Overstappen naar een groene bank: ik deed het eindelijk!

Overstappen naar een groene bank: ik deed het eindelijk!

Het stond echt al een hele tijd op mijn lijstje: overstappen naar een andere, groene(re) bank. Omdat ik verder geen bedrijven zwart wil maken (al zouden ze dat, gezien hun investeringen in slechte dingen en bonussen aan mensen die al hartstikke veel geld verdienen, ergens wel verdienen) houd ik eventjes voor me bij welke bank ik voorheen een rekening had. Op moment van schrijven heb ik net een betaalrekening geopend bij ASN Bank. Ik heb uiteraard onderzoek gedaan naar welke bank het beste bij mij past, maar ik moet heel eerlijk bekennen dat ik de reclames op TV, de gehele uitstraling en content ook heel leuk vind vormgegeven. Daarnaast kon ik alles op hun website goed vinden, wordt het overstappen mij mega makkelijk gemaakt en geld dat op een ASN-rekening staat veroorzaakt 71% (!) minder Co2-uitstoot dan het geld dat op de gemiddelde Nederlandse bank staat. En zo zijn er trouwens nog veel meer voordelen, waarover je hier kunt lezen.

Waarom nu pas en hoe dan? 

Ik wilde dit, zoals ik schreef in de inleiding, al heel lang. Wat me tegenhield? De moeite. Ik begreep niet helemaal naar welke bank ik dan het beste kon overstappen en had geen tijd of geen zin (eerlijk) om het helemaal uit te pluizen. Tot ik deze blog las van Lieke, die ik ken door mijn baantje bij Yoghurt Barn. Zij was overgestapt naar een groene bank en dat zette mij weer extra aan het denken. Ze beschreef dat het echt zo moeilijk allemaal niet was en wees haar lezers op de website ‘eerlijke geldwijzer‘. Op die website kun je precies zien waar alle bekende Nederlandse banken in investeren en waar ze wel of niet voor staan. Als je de banken hebt geselecteerd waar je het mee eens bent, kun je hun websites bezoeken om meer over ze te weten te komen. Ook kun je de prijzen van het openen van betaalrekeningen vergelijken. Sommige banken, zoals ASN Bank, hebben een overstapservice om het overstappen easy peasy voor je te maken.

Oké, bank gekozen, en nu?

Dan ga je een rekening openen. Tip van flip: kijk even of ze een studentenrekening aanbieden. Vaak is die gratis, namelijk! Bij ASN kun je een studentenrekening kiezen als je tussen de 18 en 26 jaar bent. Ik was nog wel een beetje in de war over mijn spaargeld: zou dat ook automatisch overgaan? Na een telefoontje bleek dat je überhaupt zelf je centjes over moet maken van je ‘oude rekening’ naar de nieuwe. Wat mij nu dus nog te doen staat, is een spaarrekening openen bij ASN. Maar, eerst maar eens kijken hoe het verloopt met mijn betaalrekening.

Nadat je de rekening hebt geopend, dan..

Als je je nieuwe rekening hebt geopend, krijg je al snel informatie toegestuurd. De belangrijkste informatie, zoals je inloggegevens voor Online Bankieren, je bankpas en de bijbehorende pincode, krijg je allemaal via de post. Dit wordt ook allemaal apart verzonden, want dat is veiliger. Toen ik eenmaal mijn bankpas had en ik online en op mijn telefoon in kon loggen, ben ik mijn geld in delen (!)  over gaan zetten. Ook heb ik twee spaarrekeningen geopend, wat gewoon gratis is. Ik wilde in eerste instantie gebruikmaken van de overstapservice, maar ik ben dat tijdens het openen van mijn rekening vergeten aan te geven. Ik heb het later nog aangevraagd, maar het duurt minimaal 12 dagen voordat dat gaat werken. Houd daar dus rekening mee: niet gelijk je oude rekening helemaal leeghalen, want je incasso’s worden dan nog niet automatisch doorgezet. Oftewel: dan heb je geen geld meer op je oude rekening, maar wordt er wel nog geld afgeschreven door bijvoorbeeld OV-Chipkaart of de sportschool. Not handy.

Inmiddels is alles over!

Op het moment dat ik deze alinea schrijf, ben ik helemaal ‘over’ naar mijn ASN rekening. Ik heb de overstapservice ingehaald en voordat hij voor mij in werking treedt al alle instanties die geld van mijn rekening afhalen geïnformeerd over mijn nieuwe betaalgegevens. Het enige wat nog niet geregeld is, is mijn zorgtoeslag. Dat zal ik aan het eind van december nog op mijn oude rekening krijgen, maar omdat de overstapservice dan werkt, wordt dat automatisch doorgezet naar mijn nieuwe rekening. Helemaal fijn dus! Oprecht: ik kan het iedereen die het milieu, duurzaamheid en groen doen belangrijk vindt ten zeerste aanraden.

Liefs, Stel. 

(Bron beeld)

Deze post heeft 2 reacties

  1. Omg, jeeeeeej. Goede stap én stiekem beetje trots natuurlijk. Hopelijk loopt ‘t allemaal smooth met de overstapservice!!
    Xx

  2. Ik heb wat jij had: oké ik wil wel maar hoe en wat en waar? Geen idee of we in BE ook zo’n site hebben waar dit soort dingen op kan bekijken. Ik heb zelf bij een bank gewerkt en ik weet zelfs niet eens of je automatische betalingen bij ons vanzelf mee gaan naar je nieuwe rekening. Ik zou het eigenlijk allemaal eens moeten uitzoeken. Fijn dat je hier aandacht aan geeft!

Geef een reactie

Sluit Menu