Een pleidooi voor avontuur

KopenhagenZie jij jezelf wel eens zitten? Alleen? In een grote, bruisende stad. Ergens in een cafeetje, met je laptop voor je neus en een stapel notitieboekjes en to do lists naast het lekkere taartje dat je net hebt besteld. Werkend aan iets creatiefs: een blogpost, een boek, een artikel voor een online platform – misschien wel je eigen online platform. Of zie jij jezelf wel eens lopen? Door een groot stadspark als Hyde Park of Central Park? Met je super lekkere verantwoorde broodje in zo’n bruin papieren zakje? Goed, ik laat me weer eens meeslepen door mijn eigen fantasie. Ik zie mezelf gewoon graag independent woman zijn. Ik las laatste het artikel van Merel over wat er allemaal leuk is aan dingen alleen doen. En you know what? Ik kreeg daar natuurlijk echt onwijze confettiekriebels van. Ik ging er nog net niet van kwijlen. Ik ga sowieso een beetje kwijlen door Merel’s life mindset enzo. Maar: dingen alleen doen, waarom is dat toch zo appealing?

Ik wil mezelf uitdagen

Zoals jullie misschien wel weten -of niet, dan bij deze- wil ik komende zomer twee weken naar Oxford. In mijn eentje. Ik ga daar een taalcursus volgen (mijn Engels perfectioneren – love the language) en de stad ontdekken. Misschien wel nieuwe vrienden maken, die uit allerlei uithoeken van de wereld komen. Misschien ga ik daar wel in mijn eentje naar Londen. En dan zie ik mezelf dus serieus lopen door Hyde Park, in mijn up. Stiekem heb ik soms een hekel aan alleen zijn. Ik heb liever mensen om me heen; ik deel ervaringen het allerliefst met anderen. Laatst vroeg iemand mij: “Maar, waarom wil je eigenlijk dingen alleen doen?”. Nou. Ten eerste wil ik mezelf uitdagen. Ik heb altijd mijn ouders gehad die alles voor me oplosten. Eigenlijk. Ik heb nooit echt dingen zelf uit hoeven zoeken – ben nooit echt helemaal op mezelf aangewezen geweest. En ik wil zien of ik dat kan. Ik wil mezelf door ‘bange’ momenten slaan met alleen mezelf. En aan mezelf bewijzen dat ik dat kan. Want ik weet ergens wel dat ik het kan, maar ik heb nog nooit de moed gehad om het te proberen.

Ik wil dingen leren 

Naast veel leren over de Engelse taal, is het hele ‘daar zijn’ een ontzettend groot persoonlijk leerproces. Ik weet niet wat voor levenslessen ik daar allemaal ‘op zal doen’ (hoe kan je dat ook eigenlijk van tevoren weten; als dat zo was, hoefde ik niet te gaan). Maar, ik weet wel dat ik er hoe dan ook veel van ga leren. Wat dacht je van zelf uitzoeken hoe ik moet komen waar ik wil komen. Wat dacht je van zorgen dat ik ‘s avonds leuke dingen kan gaan doen met anderen. Contacten leggen, naar feestjes gaan (wat ik ontzettend eng vind) en verantwoordelijk zijn voor niemand meer of minder dan mijzelf.

Ik wil iets bewijzen 

Weten jullie nog dat ik naar Kopenhagen wilde? In mijn up? Uhu. Ja. Uiteindelijk ben ik met Lars gegaan. En ik ben heel blij dat ik toen niet alleen ben geweest. Ik heb mezelf er toen van overtuigd dat het goed was; dat ik niet alleen hoefde. Ik hoefde niks te bewijzen, tegenover niemand. Maar, daar kom ik toch op terug. Want het is niet helemaal waar. Ik voel zelf echt de ‘drang’ om te bewijzen dat ik dit kan. Dat ik ook een geweldige ervaring kan hebben in mijn eentje, net als sommige vriendinnen van mij. Ik wil laten zien aan MEZELF dat IK het kan. Waar dat vandaan komt? Geen idee. Het maakt me niks uit wat anderen vinden. (Oké, stiekem hoop ik dat de mensen die mij goed kennen best een beetje trots zullen zijn). Ik ga het doen voor mezelf, en eigenlijk voor niemand anders.

Verder wil ik dit moment heel even nemen om iedereen te bedanken die me een hart onder riem heeft gestoken wat betreft het overlijden van mijn oma. Ik schrijf dit nu vrolijk, en ik voel me ook wel oké, maar ik zie als een berg op tegen morgen. Dan wordt het wel echt heel real allemaal, denk ik. Misschien dat je daarom komende dagen wat minder van me ‘hoort’. Maar goed, we gaan het zien. Takes time. 

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 11 reacties

 1. An wat heb je dit weer heerlijk geschreven!
  En ik weet ook niet of ik het zou kunnen en durven om alleen naar een vreemd land met vreemde steden en mensen te gaan hoor. Maar wat je zelf al zegt als je het een aal gedaan hebt wat zul je er dan trots op kunnen zijn! Ik ben heel benieuwd hoe je hetvuiteindelijk gaat beleven! En sterkte vandaag!

 2. Bij de intro kon ik bij élke zin alleen maar ‘ja, jA, JA!’ denken. Het lijkt me echt heel fijn en ik denk dat ik nu echt in zo’n fase zit waarbij locatie onafhankelijk ondernemen me ontzettend inspireert. Jaaaaa zo leuk! Ik vind het zo ontzettend gaaf dat jij 2 weken naar Engeland gaat. Maar echt, ik denk dat je het echt heel leuk gaat hebben en dat het een ervaring zal zijn waar je nog vaak op terug gaat kijken :)
  PS: heel veel sterkte en liefs! x

 3. Ik ben trots op je, Stel! Oxford was een van mijn lievelingssteden in mijn reis naar Engeland & Wales in september, dus ik ben absoluut zeker dat je je daar enorm gaat amuseren (+ leuke foto’s gaat nemen hihi). Het is echt zo goed van je dat je dit gaat doen! :D

 4. Ik zie mezelf ook wel lopen hoor, in m’n uppie in Engeland. Lijkt me heerlijk, gaan en staan waar je wilt. Echt zo tof dat je die taalcursus gaat doen in je eentje! Want het is natuurlijk wel een beetje spannend en nieuw allemaal. Oh, heel veel sterkte trouwens morgen, ik denk aan je! X

 5. Het is ook gewoon echt wel eng om iets alleen te gaan doen. Maar als het dan lukt, is het zo bijzonder/fijn/leuk! Dan mag je echt trots zijn op jezelf :). Heel knap dat je dit gaat doen!

 6. Ah sterkte Stella, met je oma! En je mag zeker trots op jezelf zijn, soms moet je iets gewoon down om van dat stemmetje of gevoel af te komen en ach, als het vies tegenvalt duurt het dus maar 2 weken en dan heb je dat ook weer meegemaakt ;)

 7. Je weet wat ik er van vindt Stel, dus ik ga dat niet opschrijven (plus, ik zit op stage en hoor andere dingen te doen ;) ) Maar doen Stel. ‘Gewoon’ doen! En ik app je even over iets wat ik wil gaan doen deze zomer! X

 8. Ik snap je helemaal, vooral dat van het bewijzen. Ik wil heel graag alleen reizen maken en ik wil ook een (Engelse) taalcursus doen. Het ding is dat ik eigenlijk denk dat ik te bang zal zijn om het ooit te doen, terwijl ik het dus wel bewijzen aan mezelf dat ik het wel kan (ik weet niet of je het nog snapt). Dus.. mag ik je nog vragen via welke organisatie je die taalcursus gaat maken? (ben ik benieuwd naar)

 9. Jaaa, zo zie ik mezelf wel eens zitten! (Het echt doen is een tweede.) Een paar weken/maanden in het buitenland een taalcursus volgens staat hoog op mijn to-do lijst. Super stoer dat jij dat gaat doen. Ben heel benieuwd naar je ervaringen :-) PS Veel sterkte!

 10. Juist heel goed van je dat je het aandurft om alleen te gaan! Mag je zeker trots op zijn! En heel veel sterkte ook met je oma, liefs!

Geef een reactie

Sluit Menu