Hoe maak ik een drukke studieperiode leuk(er)?

Schermafbeelding 2017-01-13 om 14.30.19Ja, jullie zien het goed. Uhu. Deze foto hierboven, die heb ik dus zelf gemaakt. Ik weet niet of het in de buurt komt van wat ik eigenlijk zou willen -gevalletje hoge eisen-, maar ik vind die houten donut wel echt een succes. En hé, you gotta start somewhere. En gods wat een rugpijn hield ik hieraan over zeg; zo voorovergebogen staan en boven een wit bijzettafeltje hangen. Die ik overigens eerst mijn halve kamer door moest slepen om ook maar een beetje licht te vangen. Jaaaa, het was een heel gedoe. Maar, ik heb wat foto’s gemaakt en nu kan ik eindelijk weer met een iets tevredener gevoel schrijven. (Als je wil weten waarom dat voor mij zo uitmaakt moet je dit even lezen).

Een heel drukke periode tegemoet

Ik? Jep. Erg druk. Zoals de meesten van jullie wel weten is het afstudeertijd voor mij komend halfjaar. Alles leuk en aardig natuurlijk, maar daarvoor moet ik wel mijn vakken halen en mijn scriptie (goed) schrijven. Daar gaat tijd in zitten, en die tijd kan ik dan dus niet echt in blogjes stoppen. Stiekem baal ik daar wel van, maar aan de andere kant loop ik ook al een ‘vrij lang tijdje’ creatief vast – of zo. Dus even helemaal niks aan creativiteit en schrijven doen is ergens ook wel goed. Hoop ik. En dat ik dan na die periode weer helemaal terug ben en het ene na het andere artikel eruit weet te tikken, natuurlijk.

Wat er op de planning staat

Zie ik er tegen op? Ja. Ik vind het allemaal MEGA spannend, dat hele afstuderen. Omdat ik allemaal minorvakken heb nu, die echt heel anders zijn dan wat ik van mijn major gewend ben, moet ik anders studeren dan normaal en ik ben nog zoekende. Maar ja, veel tijd om dat uit te vogelen heb ik niet, want het draait hier om blokvakken. Veel en snel, dus. Daarnaast had ik afgelopen weekend een sollicitatiegesprek voor een baantje wat ik echt ontzettend graag zou willen hebben (echt, zo leuk, past bij mij, wieee). Maar ja, als ik dat naast al dat drukke studeren nog wil doen, ehhh, tsja. Druk schema. Dat betekent dus weinig sociaal leven. Dat vind ik eigenlijk niet zo erg (gelukkig is er Whatsapp en kan ik mijn vriendinnen altijd bellen <3). Het is ook wel eens een soort ‘verfrissend’ om echt de tijd te nemen om dat wat moet gebeuren, goed te laten gebeuren. Me even helemaal op mezelf focussen, eigenlijk.

Tips om het allemaal minder ‘erg’ te maken

Dat werk doen en alle stress die daarbij komt kijken? Nee, daar zit ik ook niet om te springen. Ben me er echter wel van bewust dat ik het beter kan maken voor mezelf. En dat ga ik dus als volgt doen.

Een goed slaapritme | Hier moet ik zelf echt nog aan sleutelen, maar ik weet dat ik stukken productiever ben (en minder slecht gehumeurd, hihi) als ik goed slaap en daardoor uitgerust wakker word. Daarnaast moet ik ook nooit gelijk na het studeren gaan slapen – geen succesformule. Wat mij helpt is nog even een YouTubefilmpje kijken, met mijn telefoon op night stand zodat ik geen last heb van het ‘blauwe licht’.  Van zo’n filmpje raak ik echt even in een andere wereld. Gebeurt ook wel bij het lezen van een boek, maar ik lees meestal al zo veel voor mijn studie dat ik dan even geen zin heb in een boek.

Veel thee slurpen | Het is echt zo: als je veel drinkt, hydrateer je niet alleen je huid maar ook je hersenen! Die functioneren dus echt beter! En hé, het hele leven is toch sowieso beter met thee?

Mijn werkplekje ‘sereen’ houden | Gods, hier spreekt een heuse rommelkont hoor. Maar als het neerkomt op studeren ben ik onwijs georganiseerd. Alles krijgt kleurtjes, staat in nette rijtjes en is keurig vormgegeven. Helaas krijgt mijn kamer/bureau het flink te verduren, en dat geeft me niet per se een rustig gevoel. Daarom ben ik echt een voorstander van het opruimen van mijn kamer/bureau voordat ik begin met studeren. (En ja, rommel achter deurtjes stoppen telt dan ook, dan ruim ik dat wel op als ik pauze heb, hihi).

Als muziek in mijn oren | Als ik echt moet studeren (als in: doorlezen en stampen) lees ik de dingen hardop voor aan mezelf. Vaak verzin ik bij belangrijke begrippen dan ook concrete voorbeelden. Maar als ik nog in de samenvatfase zit, vind ik het heerlijk om rustige pianomuziek te luisteren. Zonder gezang, vooral, want daar ga ik anders echt naar zitten luisteren #snelafgeleid. Door de muziek ben ik dan echt even helemaal in mijn eigen zone. 

Tijd nemen voor fijne dingen | Jep, we weten het allemaal. Toch werkt het niet altijd – dat ontspannen. Maar ik merk dat ik echt niet drie dagen (of meer) achter elkaar alleen maar kan studeren, zonder even tijd te nemen voor dingen waar ik van ‘oplaad’. Ik laad op van leuke YouTubefilmpjes, creatieve inspiratie opdoen door blogposts en Pinterest (ideetjes voor wanneer ik wel weer tijd heb, zeg maar), van even wandelen, van yoga en van badderen. Badderen is echt het beste ooit. Als ik die momenten er af en toe tussen weet te krijgen (en niet proppen, want ik probeer er wel echt tijd voor te maken) dan komt het helemaal goed met deze studiebol.

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 9 reacties

 1. Wat een leuke foto bij je artikel! You go girl!
  En wat een spannende periode voor jou zeg, jeetje, heel veel succes ermee.
  Ik vind de tips die je geeft heel fijn! Vooral van de piano muziek, die ga ik een keer proberen.
  En inderdaad een sereen bureau werkt voor mij ook goed, en ben ook zo georganiseerd met leren, letterlijk overal to-do lijstjes en onderstreepte samenvattingen.

  Liefs,
  Evelien

 2. Jaa, een dikke like voor je foto! (én de donut, natuurlijk). Pfoe, wat klinkt dat druk en spannend allemaal zeg. Heel veel succes! En hele fijne tips (zeker nu ik volgende week tentamens heb), dus dankjewel daarvoor. :)

 3. Wat een leuke foto Stel! Past ook goed bij de uitstraling van je blog en bij jou (:
  Ik ben nu ook mijn minor aan het afronden en ga zo echt beginnen met afstuderen. Dat betekent heel veel thuis achter mijn laptop zitten. Thanks voor je tips! Ik ga ze zeker meenemen. En succes met alle drukte, geniet er vooral ook van!

 4. Ik ben een kei in rommel onzichtbaar maken. Haha :D Het is nog steeds rommel maar het zit verstopt. Maar ‘t is altijd wel fijner om het gewoon goed op te ruimen. Ik luisterde tijdens het samenvatten ook altijd van die rustige zangvrije muziek. Ben daar anders ook te snel door afgeleid. En ik las ooit eens dat Mozart (denk ik!) je helpt bij het studeren.
  Leuke foto trouwens! Dat heb je toch maar mooi voor elkaar gekregen!

 5. Hihi, het eerste wat ik dacht toen ik je artikel op Bloglovin’ zag was inderdaad: HEEFT ZE DIE FOTO ZELF GEMAAKT?!? :o

  Mooi!

 6. En bij mij de eerste gedachte: wat een leuke donut! Haha. Mooie foto hoor!
  *zet een kopje thee*
  Heel veel succes met je studie en scriptie! Herkenbaar trouwens van dat luidop studeren, en niet meteen erna kunnen slapen, en geen gewone muziek kunnen luisteren want dat is afleiding!

 7. Oh, ik ben echt zo’n lompe gans op vlak van studeren. Op voorhand ben ik altijd zo van “ja doei, lukt wel de dag ervoor” maar achteraf heb ik dan spijt dat ik dat niet deed, haha. (Achja, wat zit ik te zeuren, da’s het middelbaar) Alleszins, ik zweeeer bij planningen, ooh, life goals. Fijn artikeltje, ik ga het nog eens terugzoeken als ik examens heb!

 8. Wat heb je dit leuk geschreven! en ik heb ook altijd muziek nodig als ik ergens mee bezig ben!

 9. Haa jeej een foto! Super leuk! (Maar iets met notitieboekjes is bij mij al snel goed, hahaha.) Heel veel succes met afstuderen! En goede tips ook ja, ik merk ook echt dat ik me gefocuster voel als er niet al te veel spullen om mee heen leggen. Of ja, er mogen best spullen liggen, maar alleen als ik die ook echt gebruik (dus geen dingen die ik eigenlijk zou moeten opruimen).

Geef een reactie

Sluit Menu