Waarom ik niet goed ben in vakantie

Waarom ik niet goed ben in vakantie

Het is ongeveer half negen als mijn wekker gaat. Ik druk gauw op snooze en dommel weer richting dromenland. Dit gaat nog zo’n uurtje of anderhalf zo door. Om de tien minuten weet mijn vinger precies de snooze knop te vinden en slaap ik onverstoord weer verder. Althans, overstoord.. Bij elke druk op de knop en elke draai onder mijn warme dekens voel ik een vlaag van schaamte. Ik schaam me, omdat ik niet ‘gewoon’ op tijd naast mijn bed sta. Heb ik te lang geslapen vannacht? Is dat wel goed voor me? Had ik niet veel meer van mijn dag kunnen maken als ik anderhalf uur geleden (of eerder) uit mijn bed was gestapt? Wat had ik allemaal al kunnen doen in die tijd dat ik nu heb liggen snoozen for life? Uiteindelijk sta ik om half elf pas op mijn benen en voel ik me alles behalve uitgerust. Men, de vakantietijd heeft nog best zijn lastige puntjes.

Al-tijd maar dingen van mezelf moeten. De constante verwachtingenstroom, het houdt simpelweg niet op. Of mijn omgeving van mij verwacht dat ik constant ‘aan’ sta en alleen de best mogelijke en meest verantwoordelijk keuzes maak? Nee, eigenlijk niet. Mijn huisgenootjes hebben er geen last van als ik tot laat in de ochtend in mijn bed lig. Ik heb verder een baantje van slechts zestien uur in de week. Dat zijn in totaal twee volle werkdagen, die ik opknip en verdeel over zeven dagen. Idealiter twee uurtjes per dag, al is mijn werk erg flexibel en vaak ad hoc. Oftewel: de ene dag werk ik vier uur, de volgende dag amper een uur. Dat maakt plannen lastig, overigens, maar dat vind ik niet erg. Ding is wel: Ik kan niet de avond van tevoren zeggen dat ik ‘morgen om half 9 gedoucht en wel achter mijn bureau zit en een productieve werkdag tegemoet ga’. Soms krijg ik om drie uur ‘s middags wat mailtjes met dingen die moeten gebeuren, en heb ik ‘s ochtends binnen een half uur alles al gedaan. That’s how it works en daar ben ik happy mee. Maar, ritme en regelmaat zijn in dit leven ver te zoeken en ce moment.

Ik voel me schuldig als ik laat opsta, als ik om 1 uur ‘s middags nog niet gedoucht heb, als ik ongezond eet, geen boodschappen heb gedaan terwijl het al etenstijd is, een hele dag nog niet buiten ben geweest, mijn lichaam amper heb bewogen en meer dan twee Netflix afleveringen achter elkaar heb gekeken. Eigenlijk kan ik me bijna overal wel schuldig over voelen, omdat ik altijd vind dat ik het beter kan kunnen doen; verstandiger keuzes had kunnen maken. Tijdens het ‘gewone, regelmatige leven’ dat ik soms leefde (als student heb je soms zo veel vrije tijd en onregelmatige roosters dat het eigenlijk lang geleden is dat ik echt veel vastigheid had) was het makkelijker om tevreden te zijn met de planning. Dan moest ik wel vroeg op, want college. Dan moest ik wel al boodschappen hebben gedaan, want na college had ik daar echt geen zin meer in/tijd voor. Dan moest ik wel aan het werk, want deadlines en tentamens.

Nu is het ‘vakantietijd’, maar eigenlijk verschilt mijn vakantietijd weinig met mijn normale, ‘werkende/studerende’ leven. Op moment van schrijven zit ik echter op Schiphol en ga ik nog een aantal dagen naar Zwitserland (naar mijn familie die daar woont), maar daarna is het klaar met de reisjes en staat het gewone leven me weer op te wachten. Ik moet mezelf (nee, wil mezelf) een schop onder mijn kont geven en zonder dat het echt hoeft eerder opstaan, zonder dat het echt nodig is op vaste tijden sporten zodat ik ook echt ga (en niet denk ‘ah joh ik heb morgen de hele dag, ik zie wel’ en uiteindelijk helemaal niet ga) en net doen alsof ook voor mij het schooljaar weer begint in september. Ik heb weliswaar geen colleges meer, maar ga wel aan mijn scriptie beginnen. Dat kan ik het beste doen als ik wat rust en regelmaat in mijn leven bouw. (Jullie nog tips? #helpisneeded).

Voor nu ga ik dus proberen nog van augustus te genieten. Me niet zo schuldig te voelen als ik me ‘s ochtends nog een keer of tien omdraai, ongezonde snacks eet, onregelmatige eettijden heb en gewoon lekker de hele dag Netflix kijk en amper buiten kom. So be it dan maar even, dat is vakantie. Straks is het weer uit met de pret en ga ik aan de slag met die regelmaat waar ik zo naar verlang.

Liefs, Stel. 

Deze post heeft 9 reacties

 1. Lastig is dit he! Ik herken deze worsteling heel goed. Op de een of andere manier kan ik echt op vakantie vaak wel ontspannen, maar als ik vrij thuis ben ben ik toch continu bezig met wat ik nog ‘moet’ doen en kan doen en baal ik van mezelf als ik om half 11 nog stééds niet heb ontbeten / nog steeds de was niet heb gedaan / mijn email nog niet heb weggewerkt, terwijl het op zich ook helemaal niet hoeft. Nu doe ik een vrij drukke studie qua aanwezigheid (geneeskunde) waardoor ik normaal wél elke dag naar de uni moet en dat creert normaal inderdaad denk ik meer sleur dan een studie waarbij zelfstudie meer op de voorgrond staat, en hoewel ik soms baal dat ik hele dagen geen daglicht zie in de winter is het inderdaad wel veel makkelijker om in een ritme te komen. Kan je niet een soort ‘rooster’ voor jezelf maken dat je bijv. op 2/3 dagen buitenshuis in de ub bijvoorbeeld samen met iemand anders aan je scriptie gaat werken? Voor mij helpt het ook dat ik dan duidelijk heb dat ik voldoende ‘werk’ en in de tijd daarna best wat leuks mag gaan doen :)

  1. Ja, pre-cies die gedachtengang is het! Ik kan me zo goed voorstellen dat al die uren op de uni ook echt niet fijn zijn. Er zitten inderdaad ook veel voordelen aan weinig ‘structuur’/veel flexibiliteit, en die haal ik hier helemaal niet aan. Foei Stel. Het klopt dat ik juist ook van die vrijheid mag genieten, want ik kan de rest van mijn leven nog de structuur hebben van een fulltime baan, bijvoorbeeld. En dankjewel voor de tips, je hebt gelijk! Een rooster maken en me daaraan houden zal denk ik echt helpen. Ik heb er weleens over nagedacht maar omdat mijn werk zo ‘ad hoc’ is en ik nooit van tevoren weet wat ik precies die week moet gaan doen, vind ik dat lastig. Ik ga er toch eens mee experimenteren vanaf nu, dankjewel! En dankjewel voor je lieve uitgebreide reactie <3

 2. Joe, ik snap je worstelingen heel goed! Heb er al last van als ik in het weekend te lang blijf liggen terwijl ik er toch echt net een 40-urige werkweek op heb zitten. Belachelijk! Ik zou zeggen: geniet ervan nu het nog kan! Straks moet je weer aan de bak :o.

  En wat Mirthe hierboven zegt, helpt mij ook: doe eerst heeeel even iets nuttigs en gun jezelf daarna de rest van de dag dat niets doen. Heerlijk!

  1. ECHT?! Nou Jo, soms denk ik echt “hoe dooooooet ze het”, bij jou. Drukke baan en dan ook nog vaak zulke leuke en uitgebreide blogjes en men, petje af wel. Ik vind dat jij die ontspanning dubbel en dwars verdient! En trouwens, eigenlijk, van wie moeten we ontspanning verdienen? Van wie ‘moeten’ we eigenlijk altijd maar dingen?! Lastig he, het leven? Hahaha. Dankjewel voor je lieve reactie weer, heb ik veel aan!

 3. Heeft het niet veel te maken met het hele idee dat je hebt van hoe je leven er zou moeten uitzien in plaats van hoe je leven werkelijk is? Dat je iemand wil zijn die je niet bent? Ik weet het niet hé, ik zeg maar iets. Maar ik herken er wel wat van. Ik had altijd het gevoel dat andere mensen véél meer deden dan ik. Ambitieuzer waren, meer gedaan kregen, gezonder waren en vooral sportiever. Ik ben zo niet. Ik heb die dingen semi kunnen loslaten en het is zo veel rustiger in mijn hoofd daardoor. Je bent gewoon wie je bent. En als je dingen écht wil, dan vinden die een weg. Dan is het makkelijk om er tijd en ruimte voor te maken.
  Dat gezegd zijnde, helpt het wel om dingen in te plannen. Van dan tot dan het huishouden, rond dat uur boodschappen doen en vanaf dit uur sporten. Een soort van afspraak met jezelf. Of bijvoorbeeld iets als: zelfs als ik vandaag nul de botten uitvoer, zou ik toch graag de strijk gedaan hebben. In mijn vakantie of weekend heb ik echt geen last van het gevoel dat ik niet goed bezig ben omdat ik lui ben. Voor mij is dat ook echt de tijd om lui te zijn. Misschien helpt het om het voor jezelf op voorhand klaar te hebben: dit weekend is voor chillen. Kan verder niet zo heel veel tips geven. Haha :p maar ik hoop dat je er uit komt voor jezelf en dat je alles een plek kan geven.

  1. Dat is een hele goede observatie – ik weet zeker dat een groot deel daarvan waar is. Ik heb inderdaad een plaatje in mijn hoofd van hoe de dingen eruit zouden moeten zien en hoe ik zou moeten zijn; zowel fysiek als mentaal als ‘gewoon in het leven’. Ik denk dat dat ten grondslag ligt, maar dat is nog zo moeilijk om aan te passen! Ik ga inderdaad wat meer structuur proberen toe te passen, zodat ik meer kan genieten van de ingeplande momentjes niks. Ik denk dat ik het afgelopen jaar ook al veel meer gaan accepteren dat sommige dingen gewoon niet ‘mij’ zijn. But, I have a long way to go nog, haha. Lief dat je zo’n uitgebreide reactie schrijft, heb ik veel aan! <3

 4. Ik werk 40 uur in de week dus kan me juist in de vakantie en in de weekenden heel goed ontspannen en ook een beetje luieren. Ik moet er ook niet aan denken dat ik die regelmaat niet heb, buiten de vakantie om dan. Misschien dat het inderdaad helpt als je een planning voor jezelf maakt. Maandag de was en boodschappen, dinsdag studeren, woensdag stofzuigen etc. Aan de andere kant, geniet er van zolang het nog kan, dat luieren en uitslapen :)

 5. Heel herkenbaar. Mijn vakantie is nét begonnen en heb me voorgenomen minder te MOETEN. Het is echt even tijd voor mezelf, die ik hard nodig heb.

  1. Goed zo! De intentie is er in ieder geval al, nu even uitvogelen hoe het je gaat lukken om die tijd ook echt zonder schuldgevoel lekker te nemen. Geniet ervan! (:

Geef een reactie

Sluit Menu