebt hem vast al honderden keren gelezen): kijk of je met iemand samen kunt sporten. Het liefst iemand die wèl makkelijk de sportschoenen onderbindt, want dan heb jij geen excuus meer om het niet te doen.

Beweeg jij regelmatig? Zo ja, waar komt jouw motivatie om te sporten vandaan?

Deze post heeft 21 reacties

 1. Wat goed dat je nu zo lekker bezig bent met sporten! Mijn sport-buddy is mijn hond, haha. We doen samen agility (behendigheid), wat een hondensport is waar je als baas ook flink aan de bak moet. En verder wandel ik heel veel. Ik hou verder echt niet van sporten helaas.

  1. Dankjewel! Oh dat lijkt me echt de allerleukste sport ever. Ik hoop ook ooit een hondje te kunnen adopteren en dan gaan we heeeele lange strandwandelingen maken. Of naar de bossen. Ik kan nu al niet wachten! Wat leuk trouwens, agility. Ik deed dat vroeger altijd met ‘Nintendogs’, op mijn Nintendo. Vond ik echt heel leuk! Kan me voorstellen trouwens, dat je dan als baasje ook een hoop beweegt. Liefs!

 2. Goed bezig! Herken mezelf echt helemaal in dit artikel, alleen dan zou ik dit een jaartje geleden geschreven moeten hebben. ik ben om dit moment namelijk dus wel zo’n intens luie drol, maar vorig jaar had ik ook het body pump virus te pakken. Toen ik een paar maanden wél aan het betalen was, maar niet aan het sporten, heb ik m’n abonnement maar stop gezet. Ik wandel nu eigenlijk alleen met de hond, maar ja… Dat is niet echt genoeg eigenlijk. One day… Dan wil ik het weer oppakken, maar die drempel om mezelf naar de sportschool te slepen kan zo hoog zijn, haha.

  1. Oeee, misschien steek ik je hiermee dan weer een beetje aan? Als je er zin in hebt natuurlijk, want het belangrijkste is denk ik toch dat je het ook wel een soort leuk vindt. En eigenlijk, bedenk ik me nu, vind ik mezelf dan een luie drol. Maar als jij het dan zo schrijft denk ik: “Neeee joh, ben je gek!”, haha (: Wist je dat wandelen eigenlijk het beste is dat je voor je lichaam kunt doen? Het is het minst blessuregevoelig van alle soort bewegingen (?) die er zijn geloof ik! En het is super goed voor ik geloof echt alles. Ik wandel ook heel graag. Ik heb helaas geen hondje, maar ik hoop dat dat wel ooit nog eens gaat gebeuren. Lijkt me eigenlijk veel gezelliger dan body pump, haha.

 3. Zalig om te lezen dat het je nu gemakkelijker af gaat dan voorheen. Denk dat het hele idee erachter nu ook fijner is. Niet per se willen afvallen, maar gewoon lekker in je vel zitten. Ik beweeg niet tenzij een occasionele fietstocht naar het station en elke dag minstens 1 wandeling van 30 minuten met de hond. Soms twee. Ik sportte ook een tijd om de verkeerde redenen en toen ging er een knop om in mijn hoofd en nu vind ik het niet meer nodig. Of ja, ik heb er geen behoefte aan. Ik zou het waarschijnlijk beter wel doen maar ik wil mezelf ook niet dwingen.

  1. Ja, precies! Dat hele idee erachter is zo belangrijk voor het plezier dat je in sporten hebt of niet. Zo’n wandeling is super goed – zoals ik hier ergens boven ook al reageerde op Sanne’s reactie is wandelen echt het allerbeste dat je kunt doen voor je lichaam geloof ik? Dat heb ik ooit eens gelezen of gehoord ergens hoor, dus pin me er niet op vast, maar ik kan me wel zo voorstellen dat het waar is! Liefs!

 4. Goed bezig! :) Ook heel cliche, maar wat bij mij hielp is om een sport te kiezen die bij mij paste. Er zijn zoveel opties en toen ik verder ging kijken dan de ‘standaard’ sportschool, werd het zoveel leuker. Bewegen is bewegen tenslotte :)

 5. Hè balen, ik dacht even dat jij met een goed verkoopadresje zou komen nu! :( Ik ben namelijk ook met geen mogelijkheid aan het sporten te krijgen. Waar anderen het geweldig vinden, vind ik het ècht verschrikkelijk. Ik ben dan ook nog altijd op zoek naar de sport die bij mij past: ik blijf duimen.

  1. Hahaha ah shit, sorry! Ik beloof je het adresje meteen te vertellen zodra ik het heb uitgevogeld (; Ik moet eerlijk zeggen: ik had dit een jaar geleden (en de 10000 jaren ervoor) ook ècht niet gedacht van mezelf, so don’t lose hope, hihi. Ik vind het sporten zelf trouwens ook niet echt fantastisch hoor – zeker niet als ik middenin het lesje zit en alles pijn doet. Maaar, vooral het gevoel erna, dat is het fijnst! En daar probeer ik dan maar aan te denken als ik af sta te zien. Ik zal met je meeduimen – ik hoop dat je een manier van bewegen gaat vinden waar je echt happy van wordt! Liefs!

 6. Ik heb dus ooit een tijdje een super goed ritme gehad (of ja.. 1/2 keer per week pilates en dan af en toe nog 1 keer spinning erbij haha). Ik ging toen samen met mijn huisgenootjes naar de sportschool om de hoek en daarna maakten we samen een smoothie. Pff good times. Als tiener stond ik trouwens ook 5 keer per week op het hockeyveld. Maar dat was niet om te sporten maar gewoon omdat het leuk en gezellig was, en ik zag hockey als een leuk spelletje. Puur bewegen om het bewegen.. tja, da’s niks voor mij.

  1. Dat klinkt eigenlijk wel heel gezellig! Vooral het deel ná het sporten, haha. Pilates en spinning zijn allebei volgens mij vrij zwaar! En oh je zou maar een sportschool om de hoek hebben – dan heb je bijna geen excuses meer om niet te gaan (; Ik kan me helemaal voorstellen dat een teamsport heel anders is dan een sportschool. I tried, vroeger, maar er is niks dat met een bal of balletje te maken heeft dat voor mij is weggelegd helaas! Ooit wil ik weer op dansles, eigenlijk. Maar daar heb ik de moed nog niet voor bij elkaar geschraapt.. Liefs!

 7. Wow goed bezig! DRIE KEER PER WEEK? Dat zou voor mij echt MEGA veel zijn haha! Ik herken wel de bodypump-high, ik heb dat een tijdje met mijn zusje gedaan en dat vond ik écht een leuke sport! Hier sport ik vooral met mijn verstand. Als in: als ik niet sport, krijg ik rugpijn, dus ik kan het maar beter wel doen. Maar ik ga nooit met heel veel zin naar de sportschool hehe.
  Oh wat wel helpt: ik dans ook fanatiek, en dansen is zó leuk, dat het niet voelt als sporten. Maar ik zet zo 20.000 stappen op een avond! (ik doe LindyHop/Collegiate Shag, google het maar eens ;) )
  ps. je bloglovin doet het weer, yay!

  1. Ja nou dat is dan per hoge uitzondering hoor, hihi. Meestal twee! Ja leuk is het wel he? Ik vind vooral de muziek heel fijn, want ik krijg daar echt een soort power gevoel van! Al moet ik zeggen dat de muziek in de huidige release helaas vrij stom is. Balen! Maar goed, het weerhoudt me er gelukkig niet van om te gaan. Ooooh, dansen. Ik heb dat vroeger altijd gedaan, maar toen moesten we ineens audities gaan doen omdat de teams werden gehusseld (ik zat op streetdance/hiphop) en toen ben ik er gauw af gegaan, omdat ik niet durfde te freestylen voor zo’n hele groep en een soort jury.. BAH. Vind het nog steeds lullig dat ze dat toen hebben gedaan, want met mij zijn er toen echt veel afgegaan. Alleen de beetje bitchy-achtige ‘stoere’ meiden zijn gebleven. Maar oke die waren ook wel beter, maar toch?! Hahaha. Ik ga eens kijken wat voor leuks dat is – heb er weleens van gehoord! En jaaa fijn he? Ben er echt blij mee :D Liefs!

   1. Ooh dat van dat dansen herken ik zo! Ik zat vroeger op Jazzdance, en toen deden ze ook van die audities en daardoor werden alle meisjes heel stom en competitief. Toen ben ik gestopt, maar 5 jaar geleden trok mijn boyfriend me weer in het dansen! Hihi.

 8. Goed bezig, Stella!
  Heel herkenbaar wat je schrijft.
  Liefs, Thea

 9. Fijn dat je de motivatie voor de sportschool hebt gevonden! Bij mij is het juist omgekeerd. Ik was dol op sporten, maar ben sinds mei 2018 gestopt met de sportschool toen ik het niet meer kreeg te combineren met stage, scriptie en werk. Sindsdien mis ik het dus niet, maar ik merk bijna een jaar later wel dat je jezelf dan minder sterk voelt. Tijd om die sportschoenen weer onder te binden zonder smoesjes. De sportschool gaat het alleen niet meer worden.

 10. Betekent bewegen, je kont opheffen en van stoel naar zetel naar stoel gaan? Neenee, nu denk je wss dat ik lui ben, maar dat is niet zo. Het ding bij mij is, echt gaan sporten is té intensief voor mij en hou ik nooit van mijn leven vol. Bepaalde dingen kan ik niet doen en dat is alles wat met kniebeweging te maken heeft. Zoals fietsen, contstant opheffen van knieën (heeft wellicht een naam, maar kom er niet op) en ik kan zo nog even doorgaan. Lopen is voor mij al helemaal uit den boze. Dat hou ik allerminst vol. Voor mijn rug zou het beter zijn dat ik wandel, maar mijn verstand snapt nog niet dat ik hiervoor naar buiten moet ;)

 11. Hey Stella, ik lees je blog nog niet zo lang, maar erg leuke post dit! :) Fijn dat je iets gevonden hebt wat je leuk vindt om te doen, ik denk dat vooral belangrijk is. Ik ben ook aan het denken om hier iets over te schrijven, aangezien ik in hetzelfde schuitje zat. Ik heb fitness nu echt onderdeel van m’n ritme gemaakt en zie ook echt verandering, dat helpt om elke weer te blijven gaan!

 12. Goed hoor dat je toch gaat, al moet de motivatie soms van ver komen. Maar troost je, ik denk dat er ook heel veel fanatieke sporters zijn die moeite hebben met die eerste stap uit de deur! Bij mij zit het intussen al wat jaartjes in mijn systeem en ik ga het echt missen als ik even niet kan gaan. Kwestie van gewenning ook denk ik.

 13. haha ik herken het wel. Voorheen moest ik mezelf echt van de bank af slepen maar nu sta ik eigenlijk heel vaak in de sportschool, voor mij is het echt een soort van relaxmomentje geworden en wordt ook best onrustig als ik een dag niet ben geweest? Fijn je een beetje een ritme nu hebt :) !

Geef een reactie

Sluit Menu