Op vakantie in eigen land

ZierikzeeNiet op vakantie dit jaar, hm. Verdrietig was ik, want ook al stap ik niet al te graag in een vliegtuig (understatement), ik vind nieuwe landen bezoeken echt het einde. Ik kijk er elk jaar naar uit om in de zomer mijn spullen in te pakken en naar een andere wereld te vertrekken – eentje waar ik niemand ken, waar ik niks hoef, en waar ik eindelijk de ontspanning kan vinden om mezelf op mijn kont te laten vallen en mijn boek niet meer los te laten. Dit jaar kwam het er echter niet van, terwijl ik het na al dat afstudeergedoe toch echt wel kon gebruiken. Ik kon eigenlijk op zo’n korte termijn geen vakantiemaatje meer vinden na de break up, en hoe leuk het ook was in mijn uppie in Gent – ik wilde niet helemaal alleen weg met het vliegtuig, brrrr. Pap en mam bleven dit jaar in Nederland vanwege de boot. Zij gingen twee weken zeilen in Zeeland. Toen ze vroegen of ik gewoon lekker een weekje mee ging, hoefde ik daar niet heel lang over na te denken.

Ik wist alleen niet zeker of ik me echt zou kunnen ontspannen zoals ik dat in ‘vreemde landen’ kan. Of ik echt het gevoel zou hebben even helemaal weg te zijn. Of ik me niet misschien zou gaan vervelen aan boord (want: bezige bij). Eenmaal op het water vorige week zaterdag, was dat idee al snel verdwenen. Daarnaast heb ik me ook geen moment verveeld, en was juist heel ontspannen! Zierikzee en Goes voelden aan als Frankrijk, mede dankzij de zon die heerlijk scheen en de geur van zonnebrand op mijn gezicht. We hebben heel wat avonturen beleefd met de boot, zoals met flinke wind en golfslag onder de Zeelandbrug doorvaren en niet zeker weten of de mast niet te hoog was. Of in een ontzettend krap kanaaltje voor een brug wachten en door de wind alle kanten op geslingerd worden behalve de goede.

Mijn ouders hebben altijd gezeild. Mijn vader zat als klein jongetje al bij de ‘zeeverkenners’ en mijn opa en oma hebben het zeilen bij mijn mam met de paplepel ingegoten. Voordat ik geboren was, hadden ze ook samen een zeilboot. Dit jaar was het eerste jaar dat ze weer met zijn tweetjes gingen zeilen, deze keer met mij erbij voor een week. Ik als ontzettend ‘zeilleek’ heb heel veel geleerd, overigens. Of ik nu zelf weet hoe dat hele zeilen werkt? Weet ik niet, hihi. Maar ik kan in ieder geval landvasten uitgooien en vastleggen, en dat vind ik al heel wat! Eigenlijk is een zeilboot een caravan op het water, en ik kan onwijs genieten van dat kneuterige, knusse hutje. ‘s Avonds zetten we een speciale tent over de kuip, hingen we lampionnetjes (op batterijen) op, staken we twee buitenkaarsen aan en haalden we de Scrabble of Yathzee tevoorschijn. Maakt mij dat een saaie, burgerlijke doos? Misschien. Heb ik daar een boodschap aan? Totaal niet.

Ik ben heerlijk bijgekomen, heb hard gelachen met de liefste paps en mams op de wereld en ben heel erg blij dat ik mee ben gegaan. Of ik volgend jaar weer een vakantie in eigen land zou doen? Zeker weten. Ik vind Zeeland echt prachtig, en als de zon zich in ons kikkerlandje laat zien, dan heb je weinig anders nodig. Buiten goed gezelschap dan <3.

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 11 reacties

 1. Haha ik voel echt super veel herkenning en trots in dit artikel :p

  Allereerst voel ik mij ook altijd zo als we gaan zeilen. Onze boot voelt echt als een caravan op het water, en laat ik dat nou het ultieme vakantiegevoel vinden.

  Daarnaast ben ik opgegroeid in Zierikzee en woonde ik daarna in Goes. Twee super mooie plekken en leuk om naar toe te zeilen. Knap trouwens dat jullie boot onder de Zeelandbrug paste, wij moeten altijd wachten op de brug!

  Lau en ik gaan in de tweede week van augustus varen met mijn gezin door Nederland met de zeilboot. De staande mast route, we stappen op in Scheveningen, dan Amsterdam, Haarlem, Leiden, Gouda, Dordrecht en weer naar Zeeland. Volgens mij komen we ook langs jouw huis varen, dan zwaaien we even! En als je in Leiden bent kunnen we even hoi zeggen!

  Ik werd helemaal blij van je artikel (:

  1. Jaaaa, zo leuk! We houden even contact daarover goed? (: Hihi, ik kan me helemaal voorstellen waarom je het zo fijn vindt om daar opgegroeid te zijn. Ik ben er niet heel lang geweest, maar vond het in allebei de steden/dorpen (?) heel knus en gemoedelijk! Ik zou er met alle liefde snel weer naartoe gaan (: Liefs en tot snel!

 2. Wij waren ook in Zeeland deze week! We kampeerden bij het Grevelingenmeer. Wat voor ons wel een klein beetje op vakantie is want wij wonen in België. Haha. Ik vind Zeeland echt prachtig! Ben er al een paar keer geweest en ik geniet er altijd zo van! Normaal gaan wij in de zomer ook écht op reis (als in: met het vliegtuig naar een verder land) en dit jaar ging dat ook niet. Ik zat precies met het idee waar jij mee zat. Zal het wel hetzelfde voelen als vakantie? Kan ik genoeg ontspannen? Maar ik had me “zorgen” gemaakt om niets. ‘t Was zo fijn!

  Een boot lijkt me nog echt dubbel leuk! Zou ik ook wel graag een keer doen. Lijkt me zo gezellig ^^ En ik vind het water super fijn. Ook al ben ik er ook bang voor. Angst overwinnen zeker? :D Wat fijn dat jij het ook zo naar je zin hebt gehad! Klinkt gewoon als een superfijne chillvakantie.

  1. Najaaa, echt? Onze boot ligt in 1 van de havens daar! En wat fijn dat jij het ook zo leuk hebt gehad. Jeei! Ik vind het trouwens ook wel spannend hoor, op het water. Zeker als het hard waait en de zon niet schijnt, dan ziet alles er toch ineens een stuk minder ‘gezellig’ uit. Gelukkig kan mijn vader goed zeilen en vertrouwde ik hem! Maar ik zit liever op rustig water met een zonnetje erbij, hihi. Veel liefs!

 3. Oh zeeland is zo mooi. Ik ben er al vaak geweest niet voor te zeilen maar voor te fietsen en lekker op het strand te lezen. Mijn oom heeft wel een boot waar we met de familie regelmatig tripjes maken. Ik kan me voorstellen hoe leuk het is geweest, geniet nog van je vakantie!

 4. Mijn ex-vriend woont in Zeeland, dus ik werd net weer even helemaal teruggeslingerd naar toen. Prachtige streek, Zeeland, maar om er te wonen ook wel een beetje saai haha. Ik ben blij dat je zo genoten hebt van je weekje op de boot, Stella!

 5. Wat fijn dat je uiteindelijk toch zo’n leuke vakantie hebt gehad! Ik snap je gevoel van de ‘vrijheid’ in het buitenland. Ikzelf ervaar dat ook eerder in een ander land dan in eigen land. Toch ga ik samen met mijn vriend over 2 weken een week naar Ameland, ik hoop wel dat het weer mee gaat zitten!

 6. Wat heerlijk, zo’n weekje zeilen in Zeeland! Zeeland vind ik echt superfijn, en varen is ook fijn<3

 7. Ohh wat leuk dat je in Goes en Zierikzee bent geweest! Ik woon vlakbij Goes, en ik ben zo blij dat ik hier woon :-)

 8. Ohh zo’n zeilvakantie lijkt mij ook wel eens een keertje leuk! Vooral als je met mensen gaat die het gewoon kunnen, daar heb je echt geluk mee. Op het water zijn is zo anders dan op het land, die hele sfeer. Fijn dat je genoten hebt!

 9. Leuk dat het je toch zo goed is bevallen! Ik ben ook absoluut niet van vakantie vieren in eigen land maar een weekendje weg of dagjes weg, dan vind ik het prima. Voor langer dan neig ik toch eerder naar het buitenland omdat dat mij nu eenmaal meer vakantiegevoel geeft en ik ook het idee heb dat Nederland altijd nog wel kan. Dagjes weg kunnen tenslotte zo gemaakt worden, zo groot is Nederland nu ook weer niet. Gisteren waren we toevallig een dagje naar Schiermonnikoog en dan vind ik het echt genieten in eigen land!

Geef een reactie

Sluit Menu